Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: canon 500D czy Nikon D90

Dopiero zaczyna Awatar polon
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie canon 500D czy Nikon D90

Witam,

obecnie mam samsunga gx10. Mam troche starszego manualnego sprzetu ale postanowiłem sie zautofokusować. Rozgląędam się za dobrą portretówką i do sigmy nie mam zaufania a to w sumie jedynak w systemie pentaxa.
    Postanowiłem że raczej sie wysprzedam ze sprzetu i wezme - jak w temacie - 500D albo D90 z jakąś 50-tką.
    Prosze o poradę doswiadczonych w tych sprawach - który sprzęt bedzie lepszy - bo ja tak nie bardzo w tych systemach

dzięki i pozdrawiam

Bywalec Awatar pietro.s
    Miasto
    Wrocław/Lubrza

Domyślnie

cześć, doświadczony nie jestem ale zaproponuje Ci:
    poszukaj może przykładowych zdjęć obiektywów, które Cię interesują żeby zobaczyć jak rysują każdej z firm. do portretu ze standardu w Canonie masz tanie 50mm 1,8 trochę droższe 85mm 1,8 itd.
    Jak masz manualne to też jest adapter na m42, do nikona również.
    moim zdaniem, przechodząc z samsunga bardziej byłbym ku D90 pod względem gabarytów uszczelnień, funkcjonalności itd. ten samsung to odpowiednik pentaxa k10d wiec podobna klasa co ten nikon. C500D to klasa trochę niższa.
    Ostatnio edytowane przez pietro.s ; 05-01-2010 o 17:18
    Piotrek S.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

kwestia podstawowa jest, co rozumiesz przez portretowke. domyslam sie, ze chodzilo o 50mm, ale w tej kategorii czesto pojawia sie tez 85mm.

propozycja: jesli pod 50mm to Nikon, bo jego 50/1.8 jest fajniejsze optycznie niz canonowskie. opcja jest tez pentaksowski 50/1.4, bo przy posiadanym korpusie jest to dobra cenowo alternatywa.
    jesli pod 85mm, to tu bez dwoch zdan Canon (i moze nawet 450D, jesli cena obiektywu by miala nadwyrezac budzet).
    www albo tez flickr

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

zastanawiałem się nad ogniskową ; 85 jest super ale prześledziłem wątki z najlepszymi zdjeciami z 85 i 50 1.4 usm i zdecyduje się chyba jednak na 50 bo jest jaśniejsza a ja i tak jestem skazany na cropa wiec ogniskowa wyjdzie dobra.
    Nie miałe mstycznosci z tym szkłem pentaxa ale jest podejrzanie tanie, a i u wielu pentaxiarzy jest nie często spotykane, raczej ta sigma

Jelsi Ktoś ma jeszcze jakies opinie i rady to bede wdzieczny, za dotychczasowe też dziękuje

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polon Zobacz posta
    Nie miałe mstycznosci z tym szkłem pentaxa ale jest podejrzanie tanie, a i u wielu pentaxiarzy jest nie często spotykane, raczej ta sigma
    Zaraz, z którym szkłem ?
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

jak M42 to bardziej canon, w nikonie potrzeba dodatkowej soczewy w adapterze.

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Zaraz, z którym szkłem ?

Pentax FA 50 mm f/1,4

a z m42 raczej rezygnuje,... powoli zdarzają się niepowtarzalne sytuacje w których trzeba zrobić ostre zdjęcie żeby potem nie było rozczarowań

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polon Zobacz posta
    Pentax FA 50 mm f/1,4
    To całkiem fajny obiektyw, choć poprzednik SMC Pentax F 50/1.4 był chyba nawet ciut lepszy. Pentax nigdy nie wypuścił lipnej pięćdziesiątki, nawet kitowy manualny SMC Pentax M 50/2.0 był optycznie bardzo przyzwoity.
    Jest tylko jedna wada.... AF. Do Canona EF 50/1.4 USM ma się on nijak.

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

to bardzo wartosciowa rada, dzięki

nie wiem czy jest sens w takim razie zmieniać cały system. Mam revuenon 55 1.2 i naprawde jestem zadowolony - tylko że za czesto nie trafiam z tą ostroscią pomimo matówki z klinem i rastrem a coraz czesciej zdjęcie MUSI być dobre.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ten Reuve to z mocowaniem M42 czy Pentax K ?
    Nie wiem jak jest w Samsungach ale każdy aparat Pentaxa z AF (nie licząc tzw "kastratów" czyli puszek z okrojonym Bagnetem KAF) potwierdza ostrość z manualnymi szkłami z bagnetem Pentax K lub Pentax KA (z automatyczną, napędzaną elektrycznie przysłoną). W przypadku szkiełek M42 wystarczy podłożyć kawałek folii aluminiowej przy wkręcaniu w body, tak aby zewrzeć styki znajdujące się na bagnecie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów