Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Film BW - jaki na jesień ?

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mi ostatnio bardzo się spodobał TMAX 400 w HAD (to mutacja d23, 1+12 z odrobiną węglanu sodu, przepis Vacka z p.r.f). Chciałem to jescze kiedy wypróbować w Xtolu, bo w dedykoawnym do niego TMAXie średnio mi to się podoba. Ale oceniam tylko na podstawie skanów, bo na razie nie mam dostepu do ciemni.

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

Czacha, to ty nie uzywasz kombinacji trix+rodinal? Tak mi sie jakos uroilo ...
    Co do filmu.. Z racji malej ilosci swiatla w gre wchodza raczej wyzsze czulosci, no i filmy latwo forsowalne. Jezeli nie wiesz dokladnie co potrzebujesz: kontrast/wieksza ostrosc/podatnosc na forsowanie.. To wez Ilforda PAN400, to calkiem przyjemny film, mozna go forsowac (np bardzo ladnie w microphenie).

Aha, Czacha, no kto ci tak powiedzial, ze PAN400 to to samo co HP5? Calkowicie rozne jest podloze i emulsja (porownaj sobie nawet kolor negatywu po wolaniu).. fakt zachowuje sie dosc podobnie, ale przy zwiekszaniu czulosci roznice klasy imho widac juz od EI=800.

Pozdrawiam
    Martin Gorczakowski

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie twierdze ze to to samo, bo przeciez nie to samo.. ale utarlo sie, ze efekty sa bardzo podobne, czasem wrecz identyczne.. oczywiscie przy standardowym swietleniu.. stad sformulowanie "podobno"
    Szczerze mowiac nigdy nie forsowalem 400tek.. zawsze mi czasow starcza, wiec sie nie wypowiem

A Rodinala to tylko do APX'a stosowalem - tak to raczej D76.. a wczesniej ID-11.. ale pozniej byl problem z dostaniem, wiec przesiadlem sie na Kodakowskiego wolacza Ostatnio mam lenia i malo czasu na cokolwiek, wiec nosze do labu.. tam chyba wolaja w Microphenie

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zamiast Pana 400 proponuje jednak trixa --> forsowanie do 3200 przechodzi z luzikiem.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

ja proponuje hp5 w lc29 albo ddx jak juz chcemy forsowac
    Martin Gorczakowski

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów