Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 121

Wątek: sigmy 20/1.8 i 28/1.8 na wypasionych matrycach;)

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuba Zobacz posta
    No to pięknie. Obiektyw stałoogniskowy za ponad 2000 zł i takie kwiatki. Moja sigma 24/1.8 też ma numer seryjny 1**** więc pewnie też z następcą 5d mkII może nie hulać (chociaż te z numerem 2*** też mogą nie działać). Właśnie wyleczyłem się z sigm :/
    Obiektyw sigma + canon = duże kłopoty. Tyle w temacie. Dlatego nie kupuję sigmy 85/1.4 Wyjdzie 5D3 to po co mi potem wydmuszka za 4tys PLN?

Te z 2 coś tam też nie zadziałają z następcą mk2.
    Jak mówię jestem w 99% pewien, że jak wychodzi nowa pucha to nic co jest na rynku z oferty sigm nie będzie działać poprawnie.
    Szczerze to chciałbym się kiedyś dogadać z jakimś handlarzem na taki test.
    Jak wyjdzie nowa pucha to żeby jakąś już "pewną" sigmę testować na każdej z tych nowych puszek jaką będzie miał. Mógłbym wtedy potwierdzić tą teorię. Co prawda na jakimś amerykańskim forum też się kiedyś spotkałem z takim wnioskiem. No ale nikt nigdy żadnego testu pod tym kątem nie zrobił, chociaż mam dużą "bazę danych" na podstawie sigmy 50/1.4
    Ile przecież było na początku głosów, że z praktycznie wszystkimi puszkami jest ok, oprócz 5D2. Potem nawet tu na forum było sprawdzanie numerów seryjnych i wyszło, że im wyższy tym lepiej współgra z nową 5D. A teraz już tak duża narzekań na tą sigmę nie ma... Coś jest na pewno na rzeczy...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Smile Zobacz posta
    Tak, tylko, że nie wszystkie da się skalibrować - nr seryjny ma być wyższy od jakiejś tam liczby (pewnie chodzi o wersję chipu w obiektywie), jak znajdę jaki to numer to tu napiszę...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Taką oficjalną informację dostałem z serwisu.
    No i to bym też w pewnym sensie potwierdzało moją teorię. Stare egzemplarze = stare chipy = nie dają rady wgrać firmwear'u takiego żeby chodziło dobrze z nowymi modelami. Dopiero te nowsze dają radę.

Może kiedyś sigma przestanie żydzić na patenty dla Canona. Mogłaby, skoro może zdzierać 4k za 85-tkę
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 13-04-2011 o 01:11 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Canon się nie zgodzi sprzedać tych patentów Sigmie bo zagroziłoby to sprzedaży nie jednego obiektywu L klasy

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Canon się nie zgodzi sprzedać tych patentów Sigmie bo zagroziłoby to sprzedaży nie jednego obiektywu L klasy
    Coś mi się zdaje, że ochrona patentowa bagnetu EF kończy się juz niedługo. Czy to coś zmieni w przypadku Sigmy? Wątpię. Może natoamiast zachęcić takiego np. Samyanga do poważniejszych działań.
    Moje kontakty z Sigmami były w 1/3 dobre. To znaczy jeden obiektyw 10-20 był bez zastrzeżeń, drugi 10-20 miał nieostrą prawą stronę, a wątkowego 20/1.8 nie kupiłem, bo na części prawej strony był dramat, który nie przemijał nawet po większym przymknięciu.

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Firma metz potrafi zrobić w lampach błyskowych, dużo tańszych niż sigmy EX możliwość wgrania nowego firmware przez usb. I co ciekawe, lampy metza błyskają lepiej niż canona (wynika to z moich osobistych doświadczeń i jest to tylko i wyłącznie moje zdanie).

Tak czy inaczej, chyba będę musiał sprzedać moje sigmy Co prawda z moim 5d mkII śmigają doskonale bez kalibracji, ale są to szkła które miały mi służyć co najmniej przez kilka lat i miały przetrwać jeszcze kilka puszek.
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Coś już napisał

Domyślnie

Testowałem Sigmę 85/1,4 i muszę powiedzieć,że bardzo pozytywnie mnie zaskoczył autofokus tego szkła,bo wg mnie jest znacznie lepszy od C50/1,4 ;a o S50/1,4 nie wspominając. I ta jakość optyczna-miód.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

AF w C50 1.4 jest słaby, więc nie ma co porównywać
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Dokładnie. Z porównania wynika tyle, że nie jest tragicznie

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Porównanie było z kilkoma innymi obiektywami i na tym tle też S85/1,4 wypada dobrze, a nawet bardzo dobrze.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    To nie ten USM co w 85 1.8, ale wydaje mi się, albo demonizujesz.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Jest mniej pewny od 28 1.8 i 85 1.8, kręci mordą i do super cichych też nie należy. Dodatkowo fajnie się blokuje jak za blisko obiektu staniemy, jakby chciał wyskoczyć
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów