Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 60

Wątek: 50d - sRAW RAW - czumy i zakres tonalny

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Sami onaniści!! proponuje zabrać aparaty w teren i iść robić zdjęcia. Następnie wrócić do domu wywołać RAWy czy sRawy oddać pliki do zakładu i odebrać obitki a nie oglądać zdjęcia przy 100% powiększeniu. Ja w ten sposób skutecznie wyleczyłem sie z oglądania powiększeń.

Wcześniej miałem 30D uzywałem tam nawet jak trzeba było ISO 3200 w ostateczności, warunek poprawne naświetlenie. W 50D jest spokojnie 1EV lepiej i iso 3200 jest użyteczne ale z głową.

Przykład odbitki, całość była w A3 oba zdjęcia 50D iso 3200 s-Raw(wiem ze jest żółty zafarb) I powiem wam ze każdy kto oglądał był zadowolony a szumu nie było widać.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
    ...proponuje zabrać aparaty w teren i iść robić zdjęcia. Następnie wrócić do domu wywołać RAWy czy sRawy oddać pliki do zakładu i odebrać obitki a nie oglądać zdjęcia przy 100% powiększeniu. Ja w ten sposób skutecznie wyleczyłem sie z oglądania powiększeń.
    Zgadzam się w dużej mierze. To są niuanse, których praktycznie nie widać na papierze - nawet przy względnie dużych powiększeniach. Jeśli faktycznie potrzebne jest wysokie ISO, to trzeba kupić 5MK2 lub coś z FF Nikona.
    Szkoda czasu na analizę, czy pomiędzy tym a tamtym cropem jest 5% różnicy w szumach.

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

tezmarek dduzo czytałem zanim kupiłem 50D. ostatecznie wyszło tak jak pisza na optycznych 1EV róznicy miedzy 20/30D a 50D jest spokojnie. Miałem pol roku obie puszki równoczesnie i ISO 1600 z 50D jest naprawde ładne.

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

No dobra, ale co z tego wynika? Różnica między używanym 40D a używanym 50D to coś koło tysiaka, warto czy nie, mając 450D? Za rok, może troche później planuje drugie body w postaci 5D, ale AF tego korpusu nie pozwala mi na posiadanie tylko i wyłącznie piątki, musze mieć też coś szybkiego, dlatego póki co chce zmienić 450D na dobrego cropa. W 40D wiem, że wyświetlacz jest słaby, a ja lubie selekcjonować zdjęcia już w aparacie, w 450D i max powiększeniu ze spokojem można to robić, w 40D podobno nie, a to duży minus. Wiem już, że umiejętnie użyte iso3200 zarówno w 40D jaki w 50D jest używalne, a jak jest w kwestii bandingu? Czy w 50D nie jest lepiej? Z szumem powalcze, z bandingiem nie.
    Ostatnio edytowane przez UrGuR ; 07-01-2010 o 20:43
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez UrGuR Zobacz posta
    Wiem już, że umiejętnie użyte iso3200 zarówno w 40D jaki w 50D jest używalne, a jak jest w kwestii bandingu? Czy w 50D nie jest lepiej? Z szumem powalcze, z bandingiem nie.
    W 40 i 50D banding jest podobny i nie przeszkadza zbyt mocno. Jeśłi szczególnie zależy Ci na małym bandingu, AF i szybkości - to masz 7D

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Zgadzam się w dużej mierze. To są niuanse, których praktycznie nie widać na papierze - nawet przy względnie dużych powiększeniach. Jeśli faktycznie potrzebne jest wysokie ISO, to trzeba kupić 5MK2 lub coś z FF Nikona.
    Szkoda czasu na analizę, czy pomiędzy tym a tamtym cropem jest 5% różnicy w szumach.
    I ja tez sie z tym zgadzam, czasem jednak wolalbym zeby w mojej puszce iso 3200 bylo ladniejsze...bo z 1600 da sie zyc, warunek - jak wspominacie - poprawne naswietlenie, czasem wrecz lekkie przeswietlenie i pozniej zejscie w dol...

Sam mam pare odbitek ktore lubie, a ktore ogladane na komputerze juz takie ladne sie nie wydaja.

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce (okolice)

Domyślnie

obiecałem wczoraj RAWY i sRAWY.

nie miałem w ciągu dnia za wiele czasu aby zrobić coś solidniejszego, ale zamieszczam link do zdjęć które łącznie ważą ponad 60Mb. - fotki ze statywu na szybko.

http://wyslijto.pl/files/pre_download/8onqmni5aj

miłego ściągania i oglądania.

jeśli jednak będą mało zadowalające to pisać na PW a postaram się podesłać coś innego. jednakże już nie dziś, bo znów dopiero po pracy wróciłem do domu.

miłej nocy wszystkim.
    6D, 5DII, 50D, S35 1.4, S24 1.4, C85 1.8, C50 1.4

[B]Sprzedam Samyang 8mm

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1foto Zobacz posta
    Więcej detalu jest z 50D, ale oczywiście zdjęcia z 5D są ostrzejsze.
    Wybacz ale śmiem się nie zgodzić. 5 miażdży detalem każdego cropa...

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Wybacz ale śmiem się nie zgodzić. 5 miażdży detalem każdego cropa...
    nie musisz, napisałem, bo widzę na swoich zdjęciach. Ostrość jest zdecydowanie lepsza na 5D, ale ten sam kadr tym samym obiektywem na 50D rejestruje więcej szczegółów, szczególnie w przypadku dobrego obiektywu.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez UrGuR Zobacz posta
    W 40D wiem, że wyświetlacz jest słaby, a ja lubie selekcjonować zdjęcia już w aparacie, w 450D i max powiększeniu ze spokojem można to robić, w 40D podobno nie, a to duży minus.
    Ja tam nie widziałem różnic między 450D i 40D, ustawiasz w korpusie ostrośćna 7 i spokojnie można oceniać gdzie AF trafił.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów