trzymasz AF na zawodniku atakujacym do odpowiedniego momentu, czesto skaczacy zawodnicy w bloku wchodza po prostu w kadr i AF ucieka na nich
np przy takich kadrach i podobnych:
trzymasz AF na zawodniku atakujacym do odpowiedniego momentu, czesto skaczacy zawodnicy w bloku wchodza po prostu w kadr i AF ucieka na nich
np przy takich kadrach i podobnych:
sebcio80
Hmm..trzymam AF do pewnego momentu, ( w trybie servo tylko to dziala ?! )i gdy juz zawodnik w bloku mi wchodzi w kadr smialo moge go puscic i wykonac fote ?. Czy przed pojawieniem sie bloku go puscic ?
wszystko jest kwestia wprawy, techniki i doswiadczenia
sledzisz obiekt w servo trzymajac przycisk AF-ON lub (* - starsze body), w tym czasie mozesz robic normanie fotki spustem, kiedy uznajesz ze cos wchodzi w kadr to puszczasz AF-ON a zdjecia robisz dalej spustem, AF w tym momencie nie dziala, wiec ostre jest to na co ostrzyles wczesniej (przy zalozeniu ze obiekt sie nie rusza juz, a zawodnik atakujacy w pewnym momencie wisi w powietrzu i sie nie rusza wlasnie)
Dokładnie tak jak koledzy mowia, przeszedlem na to ustawienie dosc dawno i nie potrafie inaczej jak mam normalnie ustawiony aparat czegos mi brakujePo pierwsze majac 20d af mialem w * i generalnie duzo wiecej zdjec trafionych i lepiej naswietlonych... a teraz to tak mi wygodniej
Proponuję sprobowac, nie kazdemu to pasuje
![]()
Jak dla mnie, jeśli chodzi o sport, AF na AF-ON to jedyna słuszna metoda. W tej chwili nie wyobrażam sobie innego rozwiązania, ale to kwestia wygody i przyzwyczajeniaNa pewno pomaga w wielu sytuacjach.
C5DII | C40D | Sam8/3,5 | C35/1,4L | SMCTakumar50/1,4 | C70-200/2,8L | C580EXII | m42
Wczoraj sprobowalem nowej metodyNIe ukrywam ze efekty mierne
w chwili gdy trzymam AF-ON i chce go puscic, w tym momecie z uporem maniaka wciskalem spust
Duzo potu przed mna
![]()