Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: 5D MKII - pytania nowego usera (AF)

Mieszany widok

heralek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    tylko nie testuj potem FF/BF
    Testowałem zaraz po odpakowaniu sprzętu - trwało to może 5 minut i wyleczyłem się totalnie W sklepie nie testowałem szkiełka i wszystko gra jak należy. Teraz wiem, że na świecie są ci którzy robią zdjęcia i ci którzy stękają na sprzęt doszukując się dziury w całym.

A boczne punkty chodzą pięknie i tylko przy kiepskim świetle się gubią. A to mnie praktycznie cały czas odpychało od piątki, bo ponoć są tak kiepskie, że wręcz nieużyteczne. Bzdura. Gdyby nie net od roku siedziałbym w Canonie.

Pozdro!

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heralek Zobacz posta
    Testowałem zaraz po odpakowaniu sprzętu - trwało to może 5 minut i wyleczyłem się totalnie W sklepie nie testowałem szkiełka i wszystko gra jak należy. Teraz wiem, że na świecie są ci którzy robią zdjęcia i ci którzy stękają na sprzęt doszukując się dziury w całym.
    nie mówię o sensowności testowania FF/BF, tylko o tym, że gdy punkt centralny jest rozszerzony, to AF nie nastawia Ci ostrości dokładnie tam, gdzie chcesz - więc na linijce będzie to wyglądało dziwnie
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

heralek
    Guest

Domyślnie

nie mówię o sensowności testowania FF/BF, tylko o tym, że gdy punkt centralny jest rozszerzony, to AF nie nastawia Ci ostrości dokładnie tam, gdzie chcesz - więc na linijce będzie to wyglądało dziwnie
    O to chodziło? W takim razie dzięki za info.

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Dlatego ja mam wyłączony... I nie strzelam do linijek
    Ale ja to mam wszystko powyłączane
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

heralek
    Guest

Domyślnie

Koledzy, a to "Szukanie ostrości po utraceniu AF" - macie włączone czy wyłączone?

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie Odp: 5D MKII - pytania nowego usera (AF)

Cytat Zamieszczone przez heralek Zobacz posta
    Koledzy, a to "Szukanie ostrości po utraceniu AF" - macie włączone czy wyłączone?
    Za instrukcją:

C.Fn III -1 Szukanie ostrości po utrac.AF
    W sytuacji, gdy włączona jest automatyczna regulacja ostrości, jednak nie jest możliwe
    jej uzyskanie, aparat może nadal próbować dokonać regulacji ostrości lub zatrzymać ją.
    0: Szukanie ostrości włączone
    1: Szukanie ostrości wyłączone
    Funkcja ta zapobiega powstaniu nieostrych zdjęć rejestrowanych przez
    aparat, poprzez ponowne próby uchwycenia ostrości. Jest ona
    szczególnie przydatna w przypadku super-teleobiektywów, które mogą
    zarejestrować obraz o wyraźnym braku ostrości.

Ja mam wyłączoną. Gdy miałem w menu ustawione 0 to zdarzało mi się, że przy przekadrowywaniu z podpiętym 85 1.8 szukał mi ostrości.

Uprawnienia umieszczania postów