Macie swoich faworytów do focenia "na codzień" czarno-biało w ciemniejszych trochę dniach jesiennych, przystępnych cenowo i jakościowo?
Macie swoich faworytów do focenia "na codzień" czarno-biało w ciemniejszych trochę dniach jesiennych, przystępnych cenowo i jakościowo?
Ostatnio edytowane przez lucien ; 30-09-2005 o 21:46
Eos 33, M42: 58, 135, 200
hm.. nie wiedzialem ze filmy wybiera sie porami rokustawial bym na wybor w zaleznosci od oswietlenia badz tez swiadomego uzyskania danego efektu (ziarno, ruch itp)
Polecam z calego serca HP5+ .. lub tanszego PAN'a 400 ktory podobno jest tym samym co HP5'tka. Latwy do wolania jest APX400 z Agfy. Ostatnio polubilem tez Tri-X'a.. to tez 400'tka.
Hmm... pytanie subiektywne.
Odpowiedź prosta: co lubisz najbardziej.
Wiem, że wiele Ci nie pomogłem... ale wybacz, na to pytanie trudno odpowiedzieć.
Kup parę różnych klisz i zobacz co jakie efekty daje.
No i od wołania zależy przecież.
Co do jesiennych wieczorów... hmm... coś co ma ze 400ISO na liczniku...
W sumie nie wiem, bo ja jadę na tej czułości cały rok...
EOS is SILENCE
"Enjoy the silence."
---
Wróciłem...!
analog & digital / black & white / calm & easy...
przede wszystkim unikal bym robienia zdjec w sloncu - w zasadzie w takie dni nie wychodze wogle na zdjecia... musi sie cos dziac na niebie.. bo inaczej kontrasty zabija kazde zdjecie, chyba ze bedziesz korzystal z miekkiego swiatla tuz przed switem i po zachodzie slonca
Generalnie chodzi o zdjęcia z miasta/street photo, czyli budynki i ludzie/samochody w ruchu lub nie, widoczków raczej nie pstrykam,
X Tri 400 miałem w Zenicie, ale mi małpa cały film ....
Eos 33, M42: 58, 135, 200
To bardzo dobrze miałeś w zenicie.
EOS is SILENCE
"Enjoy the silence."
---
Wróciłem...!
analog & digital / black & white / calm & easy...
Z filmów o czułosci 400 moimi faworytami są:
1) tri-x w - d76 (1+1)
2) fuji neopan - d76 (1+1)
Lucien- jesien w mieście jest taka sama pora roku jak lato, tylko dzień się wcześniej kończy.![]()
Przy foceniu industrialnych klimatów pora roku nie ma znaczenia. No moze niski kat padania promiwni slonecznych. W fotografii cz-b wiele zależy od pracy w ciemni, mniej od filmu-choć i tu można wykorzystac to i owo- jakieś filtry kolorowe do fotografii cz-b? Raczej kieruj sie doborem czułości, kontrastu, ziarna, ostrosci, by wykorzystać zalety lub wady filmu i procesu dla wlasnych zamierzeń. Przyznam, że trudne to tego typu zamierzenia twórcze przerastają moją wyobraźnię i wiedzę.
Cześć.Ch.