ja przyjmuje ze jest ciemno wiec i trzeba przyslone jak najbardziej otwarta - wybieram wtedy jedyne jasne szklo f1.8 i na takiej przyslonie pozostaje.
Jak jest ciemno to przyslona jak najbardziej otwarta - no chyba ze uzywamy lampy zewnetrznej. A balans bieli na spokojnie pozniej przy wywolywaniu rawow.
Ja zawsze wychodze z zalozenia - przyfslona f1.8 + czas minimum 1/60-1/80 i wg tego dobieram iso, Jak jest bardzo ciemno - swiatla mozna powiedziec punktowe - iso1600, jak jest srednio ciemno, tzn widac wszystkich - iso800, jak jest w miare jasno, iso400. Ale to moj sposob bo akurat dla mnie liczy sie minimum 1/60-1/80 zeby zatrzymac w miare ruch, bo zeby calkowicie zatrzymac musial bym miec z 1/160 albo 1/200 co jest awykonalne bez lampy zewnetrznej w warunkach w ktorych robie zdjecia dosc czesto ;-)
Z P i AV malo kiedy korzystam ze wzgledu na zwariowane swiatlo zmieniajace sie co chwile jak tylko sie da. Wole raz ustawic parametry i moc robic spokojnie wiedzac ze czy swiatlo sie przesunie, czy zaswieci w inne miejsce czy zgasnie a zapali sie inne - bede mial raczej dobrze naswietlone zdjecie ;-)