Obiektyw sigma + canon = duże kłopoty. Tyle w temacie. Dlatego nie kupuję sigmy 85/1.4 Wyjdzie 5D3 to po co mi potem wydmuszka za 4tys PLN?
Te z 2 coś tam też nie zadziałają z następcą mk2.
Jak mówię jestem w 99% pewien, że jak wychodzi nowa pucha to nic co jest na rynku z oferty sigm nie będzie działać poprawnie.
Szczerze to chciałbym się kiedyś dogadać z jakimś handlarzem na taki test.
Jak wyjdzie nowa pucha to żeby jakąś już "pewną" sigmę testować na każdej z tych nowych puszek jaką będzie miał. Mógłbym wtedy potwierdzić tą teorię. Co prawda na jakimś amerykańskim forum też się kiedyś spotkałem z takim wnioskiem. No ale nikt nigdy żadnego testu pod tym kątem nie zrobił, chociaż mam dużą "bazę danych" na podstawie sigmy 50/1.4
Ile przecież było na początku głosów, że z praktycznie wszystkimi puszkami jest ok, oprócz 5D2. Potem nawet tu na forum było sprawdzanie numerów seryjnych i wyszło, że im wyższy tym lepiej współgra z nową 5D. A teraz już tak duża narzekań na tą sigmę nie ma... Coś jest na pewno na rzeczy...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No i to bym też w pewnym sensie potwierdzało moją teorię. Stare egzemplarze = stare chipy = nie dają rady wgrać firmwear'u takiego żeby chodziło dobrze z nowymi modelami. Dopiero te nowsze dają radę.
Może kiedyś sigma przestanie żydzić na patenty dla Canona. Mogłaby, skoro może zdzierać 4k za 85-tkę![]()