Spróbuję, gdyż jest to niezmiernie niewymierne(nie mam czy tego dokładnie zmierzyć) wg mnie nie ma drastycznego spowolnienia działania AF.
Robiłem testy przy świetle dziennym i jeżeli szybkość działania af w 5dmkII + 70-200II określam na 100% to po założeniu ext.2.0II w tych samych warunkach jest IMO ok. 90-80%.
Nie pokrywa się to absolutnie z teoretycznym stwierdzeniem (gdzieś to czytałem) 50% zmniejszenia szybkości AF przy ext.2.0.
Czy w obiektywie C 70-200 IS II USM zdarzają się jakieś felerne sztuki, czy można zakładać prawie w ciemno, że dana sztuka jest/powinna być ok lub czy ktoś/coś słyszał, że ktoś miał coś ze swoją sztuką C 70-200 IS II USM (lub słyszał/wie, że ktoś miał).
Pytam dlatego, że w danym sklepie jest jedna sztuka na stanie aktualnie, a na nową musiałbym czekać kilkanaście dni.
Oczywiście nie jestem teraz w sklepie:razz:
, zamierzam dopiero podjechać jutro
![]()
i się zastanawiam jaka jest powtarzalność sztuk, bo to co powiedział mi sprzedawca telefonicznie traktuję trochę z przymróżeniem oka
![]()
. Rozumiem, że FF i BF może się zawsze zdarzyć, co zresztą przerabiałem na własnej skórze już kilka razy (ale ostatnio (ze 20 dni temu) jak w tym samym sklepie testowalem inną 70-200 IS II to wszystko było ok, tyle, że ta co jest tam teraz to inny egzemplarz..
Obiektyw jest jeszcze zbyt krótko na rynku aby można było cos powiedzieć o powtarzalności (jakość sztuk) wg mnie brać ...:-D jest przecież gwarancja jakby coś :razz:.
W razie co - rozmawialem na ten temat - uznają ew. wadę obiektywu umożliwiając wymiane na inną sztukę w ciągu tygodnia (nawet jak się kupi na miejscu), ale po prostu zastanawialem się czy powinienem się spodziewać jakichś nieprzyjemnych niespodzianek w tym wypadku (FF/BF powinienem wykryć od razu (tak myślę) i na taką okazję też zapewnili mnie, że nie byłoby problemu z wymianą sztuki, choć może i zdecydowalbym się wtedy na kalibrację (szybciej), sam nie wiem.
Domyślam się, że nie masz puszki z możliwością mikroregulacji...
No, ale jeżeli kupisz na miejscu, to przecież możesz sobie przestrzelić.
A z kolei kupując "na wynos", czyli przez internet, to masz 10dni na test i zwrot..
Introverder, a nie lepiej poczekać te kilka dni i po prostu zabrać ze sobą tą nową sztukę ? Chyba, że musisz mieć go wcześniej. Gorzej jak ten nowy okaże się "gorszy" niż ten, który jest obecnie dostępny od ręki![]()