Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Parametry ekspozycji

Coś już napisał Awatar Ajgor
    Miasto
    Legnica

Domyślnie Parametry ekspozycji

Witam.

I znów chciał bym się czegoś nowego nauczyć od tutejszych doświadczonych fotografików, którzy ostatnio nauczyli mnie już więcej, niż jakiekolwiek teksty wcześniej Cóż poradzić, że jestem żądny wiedzy
    Wiadomo, że zdjęcia robione na ustawieniach manualnych są lepsze, niż robione na automacie. Kiedy zdjęcie jest pozowane, martwa natura itp, jest czas na przygotowanie odpowiednich parametrów, dokonanie kilku prób itp. A jak to wygląda, kiedy chcemy zrobić fotkę z zaskoczenia? Na przykład na jakimś przyjęciu zachodzi jakaś fajna sytuacja, chcemy zrobić szybkie zdjęcie... Jak wtedy sobie, Panowie, radzicie z manualnymi ustawieniami? Oczywiście wiem.. Wiedza i doświadczenie. Ale jednak zdarzają się różne zdarzenia w różnych warunkach. Nie zawsze jest czas na przestawienie przesłony, czy balansu bieli...

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

A korzystanie z priorytetu przysłony to grzech?
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Nie zawsze trzeba pracować w "M", do dynamicznych akcji świetnie sprawdza się "Av", w specyficznych sytuacjach "Tv". Ja osobiście "M" używam najczęściej przy pracy z lampą (choć też nie zawsze) i w nietypowych sytuacjach oświetleniowcyh. na codzień jednak Av

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    A korzystanie z priorytetu przysłony to grzech?
    według niektórych chyba tak ;-)
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Stylu
    Guest

Domyślnie

Niektórzy jeszcze byleby złapać chwile pstrykają na "P" czy też na auto

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ajgor Zobacz posta
    Witam.
    ... Na przykład na jakimś przyjęciu...
    ja przyjmuje ze jest ciemno wiec i trzeba przyslone jak najbardziej otwarta - wybieram wtedy jedyne jasne szklo f1.8 i na takiej przyslonie pozostaje.

Jak wtedy sobie, Panowie, radzicie z manualnymi ustawieniami? Oczywiście wiem.. Wiedza i doświadczenie. Ale jednak zdarzają się różne zdarzenia w różnych warunkach. Nie zawsze jest czas na przestawienie przesłony, czy balansu bieli...
    Jak jest ciemno to przyslona jak najbardziej otwarta - no chyba ze uzywamy lampy zewnetrznej. A balans bieli na spokojnie pozniej przy wywolywaniu rawow.

Ja zawsze wychodze z zalozenia - przyfslona f1.8 + czas minimum 1/60-1/80 i wg tego dobieram iso, Jak jest bardzo ciemno - swiatla mozna powiedziec punktowe - iso1600, jak jest srednio ciemno, tzn widac wszystkich - iso800, jak jest w miare jasno, iso400. Ale to moj sposob bo akurat dla mnie liczy sie minimum 1/60-1/80 zeby zatrzymac w miare ruch, bo zeby calkowicie zatrzymac musial bym miec z 1/160 albo 1/200 co jest awykonalne bez lampy zewnetrznej w warunkach w ktorych robie zdjecia dosc czesto ;-)

Z P i AV malo kiedy korzystam ze wzgledu na zwariowane swiatlo zmieniajace sie co chwile jak tylko sie da. Wole raz ustawic parametry i moc robic spokojnie wiedzac ze czy swiatlo sie przesunie, czy zaswieci w inne miejsce czy zgasnie a zapali sie inne - bede mial raczej dobrze naswietlone zdjecie ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Proponuje nie fetyszyzowac manualnych ustawień - co za różnica czy ekspozycje ustawimy w M czy w jakiemś trybie pół-auto i dołożymi do tego korekcję ? Żadna, kwestia żeby robić to świadomie, ustawienia ekspozycji w M tak żeby wskaźnik na drabince był na zero może zrobić każdy, ale po co ? Lepiej wtedy wziąć P czy nawet zielony, mniej roboty...
    A stwierdzenie

Wiadomo, że zdjęcia robione na ustawieniach manualnych są lepsze, niż robione na automacie.
    jest bezsensowne...

Ekspozycje trzeba ustawiać świadomie, a to jak to się robi to sprawa drugorzędna... Przy okazji ta świadomość wyklucza wszelakie matrycowe tryby pomiaru...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wiadomo, że zdjęcia robione na ustawieniach manualnych są lepsze, niż robione na automacie.
    Bzdura. W większości przypadków używam priorytetu przesłony (praktycznie w każdej kategorii oprócz studia). Jakaś 1/3 to pełen manual (studio, jakieś nocne naświetlania). Pojedyncze klatki to panoramowanie na priorytecie czasu...
    Balans bieli auto, bo i tak się babram w RAW'ach.
    Ostatnio edytowane przez zaitsev ; 05-01-2010 o 21:02

Domyślnie

panoramowanie na Tv ? Przy panoramowaniu raczej blokuje się TViAV żeby ekspozycja była taka sama na każdym ujęciu. No ale w sumie i tak grzebiesz się w rawach to sobie poprawisz

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszkaratysz Zobacz posta
    panoramowanie na Tv ? Przy panoramowaniu raczej blokuje się TViAV żeby ekspozycja była taka sama na każdym ujęciu.
    Kolega pomylił chyba panoramowanie z wykonywaniem zdjęć do złożenia w panoramę :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów