Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 60

Wątek: 50d - sRAW RAW - czumy i zakres tonalny

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AniaCzajka Zobacz posta
    ....
    Stąd moje pytanie do uzytkowników 50d: czy tryb sRAW jest rzeczywiście tak dobry? Czy faktycznie moge sobie założyć, że na niskim iso będę robiła w RAW, a na wysokim w sRAW ciesząc się lepszym obrazkiem niż w 40d? Czy nie jest jednak tak kolorowo i np. obróbka sRAWów nastręcza kłopotów?
    .....
    Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    ...

I wątek nie jest o porównaniu aparatów tylko samych matryc pod jednym konkretnym kryterium szumów. Czyli porównujemy szum opon tira i malucha
    Hmmmmmm... zwykle wątek jest o tym co w pierwszym poście. :-)

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    ....

PS: A na porównanie odbitek dajmy na to 25x38cm w 300dpi byś się już zgodził? Bo co niby zrobiłaby maszyna ze zdjęciem z 40D jak nie przeskalowała je w górę... dokładnie to samo.
    Nie. Nie zgodził bym się właśnie z powodu skalowania "w górę". Maluch przeskalowany na TIRa wyglądałby cudacznie i tak samo odbitka skalowana w górę. Przy skalowaniu "w górę" większe znaczenie ma użyty algortytm skalowania niż sama treść zdjęcia. Można użyć "bicubic smoother" ale można też fraktali i co bedzie wynikem takiego porównania? Efektywność algorytmów? :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał Awatar RedWine
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Super wątek, bardzo ciekawe !

appropos obróbki i lagorytmów w PC RAW - jaki wpływ dają kodeki sciagane ze strony Canona ? ostatnio 1.6.0 , bodajże ?

RedWine and D'SLR
    CxD + kilka szkiełek i klamot ...

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RedWine Zobacz posta
    appropos obróbki i lagorytmów w PC RAW - jaki wpływ dają kodeki sciagane ze strony Canona ? ostatnio 1.6.0 , bodajże ?
    Żaden. Kodeki są tylko do wyświetlania miniaturek w windowsach - nie działa pod 64bit - trzeba sciągnąć kodek Faststone czy jakoś tak do tych miniaturek.

Janusz,

Domyślnie

A ja na temat sRAW ma zdanie, że żadnych korzyści to nie daje poza szybkością, chociaż jak pomniejszam zdjęcia to przygotowuje sobie w PS akcje która robi to automatycznie.
    Ponizej zamieszczam sRAW i RAW zamieszczone wczesniej w tym poscie i przekonwertowane DPP tak zeby oba mialy rozdzielczosc taka jak sRAW1, czyli ten duzy zostal przeskalowany do rozmiaru tego mniejszego, oba ISO3200 i oczywiscie crop z trudnego miejsca, ostrzone w identyczny sposob:

przekonwertowane i przeskalowane RAW w DPP

tylko przekonwertowane sRAW w DPP

Widac bardzo dokladnie ze sRAW na czerwonych krawedziach bardzo brzydko sie prezentuje a szumy podobne.
    40D, Tamron 28-75 50/1,8 70-210 f3,5-4,5 USM, i jeszcze kilka z gwintem, statywy, lampy...
    http://miniart.info

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Hmmmmmm... zwykle wątek jest o tym co w pierwszym poście. :-)
    Pogodziłam się z offtopem około czwartej strony
    Nauczyłam się jednak sporo, za co wszystkim dziękuję. Dodatkowo zapadła decyzja, że zmiana na 50d niewiele/prawie nic/nic nie da, czeka mnie sprzedanie wszystkiego EF-S ze stopki i kupno 5d. Na początek 24-70L i może 28 1,8 i 50 1,4 do 85USM, który mam. Myślę, że w przypadku 5d zysk jakiś będzie, nie mówiąc o obrazku jako całokształcie. Trochę się boję wielkości, bo już 40d z 17-55 i z lampą powoduje u mnie ból rąk po kwadransie biegania ... Ważę 50kg i już teraz średnio mi się podoba dźwiganie prawie 10% wagi.
    zostało 5D z 550EX i apetyt na zycie

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

No taka przesiadka jak najbardziej da kopa

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Wszystko zależy czego sie oczekuje od sprzętu. Często ludzie wola jednak lepszy AF + 6,3kl/s niz idealny obrazek. Co nie zmienia faktu ze na wiosnę będzie 2 puszka z idealnym obrazkiem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AniaCzajka Zobacz posta
    czeka mnie sprzedanie wszystkiego EF-S ze stopki i kupno 5d.
    i myślę że bardzo dobrze zrobisz, szczególnie że masz sporo szkieł ef-s z wyższej półki, zmiana będzie bardzo pozytywna
    pozdrawiam i powodzenia
    5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ZygmunD2000 Zobacz posta
    Widac bardzo dokladnie ze sRAW na czerwonych krawedziach bardzo brzydko sie prezentuje a szumy podobne.
    Fajne porównanie. Pomocne w wyborze ostawienia. Zostanę przy RAW.
    Cytat Zamieszczone przez AniaCzajka
    czeka mnie sprzedanie wszystkiego EF-S ze stopki i kupno 5d.
    Zauważysz różnicę. Choć są opinie (potwierdzenia z testów), że różnica w magii FF nie istnieje, że to tylko czysta matematyka (czyli tylko mniejsza GO).

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    ....
    Zauważysz różnicę. .....
    Hmmmmmmmm.... czas przyszły w odpowiedzi na post sprzed półtora roku?

Janusz,

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów