Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 121

Wątek: sigmy 20/1.8 i 28/1.8 na wypasionych matrycach;)

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

To te same obiektywy, tylko Sigma w międzyczasie zmieniła wygląd wykończenia serii EX.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Miasto
    dublin

Domyślnie

[QUOTE=mate00sh;756308]To te same obiektywy, tylko Sigma w międzyczasie zmieniła wygląd wykończenia serii EX.[/QU

Tak wlasnie mi sie wydawalomyslalem tez ze moze wypuscili wersje tylko usa)

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Odświeżę nieco temat
    Otóż, zastanawiam się nad tą Sigmą 20/1.8. Miałaby sobie współpracować z 50D i tu pytanie - czy ktoś z Szanownych Forumowiczów używał tego szkiełka z w/w puszką? W zasadzie mam tu głównie na myśli focenie ślubniaków, ale wszelkie komentarze będą mile widziane
    Pozdrawiam

PS.Bądź co bądź 50D upakowaną matrycą jest

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Fakt faktem, ze 15mpix na 1.6x jest bardziej upakowane niz 21 na FF, ale jak juz widziales po samplach z 21mpix to w F1.8 jest naprawde ostre. Na 50D nie testowallem, ale na 20D jest takze ok, masz wtedy stałke z katem widzenia jak 32mm (1.8).
    Jak ktos mnie nie uprzedzi, zrobie ci jakies sample z 500D, ma tyle samo mpix wiec bedzie podobny efekt jak z 50.

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Fakt faktem, ze 15mpix na 1.6x jest bardziej upakowane niz 21 na FF, ale jak juz widziales po samplach z 21mpix to w F1.8 jest naprawde ostre. Na 50D nie testowallem, ale na 20D jest takze ok, masz wtedy stałke z katem widzenia jak 32mm (1.8).
    Jak ktos mnie nie uprzedzi, zrobie ci jakies sample z 500D, ma tyle samo mpix wiec bedzie podobny efekt jak z 50.
    Będę wdzięczny za sample

Po tym zostanie już tylko (albo aż ) kwestia, jak sprawuje się AF tej Sigmy na 50D...

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Klusek Zobacz posta
    Będę wdzięczny za sample

Po tym zostanie już tylko (albo aż ) kwestia, jak sprawuje się AF tej Sigmy na 50D...
    Na 40d nie jest zle ale to nie canon. Do tancow sie nie nadaje bo nie wyrabia.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Na 40d nie jest zle ale to nie canon. Do tancow sie nie nadaje bo nie wyrabia.
    Hmm, ujmę to tak - fociłem ostatnie dwa wesela C35/2 i dawał radę, a demonem szybkości nie jest (aczkolwiek goście weselni mogli być powolni ). Zastanawiam się zatem, jak wypadłoby porównanie S20/1.8 do 35/2 pod względem AF'a?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Klusek Zobacz posta
    Zastanawiam się zatem, jak wypadłoby porównanie S20/1.8 do 35/2 pod względem AF'a?
    Mam 40D. Mam 35/2 i focilem S20/1.8 (nawet ja z kolega przestrzliwalismy razem jak kupowalismy na 40D, 1DMK III i 1Ds MK III).
    Bardzo fajnie ze ktos o to zapytal. Powiem tak jesli chodzi o bzyczenie - bzycza oba szkielki bardzo podobnie, jak ja to mowie ze ze C35/2 bzyczy jak Sigma tak to szkielko juz ma).
    Na 1D/1Ds - poza bzyczeniem nic nie mizna zarzucic. Szkielko daje rade z AF 1Dynek. Na 40D tez niczego sobie.
    Jestem w stanie stwierdzic ze AF jest tak samo podobny jak bzyczenie. Moze minimalnie Sigma szybsza - postaram sie to zweryfikowac nastepnym razem jak do Kumpla sie wybiore. Ustawie oba szkielka na nieskonczonosc i postaram sie ze statywu pyknac ten sam obiekt - powiem jakie beda wrazenia (troche czasu mi to zajmie - przypomnijcie za pare dni - najlepiej Prywatna Wiadomosc).
    Jakosc.
    Canon 35/2 - 40D, 1D/1Ds MK III - nic zlego nie moge powiedziec
    1D/1Ds -za podpietym szkielkiem wyglada "dziwnie" - tak jakos "ubogo" - aparat wyglada jak "a co to jest - jakas zabawka?" 1Dynki traca ze swojej dostojnosci
    Sigma 20/1.8 - szkielko wyglada juz lepiej - masywne - znacznie, znacznie ciezsze (jak to Sigma - obudowa nie plastik). Jakosc zdjec - dla mnie spoko. na 1Ds wymiata - fajny szeroki kat z niezlym swiatlem - w ciemnicach mozna zdjecia robic.
    Wada Sigmy (to nie wada tylko konstrukcja) to Manual Focus.
    Nie wiem czy miales doczynienia z Sigmami - maja taki dziwny sposob przelaczania na Manual Focus - jest przelacznik i trzeba wyciagnac - jest to troche upirdliwe -poniewaz jak jest wlaczony AF i bedziesz chcial sobie pokrecic to mozesz uszkodzic mechanizm AF (nie ma FTM). Sigmy tak maja (jest wieecej takich konstrukcji - tak juz ktos to rozwiazal). Z 2 strony jest to dosc wygodne rozwiazanie (pare razy mi sie nawet to podobalo - nie pamietam dokladnie kiedy). Po pary pstrykach i przelaczeniach czlowiek sie do tego przyzwyczaja i nawet nie mysli o tym. O tym trzeba pamietac a nie mowic ze cos jest ze szkeilkiem nie tak.
    Ja osobiscie polecam (o ile sie trafi na dobry egzemplarz - aczkolwiek mialem sigme - i paroma strzelalem - kumpel ma tez pare - w tym Macro i jakos problemow nie zauwazylem).

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Super O takie porównanie mi chodziło, za co bardzo uprzejmie dziękuję
    Co do Sigm - mam 70-200/2.8 (którą na marginesie sprzedaję) i tam można sobie manualnie doostrzyć w trybie AF bez uszkodzenia mechanizmu. Swoją drogą wydawało mi się, że w S20 też jest taki patent.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W wiekszosci tak jest. Sigmy (niektore) tak mana ze nie ma FTM, troche to dziwne rozwiazanie ale dziala. Ja do dzisiaj jestem z tej sigmy zadowolony. Nie mam na laptopie zdjec na razie to nie pokaze a nie bede szukal na leb na szyje zdjec. Przy okazji. Sigma jak na razie jest OK. Moze trafilem na spoko egzemplaz (kolegi).

Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów