Dolaczam sie do prosby o przykladowe sRawy w roznych czulosciach, dla tej samej scenki. Nie musi byc zdjecie artystyczne, nikt tego ocenial nie bedzie![]()
Dolaczam sie do prosby o przykladowe sRawy w roznych czulosciach, dla tej samej scenki. Nie musi byc zdjecie artystyczne, nikt tego ocenial nie bedzie![]()
Kiedyś zrobiłem na swoje potrzeby takie porównanie - RAW, SRAW1 i SRAW2 (niestety pliki dawno skasowałem). No i oczywiście szumy w SRAW były mniej dokuczliwe niż w RAW. Nie ma w tym żadnej magii. Można wziąc dowolny aparat, zrobić zdjęcie na maksymalnym ISO, potem przeskalować zdjęcie w dół, tak, aby uzyskać nieco poniżej połowy pikseli i porównać szumy na takich zdjęciach w skali 100%.
Przewaga 50D wynikac może jedynie z tego iż matryca ma ponad 15Mpix i po przeskalowaniu uzyskujemy ponad 7 Mpix, co zwykle zupełnie wystarcza nawet dla dużych odbitek.
A mogę te przykładówki zamieścić już jutro?? Bo przed momentem wróciłem z pracy i zdechły jestem strasznie.
Chcecie wywołane, czy wrzucić oryginaly gdzieś na jakiś serwer i linki tylko dać?
Specjalnie bym je jutro gdzieś trzasnął w wolnej chwili.
6D, 5DII, 50D, S35 1.4, S24 1.4, C85 1.8, C50 1.4
[B]Sprzedam Samyang 8mm
Jutro będzie super. Przepraszam, mam nadzieję, że nie jestem namolna /ZBYT/ja bym chciała oryginalne sRAWy.
I jeszcze jedno, czy na pewno sRAW to tylko RAW po resizie? Na moją małą główkę to resize pozostawia określony procent szumów na zdjęciu. Jeżeli zatem dla 15mpx będzie 2% szumów, to dla 7mpx też powinno być tyle. Ten szum będzie mniej widoczny, będzie inny, ale będzie w takim samym procencie składnikiem zdjęcia. Czy naprawdę sRAW z puszki a resize pełnego RAWA dadzą takie same efekty? Włącznie z zakresem tonalnym?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
O, jeszcze jedno: sRAW z 50d, przeskalowany do 7mpx RAW z 50d, przeskalowany do 7mpx RAW z 40d - który będzie teoretycznie najlepiej wyglądał? Szumy, zakres tonalny. Bo jeśli nowa technologia matrycy 50d ma coś dawać to różnica na korzyść sRAWA MUSI być. Tak mi się przynajmniej wydaje... ehhh, zmęczona jestem.
Ostatnio edytowane przez AniaCzajka ; 06-01-2010 o 22:57 Powód: Automerged Doublepost
zostało 5D z 550EX i apetyt na zycie
Tak - sRAW to rodzaj przeskalowania - piksel w pliku docelowym obliczany jest jako średnia ważona sąsiednich w źródłowym. Szczegóły znajdziesz tutaj: http://lclevy.free.fr/cr2/index.html#sraw
Jesli chodzi o szumy - tak jak pisałem nieco wczesniej - ze względu na losowy ich charakter ( i poniekąd równiez zbliżoną zawartość sąsiednich pikseli obrazu), po przeskalowaniu w dół odstęp sygnału od szumu zwiększa się. Nie podejmę się jednak opisu ilościowego tego zjawiska, bo to przekracza moje możliwości intelektualneJeśli nie wierzysz, mogę podać jakiś bardzo uproszczony przykład, który wyjaśni naturę zjawiska.
miałem m.innymi 40d teraz mam 50d i porównując oba korpusy powiem tyle że przy niskich iso ,zwłaszcza iso100 jest lepiej w rozpietości tonalnej, przy najwyższych iso szum deczko wiekszy w 50d ,natomiast po przeskalowaniu do wielkości matrycy z 40d szum porównywalny lub deczko mniejszy w 50d
Ponadto w moim odczuciu w 50 d jest zauwazalnie wyższa rozdzielczość matrycy