Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Przysłona, Migawka i ISO

Bywalec Awatar plaucjusz
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zaraki Kenpachi Zobacz posta
    Witam.
    Mam kilka pytań :
    Do jakiej wartości przysłony i w jakich sytuacjach/do jakich zdjęć używamy np. f/2.8 a kiedy f/5.6 (kiedy większa a kiedy mniejsza ma być wartość przysłony), następnie jaki czas migawki ustawiamy z reguły do przysłony przy robieniu danego zdj. I na koniec. Jakie ISO do jakich zdjęć.
    Myślę że na wszystkie powyższe pytania dostaniesz odpowiedź z instrukcji aparatu...Przeczytaj uważnie..
    Ładne ciałko,gorące stopki i ostre oko:-P
    Artysto, twórz, nie gadaj!
    Johann Wolfgang Goethe

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Forum dyskusyjne to nie jest bezpłatna infolinia z pomocą techniczną. Podstawową wiedzę należy czerpać z podręczników fotografii. Jeśli ktoś zdaje pytania świadczące o tym że nie zdał sobie choćby odrobiny trudu aby dowiedzieć się czegokolwiek na własną rękę to nie dziw się reakcji. Wystarczy użyć googla. Można też przeszukać na CB, tematy "Jak zacząć?" czy "Jak ustrzec się standardowych błędów" poruszane były wielokrotnie i nic w tym nadzwyczajnego że nikomu nie chce się pisać tego samego po raz n-ty.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez evangelion69 Zobacz posta
    wydaje mi się że jak ktoś kupuje lustro, to takie pojęcia powinien już opanować... jeśli nie to niech nie zwraca uwagi na takie pierdoły jak iso i czas tylko pstryka na zielonym kwadraciku... zapewniam że będzie więcej udanych zdjęć... lepiej samu poszukać na necie niż komuś zawracać głowę takimi pytaniami i narażać się na śmieszność...

Iso im niejsze tym lepiej - nie ma szumu
    Czas im krótszy tym ciekawiej - zamrażasz czas
    Przysłona im mniejsza tym fajniej - eksponujesz 1 plan lub główną część kompozycji
    Guzik prawda :
    iso im większe tym lepiej - można fotografować w gorszych warunkach,
    czas im dłuższy tym ciekawiej - możesz uzyskać większą dynamikę zdjęcia
    przysłona im większa tym fajniej - przy zdjęciach krajobrazu, mam wszystko "ostre" itd.....:wink:

A tak na marginesie do autora wątku :
    iso, czas, pzysłonę dobiera się w zależności od tego, co masz zamiar fotografować. A koledzy dobrze radzą, trzeba zadać sobie odrobinę trudu i przeczytać przynajmniej jedną książkę o podstawach fotografii. Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Coś już napisał
    Miasto
    Bździągwa Wielka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    A koledzy dobrze radzą, trzeba zadać sobie odrobinę trudu i przeczytać przynajmniej jedną książkę o podstawach fotografii. Pozdrawiam.
    Najtańsza ksiażka to instrukcja obsługi aparatu
    Canon 50d, obiektyw 85 1/8

Domyślnie

Odpowiedzi na Twoje pytania mogą być bardzo różne. Na dobrą sprawę można na nie odpowiedzieć trzykrotnie jednym zdaniem: "Takie jakie podobają się fotografowi w zależności od tego co chce uzyskać". Podstawy- jaki wpływ na wygląd zdjęcia mają podane przez ciebie parametry- znajdziesz w instrukcji aparatu- można ją znależć w necie jako dpf. A dalej to już jak kto lubi.
    Żeby Canon Board nie wychodziło na niegościnne- proste przykłady:
    Przesłona wpływa na głębię ostrości zdjęcia- im wyższa, tym głębia większa. Jak ktoś lubi mieć na zdjeciu jeden punkt ostry a tło rozmyte, to ustawi niską wartość. Jak ktoś lubi mieć na zdjęciu wszystko ostre to ustawi wysoką wartość. Ta pierwsza przydaje się przy portretach, druga przy krajobrazach, ALE NIE JEST TO REGUŁĄ- jak w każdej dziedzinie sztuki jest to rzecz subiektywna.
    Podobnie z czasem- krótki czas zamraża ruch, a długi czas daje na zdjeciu ruch jako rozmycie. Można to stosować jak kto woli i w zależności od tego JAKI ruch fotografujemy.
    Można by opisywać i opisywać, ale zrobiło to już setki osób w książkach, artykułach w internecie, a choćby we wspomnianej instrukcji...
    Canonborderzy którzy w poprzednich postach co nieco zmieszali cię z błotem są usprawiedliwieni- Twoje pytania są mniej więcej takie jakby wpaść na zlot fanów BMW i zapytać- "a do czego w mojej 530i służą te trzy pedały w podłodze?"
    Miłego rozpoznawania tematu.

Zablokowany
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za cenne uwagi. Wybaczcie, że od razu 'walę prosto z mostu'.. Po prostu jestem nowy na tym forum i nie przewertowałem całości. Gdy pisałem ten temat, to byłem na wycieczce i pisałem z telefonu. Jak wiecie nie jest łatwo wertować całość na telefonie. Niestety, nie zastanowiłem się i pierwsze co zrobiłem to założyłem nowy temat. Napisałem to co napisałem, wiem, że zrobiłem źle, ponieważ nie przeszukałem forum, nie skorzystałem z pomocy wujka Google itd, za co przepraszam.. myślę, że nie bd mi mieli tego za złe. Wspólnie będziemy szli na przód oraz sądzę, że przez te 2 tygodnie moich eksperymentów z aparatem znalazłem kilka ciekawych odpowiedzi na moje retoryczne pytania. Dodatkowo wasze rady na temat przysłony i czasu migawki na pewno mi się przydadzą. Dziękuję i życzę dobrej nocy i miłego kolejnego dnia.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów