Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Sigma 18-125mm czy może Canon?

Bywalec Awatar SenK
    Miasto
    Oświęcim / Kraków

Question Sigma 18-125mm czy może Canon?

Mam pewne pytanie do panów ( i pań) co do obiektywu.. Posiadam Canona 10D niestety ze szkłem 18-55mm Canona i zastanawiałem się nad zakupem Sigmy 18-125mm Myślałem, że to dobry wybór jednak spotkałem się ostatnio, ze zdaniem że dużo lepiej kupić coś Canona.. więc chciałbym poznać zdanie.

I druga sprawa http://www.cyfrowe.pl/akcesoria.php?idK=22&idPK1=83 za tą sigme liczą sobie 1129zł, więc tu inne pytanie czy to sprawwdzone źródło jak z ceną itd. No i jeszcze co do tych Canonów to za canona liczą sobie jeszcze więcej..

sumas
    Guest

Domyślnie

w tej klasie to całkiem przyzwoite szkło i optycznie może konkurować np. z podobnym w zakresie: EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM, oczywiście nie pod względem jakości wykonania, szybkości i np. hałasu, no ale za to jest dość mały i lekki

Bywalec Awatar GoTo
    Miasto
    Ząbki, mazowieckie

Domyślnie

Faktycznie mały i lekki, do jakości wykonania to specjalnie nie ma się co przyczepić, na pewno znacznie lepsza niż kita 18-55. Jakość optyczna porównywalna to tegoż kita, za to zakres ogniskowych znacznie bardziej użyteczny. Ponadto do zalet zaliczyć trzeba dołączoną tulipanowa osłonę przeciwsłoneczną. Wady to mydło, średnia szybkość i silnik od traktora . Wg mnie na pewno warto kupić ZAMIAST kita, natomiast już posiadanego kita wymieniać raczej nie warto - ja tak zrobiłem i właściwie nie żałuję, bo na zoom "spacerowy" jest jak znalazł, a nic więcej mi na razie nie potrzeba - ale do poważniejszych zastosowań się średnio nadaje.
    Sklepu nie znam, cena trochę za duża, powinno być co najmniej 10% taniej.
    EOS 300D UnD | Tokina AT-X 270 AF Pro II 28-70 f/2.6-2.8 | Canon EF 50 f/1.8 II | Tamron 75-300 f/4-5.6 LD | Sigma 18-125 f/3.5-5.6 DC
    Speedlite 420EX +Omni-Bounce | Lowepro SlingShot 200 AW | Hama Star 63 | karty Kingston
    Zenit 11 | Helios 58 f/2 + pierścienie makro

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoTo
    Faktycznie mały i lekki, do jakości wykonania to specjalnie nie ma się co przyczepić, na pewno znacznie lepsza niż kita 18-55. Jakość optyczna porównywalna to tegoż kita, za to zakres ogniskowych znacznie bardziej użyteczny. Ponadto do zalet zaliczyć trzeba dołączoną tulipanowa osłonę przeciwsłoneczną. Wady to mydło, średnia szybkość i silnik od traktora . Wg mnie na pewno warto kupić ZAMIAST kita, natomiast już posiadanego kita wymieniać raczej nie warto - ja tak zrobiłem i właściwie nie żałuję, bo na zoom "spacerowy" jest jak znalazł, a nic więcej mi na razie nie potrzeba - ale do poważniejszych zastosowań się średnio nadaje.
    Sklepu nie znam, cena trochę za duża, powinno być co najmniej 10% taniej.
    Zrób trochę zdjęć nocą - i kitem i sigmą - scen zawierających np. zapalone latarnie. Wówczas jasno zobaczysz, że jednak nawet taka sigma to szkło zasadniczo lepsze od kita.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sumas
    w tej klasie to całkiem przyzwoite szkło i optycznie może konkurować np. z podobnym w zakresie: EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM, oczywiście nie pod względem jakości wykonania, szybkości i np. hałasu, no ale za to jest dość mały i lekki
    Jakość wykonania sigmy jest wystarczająco dobra. Ona po prostu jest niewielka.
    Ja osobiście nie słyszałem (nie czytałem także) o występowaniu w tej sigmie charakterystycznej dla wspomnianego przez Ciebie Canona przypadłości (zaobserwowane osobiście i przez znajomych) zasysania kurzu i paprochów do wewnątrz konstrukcji 28-135...

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Tez sie nad tym szkłem zastanawiałem- po czym stwierdziłem że wole jednak tamrona 28-75 2.8 - 200zl drożej
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Bywalec Awatar SenK
    Miasto
    Oświęcim / Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoTo
    Wady to mydło, średnia szybkość i silnik od traktora.
    Yhy.. no to nawet Ok. A jeszcze jak z silniczkiem w tej sigmie? Wolny czy bardzo wolny czy jak. Mam quantaray 70- 300mm i silniczek to rasowy traktor..
    I o co chodzi dokładnie z Tym mydłem??

Cytat Zamieszczone przez KMV10
    Zrób trochę zdjęć nocą- i kitem i sigmą - scen zawierających np. zapalone latarnie.
    Jak narazie nie posiadam tej sigmy, a nie mam kogoś do porzyczenia Ale co do nocnych tą 18-55mm to nie nażekałem..

Cytat Zamieszczone przez ripek
    Tez sie nad tym szkłem zastanawiałem- po czym stwierdziłem że wole jednak tamrona 28-75 2.8 - 200zl drożej
    Każdy bierze to co chce. Mi zależy na tej 18mm, bo przy przeliczniku z 28mm mi sie robi już 44mm, a chciałem do coś do krajobrazow wykorzystac.
    Ostatnio edytowane przez SenK ; 01-10-2005 o 09:04

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Co wybierzesz? Tamrona 28-75 za 1400zł czy Sigmę 18-125 za 900zł?
    Sprzedaje dSLR i kupuje kompakta + zostaje mi kasa na pivo

Odnośnie tej sigmy to przy zakupie 350tki mialem okazję ją oglądać. Silniczek nie jest taki głośny - pobzykuje sobie - generalnie nie skrzywiłem się na jego dźwięk.

Na pierwszy rzut oka to fotki byly lepsze od kita (na oko nieobeznanego wtedy ripka )

Mysle ze na allegro znajdziesz to szkło w okolicach tysiaka - jeśli nie mniej. Używki widziałem po 700 i taka powinna być jego cena rynkowa
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

zdecydowanie Sigma 18-125. bardzo przyzwoite szklo, zwlaszcza w szerokim kacie. jakosc optyczna i wykonania wyraznie lepsze niz kit (zwlaszcza konstrukcja).
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar SenK
    Miasto
    Oświęcim / Kraków

Smile

Cytat Zamieszczone przez ripek
    Sprzedaje dSLR i kupuje kompakta + zostaje mi kasa na pivo
    No ripek, ale widzisz przy kompkcie 28mm to masz tak sobie, a przy dSLR`ach nie bardzo, a mi chodziło o coś szerszego.

Dzięki wszystkim za rady.
    Akustyk tobie też.

No tom sie zdecyduje :]

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów