Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Zdegustowany odbitkami

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Zdegustowany odbitkami

Witam Wszystkich, to mój pierwszy post. Jestem zielony w tematyce, staram się czytać i uczyć się, ale wiadomo - nie od razu Kraków zbudowano. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Przyszły mi dzisiaj odbitki z Vertisu (Gliwice), z moich pierwszych prób z lustrzanką cyfrową no i jestem lekko załamany, bo nie rozumiem zjawiska. Wklejam tu linki do dwóch par zdjęć. Odbitki z każdej pary dramatycznie różnią się od siebie, o wiele bardziej niż na podglądzie komputerowym.

W pierwszej parze (oświetlenie w obu zdjęciach - świetlówki), ten drugi młodzieniec, "czytający", na odbitce sczerwieniał w sposób karygodny...

Oba zdjęcia z 50-tki, bez lampy. Pierwsze 1/40s F1.8, drugie 1/50s F2.0.

W parze drugiej (zdjęcia cykane z wyrwanego naprędce z plecaka aparatu w połowie stoku z nartami na nogach, pogoda fatalna) zdjęcie nr 2 - kompletna utrata szczegółów na śniegu w skutek przekontrastowania, jednolita biała płaszczyzna)

Oba zdjęcia z 18-200, pierwsze 1/500s F10 ogniskowa 180mm, drugie 1/250s F10 80mm, RAWy przepuszczone przez DxO 6.

Jestem pełen pokory co do jakości tych zdjęć i moich umiejętności. Bijcie bez kurtuazji Ale chciałbym zrozumieć co się dzieje, aby takie rzeczy się mi nie powtórzyły.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 05-01-2010 o 23:38
    Entuzjastyczny Neofita

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    ..., ten drugi młodzieniec, "czytający", na odbitce sczerwieniał w sposób karygodny.......

Czy takie coś?

Zmień lab.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony

Domyślnie

W pierwszej parze, drugie zdjęcie światło mieszane plus świetłówka kompaktowa (czyli dziurawe widmo). Zwykle niewiele z czegoś takiego można zrobić. Spróbuj zmniejszyć nasycenie kolorów i kontrast i zmienić temeperaturę barwową lub zrób z tego b/w
    Druga para mocno kontrastowa - ja przy odbitkach staram się dawać mniejszy kontrast. Na sniegu często odejmuję trochę higliht.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta

Czy takie coś?

Zmień lab.
    Jesteś bardzo blisko tego co widzę na papierze, może nie aż tak wściekle.

Ale ten Vertis chwalą... sam już nie wiem, może jednak w zdjęciach jest jakaś przyczyna - przecież nie pochylają się nad żadnym tylko trzepią z automatu!

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    W pierwszej parze, drugie zdjęcie światło mieszane plus świetłówka kompaktowa (czyli dziurawe widmo). Zwykle niewiele z czegoś takiego można zrobić. Spróbuj zmniejszyć nasycenie kolorów i kontrast i zmienić temeperaturę barwową lub zrób z tego b/w
    Druga para mocno kontrastowa - ja przy odbitkach staram się dawać mniejszy kontrast. Na sniegu często odejmuję trochę higliht.
    Wszystko ok, ale chodzi mi o różnicę względną - czy w drugiej parze na komputerze widzisz ją taką, żeby uzasadniała różnicę w odbitce? Pierwsze zdjęcie z pary jest dość wierne na papierze, drugie to tragedia do kosza.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 05-01-2010 o 23:56
    Entuzjastyczny Neofita

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Według mojej skromnej oceny zdjęcia, jak na warunki w których zostały zrobione są w miarę dobre. Widzę raczej winę labu.
    Przecież na zdjęciu z narciarzem, widać szczegóły na śniegu. Poza tym uwzględnij dużą rozpiętosć tonalną - jasny biały śnieg, ciemna sylwetka narciarza.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

MariuszJ poczytaj tutaj: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=56483 i tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=45715 Zastosuj się do rad dawanych w tych dwóch wątkach.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jago, przeczytałem - niewiele jednak mi to pomogło, bo chodzi mi przede wszystkim o różnice względne, a nie popsucie całego zamówienia.

Chociaż rzeczywiście, całą realizacją jestem zawiedziony - chyba pierwszy raz w dziejach mojej amatorszczyzny podgląd komputerowy podoba mi się bardziej niż odbitki. Niestety, jestem tradycjonalistą i zdjęcie muszę mieć na papierze.

Pytanie pomocnicze do rozmyślań późnowieczornych: czy laby dokonują kalibracji zbiorczej, pod konkretne zamówienie? Na podstawie wszystkich, bądź losowo wybranych zdjęć z zamówienia? Innymi słowy: czy jeżeli dałbym dwa zamówienia, jedno ze zdjęciami "domowymi", drugie z "narciarskimi", efekt mógłby być inny?
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 06-01-2010 o 08:38
    Entuzjastyczny Neofita

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Jesteś bardzo blisko tego co widzę na papierze, może nie aż tak wściekle.....
    No to maszyna w labie była pewnie ustawiona na "bez konwersji" - ktoś przed Tobą robił na ich profilach i zapomnieli przestawić. Reklamuj odbitki. Bezwzględnie. Jeśli to w miarę przyzwoity lab to powinni zrobić wszystko od nowa.

Amator, klient "z ulicy", niedzielny pstrykacz (nikomu nie ubliżając) NIE MUSI nic wiedzieć o Zarządzaniu Kolorem, profilach i innych wyszukanych problemach. Profesjonalny lab powinien to zrobić w pewnym sensie za niego. Profesjonalny nie oznacza tylko labu dla profi. Lab dla amatora też powinien być profesjonalny.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Pierwszy lab z jakiego korzystałem też robił za czerwone wszystko.
    Zmieniłem lab i po problemie
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Początki nałogu

Domyślnie

Ja mam dobre doświadczenia z labami, w których pracują na urządzeniach Fuji.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów