Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Zdjęcia 1920x1080

Mieszany widok

Miasto
    Krakow

Domyślnie Zdjęcia 1920x1080

Witam Wszystkich
    Mam pytanie, fotografuję( jeżeli tak można nazwać to co robie) canonem 450D,pliki zapisuje w RAW'ie po czym nie zmieniając rozdzielczości dokonuje pewnych zmian, chciałbym je przeglądać zapisując uprzednio na penie w teliwizorze w formacie 1920x1080 i tutaj pojawia się moje pytanie, jak uzyskać taką rozdzielczość?? jeżeli w którymś z programów edytuje foto i ustawiam jeden z boków na wskazaną rozdzielczość i zachowując proporcje to i tak na telewizorze co logiczne zostają przy wyświetlaniu czarne boki, jak ustawić taką rozdzielczość zachowując proporcje by zdjęcie wypełniało cały wyświetlacz LCD w Tv? pewnie mocno to zagmatwałem ale może ktoś pomoże
    Z góry dziękuje

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

Full HD foto ?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chiniec Zobacz posta
    Witam Wszystkich
    Mam pytanie, fotografuję( jeżeli tak można nazwać to co robie) canonem 450D,pliki zapisuje w RAW'ie po czym nie zmieniając rozdzielczości dokonuje pewnych zmian, chciałbym je przeglądać zapisując uprzednio na penie w teliwizorze w formacie 1920x1080 i tutaj pojawia się moje pytanie, jak uzyskać taką rozdzielczość?? jeżeli w którymś z programów edytuje foto i ustawiam jeden z boków na wskazaną rozdzielczość i zachowując proporcje to i tak na telewizorze co logiczne zostają przy wyświetlaniu czarne boki, jak ustawić taką rozdzielczość zachowując proporcje by zdjęcie wypełniało cały wyświetlacz LCD w Tv? pewnie mocno to zagmatwałem ale może ktoś pomoże
    Z góry dziękuje
    Musisz używać wycinka (crop) z całego zdjęcia np. obcinając górę i/lub dół tak żeby zachować proporcje.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Albo w ACR-> kadrowanie -> własne i ustawiasz 16:10 ( albo 17:10 ) juz nie pamietam i kadrujesz, potem w PS już normalnie proporcjonalnie zmniejszasz ....
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Miasto
    Krakow

Domyślnie

Dziękuje Wam za szybką odpowiedz, szkoda tylko że muszę rezygnować z części zdjęcia( bo tak rozumie crop) ale cóż.

Uzależniony

Domyślnie

no a jak inaczej sobie to wyobrażałeś?
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Miasto
    Krakow

Domyślnie

no niestety w swojej niewiedzy albo naiwności liczyłem że istnieje możliwośc nawet grupowej zmiany wymiarów zdjęcia do 1920x1080 z zachowanie proporcji, teraz już wiem jak to zrobić i chyba odpuszcze bo przy moim zbiorze zajęło by mi to z 3 miesiące ale jeszcze raz wielkie dzięki,zjmę się najważniejszymi

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chiniec Zobacz posta
    no niestety w swojej niewiedzy albo naiwności liczyłem że istnieje możliwośc nawet grupowej zmiany wymiarów zdjęcia do 1920x1080 z zachowanie proporcji, teraz już wiem jak to zrobić i chyba odpuszcze bo przy moim zbiorze zajęło by mi to z 3 miesiące ale jeszcze raz wielkie dzięki,zjmę się najważniejszymi
    Nie no, jest taka możliwość, ale wtedy wszystkie zdjęcia będą miały równo przyciętą górę i dół. Czyli jest szansa że przytnie się np komuś głowę.

Inna opcja to kupno aparatu Sony (one chyba mają opcję przycinania do 16x9 już w puszce).
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Bywalec Awatar WaldekA
    Miasto
    Jaroszów

Domyślnie

Można przeskalować jeszcze bez zachowania proporcji;-). Ale czy wtedy wszyscy będą zadowoleni?
    Kiedyś tu była stopka:-)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

nawiasem mowiac: w Lightroomie mozna sobie zapamietac preset kadrowania z proporcjami 16:9. LR2 jeszcze jest na tyle glupi, ze pod katem grupowania/wyszukiwania takich zdjec trzebe sobie je specjalnie otagowac (ja mam keyword "9x16"), ale w LR3 juz ma byc proporcja bokow jako kryterium wyboru, m.in. przy Quick Collections. rowniez, jesli mnie pamiec nie myli, orientacja (pion/poziom nie homo/hetero!!!) ma byc w tych kryteriach. swietna sprawa m.in. pod katem przygotowywania takich prezentacji na TV

Cytat Zamieszczone przez WaldekA Zobacz posta
    Można przeskalować jeszcze bez zachowania proporcji;-). Ale czy wtedy wszyscy będą zadowoleni?
    a to zalezy gdyby piksel TV nie byl kwadratowy, tylko mial proporcje 27:32 to bedzie jak najbardziej w porzadku, a wrecz dokladnie tak jak trzeba

OK, nie brac tego serio taki humor dla absolwentow polibud
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 08-01-2010 o 13:36
    www albo tez flickr

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów