Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Przysłona, Migawka i ISO

Mieszany widok

Zablokowany
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie Przysłona, Migawka i ISO

Witam.
    Mam kilka pytań :
    Do jakiej wartości przysłony i w jakich sytuacjach/do jakich zdjęć używamy np. f/2.8 a kiedy f/5.6 (kiedy większa a kiedy mniejsza ma być wartość przysłony), następnie jaki czas migawki ustawiamy z reguły do przysłony przy robieniu danego zdj. I na koniec. Jakie ISO do jakich zdjęć.

Zablokowany

Domyślnie

oł dźizus...

Zablokowany

Domyślnie

w krakowie focimy do 4.0 i nie mniej niz 1/100

w kielcahc 2.8 i nie mniej niż 1/500 ( bo wieje )

a w warszawie do 8.0 ( bo najwieksza ) i nie mniej niż 1/200 ( boo drgania od metra )

mieszko - no wiesz, zamiast pomóc koledze

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Też kiedyś chciałem zadawać takie pytania, ale dbałem o kondycję psychiczną forumowiczów i sam się uczyłem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zaraki Kenpachi Zobacz posta
    Witam.
    Mam kilka pytań :
    Do jakiej wartości przysłony i w jakich sytuacjach/do jakich zdjęć używamy np. f/2.8 a kiedy f/5.6 (kiedy większa a kiedy mniejsza ma być wartość przysłony), następnie jaki czas migawki ustawiamy z reguły do przysłony przy robieniu danego zdj. I na koniec. Jakie ISO do jakich zdjęć.
    Sio do encyklopedii i patrz na ilustracje. A potem pozostałe z "wyboru zagadnień"...
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Przeczytaj tą książkę http://www.allegro.pl/item872082275_...to_burian.html
    poczytaj na http://www.szerokikadr.pl/poradnik/
    i rób zdjęcia.

Powodzenia

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3
    Pkt 2 do 5
    Dla początkujących
    Jesteś początkującym Canonierem, masz pytania dot. np. obsługi aparatu, oprogramowania, podstaw fotografii, "co kupic", "Co jest lepsze" itp - to forum jest właśnie dla Ciebie
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Tez jestem nowicjuszem. Mam Canona od niespelna tygodnia I tez nie mialem zielonego pojecia co jest co. Ustawienia ISO, przeslony i migawki to ciagle bariera siegajaca ku niebu. Wiem jednak ze skoro ktoś to opanował to i ja dam radę. Kwestia czasu. Mam dwu szwagrow pro fotografów których zadreczam (dla nich durnymi i prostackimi) pytaniami ale odpowiadają na nie z cierpliwościa. Jednak ze z braku czasu i dzielacego nas dystansu (mieszkam w UK) niewiele mogą mi pomoc.
    Dlatego zasiegnalem do tego fora i tu totalny zawód.
    Koleszka pyta jakie ustawienia kiedy a kolektyw pozornych wyjadaczy robi sobie z niego pompe. To dopiero profesjonalne podejście do sprawy.

Pozdrawiam wszystkich początkujących bo do robienia zdiec trzeba mieć talent a umiejętności da się nauczyć.

Domyślnie

wydaje mi się że jak ktoś kupuje lustro, to takie pojęcia powinien już opanować... jeśli nie to niech nie zwraca uwagi na takie pierdoły jak iso i czas tylko pstryka na zielonym kwadraciku... zapewniam że będzie więcej udanych zdjęć... lepiej samu poszukać na necie niż komuś zawracać głowę takimi pytaniami i narażać się na śmieszność...

Iso im niejsze tym lepiej - nie ma szumu
    Czas im krótszy tym ciekawiej - zamrażasz czas
    Przysłona im mniejsza tym fajniej - eksponujesz 1 plan lub główną część kompozycji
    Ostatnio edytowane przez evangelion69 ; 11-01-2010 o 19:34
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez evangelion69 Zobacz posta
    wydaje mi się że jak ktoś kupuje lustro, to takie pojęcia powinien już opanować... jeśli nie to niech nie zwraca uwagi na takie pierdoły jak iso i czas tylko pstryka na zielonym kwadraciku... zapewniam że będzie więcej udanych zdjęć... lepiej samu poszukać na necie niż komuś zawracać głowę takimi pytaniami i narażać się na śmieszność...

Iso im niejsze tym lepiej - nie ma szumu
    Czas im krótszy tym ciekawiej - zamrażasz czas
    Przysłona im mniejsza tym fajniej - eksponujesz 1 plan lub główną część kompozycji
    Guzik prawda :
    iso im większe tym lepiej - można fotografować w gorszych warunkach,
    czas im dłuższy tym ciekawiej - możesz uzyskać większą dynamikę zdjęcia
    przysłona im większa tym fajniej - przy zdjęciach krajobrazu, mam wszystko "ostre" itd.....:wink:

A tak na marginesie do autora wątku :
    iso, czas, pzysłonę dobiera się w zależności od tego, co masz zamiar fotografować. A koledzy dobrze radzą, trzeba zadać sobie odrobinę trudu i przeczytać przynajmniej jedną książkę o podstawach fotografii. Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów