Pokaż wyniki od 1 do 10 z 101

Wątek: Canon 5D/5D Mark II oraz szkla M42

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    tak
    miałem taką sytuację
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    na pełnej klatce oczywiście
    Muszę zaprzeczyć, używam tego szkła z 5D mark II i 40D i z żadnym nie ma najmniejszych problemów. Tylko, a propos tego szkła, najlepiej kupić w wersji pod Nikona i do tego przejściówkę do Canona. Nie chodzi o żadne potwierdzenia, po prostu bagnet tego szkła jest tak beznadziejny, że czasem ręce opadają. Luzy i problemy z wykręceniem to standard.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Saphrii Zobacz posta
    może ktoś mnie uspokoi.. w planach 5d2 i pytanie co z moimi dwoma ukochanymi: CZJ Pancolar MC auto 1.8/50 (egz. >#10mln) oraz moja własna modyfikacja na bagnet EF Zeiss Praktikara PB 2.4/35, dotychczas używanymi na 40D.
    Patrzałem na stronę http://www.panoramaplanet.de/comp/ i jestem w kropce. Z jednej strony napisane jest, że Flektogon 2.4/35 jest ok, ale Pancolar 1.8/50 auto już wadzi.
    Wykonałem suwmiarką pomiar głębokości wysunięcia tylnego elementu i wyszło mi takie oto coś:

35: wysunięcie 1,6mm poza bagnet EF
    50: 1,5mm

Sugerując się w/w stroną wychodziłoby na to, że skoro 35 jest bardziej wysunięta i może działać, to i 50ka może. No chyba, że CZ Prakticar względem Flektogona był na tyle zmodyfikowany mechanicznie, że tu już nie ma porównania. Albo zmodyfikowano w międzyczasie 50(na stronie egz. #14255, mój >10mln.)
    Aha, dla jasności - moja adaptacja z PB na EF jest prawidłowa - ustawiając pierścień do końca na oo, na matrycy jest oo w punkt, więc nie wsuwa się bardziej lub mniej od normalnego 35 PB na przejściówce.

Ktoś oświeci ile konkretnie tych mm poza bagnet w EF może wystawać?
    Te 1,5mm nie powinno wadzić w żaden sposób, o ile dobrze pamiętam, mam takie coś w Pentaxie 40mm f/2,8, i zero problemów z tym jest. O ile jest taka możliwość jednak, postaraj się nieco podpiłować ten element (w niektórych szkło jest osadzone głębiej, tak, że nie ma stresu ze spiłowaniem zbędnego żelastwa.
    Pozdrawiam, i życzę fajnej zabawy. Jakość zdjęć z manualnych szkieł w 5DII o niebo lepsza, niż w 40D/50D.
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 03-05-2010 o 16:58 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów