Page 3 of 11 FirstFirst 12345 ... LastLast
Results 21 to 30 of 101

Thread: Canon 5D/5D Mark II oraz szkla M42

Pełne uzależnienie MC_'s Avatar

Samyang jest sporo droższy.

Dopiero zaczyna

Od dawna używam Pentacona 29 f/2,8 z 5d , działa bez problemu.

Początki nałogu ExploRa's Avatar

Quote Originally Posted by Selena View Post
    Chciałam kupić Tessara 50/2,8 i teraz się zastanawiam... Skoro to zależne od wersji, to może ktoś jest w stanie podpowiedzieć które z pełną klatką będę działać.
    Moj Tessar 50/2.8 dziala bez problemu z 5dII. I lepiej wychodzi niz na 40D. Wiec, mysle ze nie ma sie nad czym zastanawiac.

Bywalec vidocq's Avatar

Quote Originally Posted by Selena View Post
    mate00sh przeczytałam i ... przecieram oczy ze zdumienia.
    Jakoś nie przyszło mi do głowy, że ze szkłami o ogniskowych ok 50mm też są problemy (z Leica jest ok.).
    Chciałam kupić Tessara 50/2,8 i teraz się zastanawiam... Skoro to zależne od wersji, to może ktoś jest w stanie podpowiedzieć które z pełną klatką będę działać.
    Jest rosyjska wersja Tessara: Industar 61 L-Z, nawet z macro 1:2.
    Na 5D MkII bez zarzutu.

Quote Originally Posted by ExploRa View Post
    Moj Tessar 50/2.8 dziala bez problemu z 5dII. I lepiej wychodzi niz na 40D. Wiec, mysle ze nie ma sie nad czym zastanawiac.
    Niektóre wersje tessara są OK ale niektóre zawadzają.
    Tu jest lista, chociaz niepełna to może się przydać: http://www.panoramaplanet.de/comp/
    Za to w/w Industar działa idealnie, jego tylna soczewka wysuwa się maksymalnie na równi z bagnetem podczas gdy w Tessarze który miałem okazję próbować wchodziła głębiej i haczyła.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Edit
    To ten Industar: http://www.rugift.com/photocameras/industar_61_lens.htm
    Last edited by vidocq; 31-03-2010 at 10:09 PM. Reason: Automerged Doublepost
    pozdrawiam, vidocq

Pełne uzależnienie _igi's Avatar

Quote Originally Posted by MC_ View Post
    Ktoś napisał, iż Peleng 8mm się średnio nadaje. Dlaczego? Rozważam jego zakup do 5D2.
    Ja również, dlatego to temat dla mnie dosyć istotny. Nie chcę wywalać 3,500 na sigmę kołową do pełnej klatki. A sam się bawię z Pentaconem 50/1,8 na 5D i daje toto całkiem fajne rezultaty.
    Badam temat, bo się napaliłem na tego fiszaja.

No i generalnie, ludzie robią zdjęcia nim z piątką
    http://www.flickr.com/photos/rabbitr...7603240372519/
    http://www.flickr.com/photos/rabbitr...7603240372519/

Więc się da. Na sieci wiszą filmy z tego obiektywu z nowej piątki, więc tym lepiej. A od takiego szkła nie wymaga się super jakości, od tego są inne konstrukcje
    Last edited by _igi; 31-03-2010 at 11:44 PM. Reason: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie _igi's Avatar

Powoli napalam się na manualne stałki w okolicach 28mm i 80mm. Poniżej galeria zdjęć z pentacon'a 50mm, większość z nową piątką.

http://www.flickr.com/photos/3250137...7623625342655/

Pozdrawiam.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie dziobolek's Avatar

Quote Originally Posted by toni65 View Post
    Ale pasuje Samyang 8 f/3.5 (Falcon) lustro nie zawadza
    A w Pelengu zawadza???
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Bywalec vidocq's Avatar

Default Helios 44 M-6

Drogą zakupu wszedłem w posiadanie cudu radzieckiej myśli technicznej (albo sztuki kopiowania lepszych ) obiektywu Helios 44 M-6 58mm f/2.0 celu wykorzystania go ze swoim 5D MkII. Przede wszystkim z myślą o filmach.
    W stanie idealnym kosztował mnie 65 złotych.

Według tej stronki jest to wersja która nie powinna powodować haczenia lustra w 5D/5D MkII i ostrzyć na nieskończoność.
    Jak to mówią "nie wierz w pisane"
    Po zakręceniu obiektywu w adapterze pierścień ostrości dochodził tak pod 10 metrów i dalej ani rusz. Mam dwa adaptery, z dandelionem i bez od "Pana z Lublina", oba dawały ten sam efekt.
    Po obejrzeniu dokładniejszym okazało się, ze ta wersja obiektywu ma dwa bolce obok tylnej soczewki.

Ten z prawej domyka przysłonę do ustawionej pierścieniem ostrości a drugi, widoczny w wycięciu po lewej, przesuwa się w trakcie przymykania i położenie bolca przekazuje do aparatu informację o wartości przysłony potrzebną do pomiaru światła na pełnej dziurze.
    Ten lewy bolec w trakcie ogniskowania w stronę nieskończoności wysuwa się do tyłu razem z ostatnią soczewką i jest blokowany przez pierścień adaptera nim dojdzie do końca. Soczewka mieści się w otworze a bolec zawadza.
    I klops.
    Miałem zamiar rozkręcić obiektyw i zwyczajnie go spiłować ale zrobiłem inaczej. Zakręciłem adapter i zaznaczyłem sobie mazaczkiem pole przesuwania się bolca. Potem po prostu spiłowałem w adaperze "zatoczkę" żeby mógł sobie w niej pływać swobodnie.

Zadziałało pięknie.
    Przy dokręcaniu i odkręcaniu adaptera trzeba delikatnie docisnąć bolec przysłony paznokciem nim wejdzie w wycięcie ale potem już można normalnie robić fotki.
    Albo filmować.
    I nic nie haczy.

Cała operacja jest bardzo łatwa do przeprowadzenia, wręcz banalna ale może komuś akurat się przyda.
    Wesołych świąt
    pozdrawiam, vidocq

Uzależniony Selena's Avatar

Quote Originally Posted by mate00sh View Post
    Ja mam tzw. zebrę - ten z czarno-srebrnymi pierścieniami. Trzeba było uciąć wystającą tulejkę znajdującą się za tylną soczewką.
    Quote Originally Posted by ExploRa View Post
    Tak sobie teraz czytam... działa... nie działa... :wink:

Ale już "po ptokach" - Tessara "zebrę" kupiłam kilka tygodni temu , ze sprawną Practicą Super TL jako zatyczką :-D
    Na nieskończoność nie testowałam i nie planuję, ale jak kiedyś przez niedopatrzenie lustro mi huknie to nie omieszkam się po(żalić)chwalić. Szkło potrzebuję głównie do kwiatków i najczęściej z pierścieniami pośrednimi, więc jest szansa, że trochę posłuży.
    Efekty testów na razie bardzo przyjemne.

Quote Originally Posted by vidocq View Post
    Jest rosyjska wersja Tessara: Industar 61 L-Z, nawet z macro 1:2.
    Na 5D MkII bez zarzutu.
    No i co teraz :wink:

Tessara już kupiłam, ale ten Industar wygląda baaardzo ciekawie. Faktem jest, że jest sporo droższy, ale ... podobno pięćdziesiątek nigdy za dużo :-D
    A macro 1:2 kuszące.

Pełne uzależnienie airhead's Avatar

Quote Originally Posted by dziobolek View Post
    A w Pelengu zawadza???
    tak
    miałem taką sytuację
    na pełnej klatce oczywiście
    Last edited by airhead; 12-04-2010 at 12:33 AM. Reason: Automerged Doublepost
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Page 3 of 11 FirstFirst 12345 ... LastLast

Tags for this Thread