Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: zakupy sprzetu w USA

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie zakupy sprzetu w USA

Witam,

O tym ze ceny sprzetu foto w USA sa o wiele nizsze niz w Europie wiedza wszyscy. Chcialbym dokonac zakupu w jednym z amerykanskich sklepow (konkretnie w B&H), niestety nie mam nikogo, kto by w najblizszym czasie jechal do NY i mogl mi cos kupic a potem przywiezc. I tutaj pojawia sie pytanie: czy ryzyko, ze paczka zostanie 'przeswietlona' przez odpowiednie sluzby po dotarciu do obszaru celnego UE jest faktycznie tak wysokie, ze nie warto w ten sposob dokonywac zakupow?

Czy mozna zmniejszyc to ryzyko w ten sposb, ze sprzet kupilby mi ktos w NY a potem wyslal to do Europy (tzn nadawca paczki nie bylby juz B&H Photo Camera tylko zwykly Jan Kowalski)?

Czy, ktos to juz przerabial?

Dzieki za info.
    "Dziś w nocy śniła mi się rzeczywistość. z jaką ulgą się obudziłem" S.J.Lec .

flickr

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paatryk77 Zobacz posta
    Witam,

O tym ze ceny sprzetu foto w USA sa o wiele nizsze niz w Europie wiedza wszyscy. Chcialbym dokonac zakupu w jednym z amerykanskich sklepow (konkretnie w B&H), niestety nie mam nikogo, kto by w najblizszym czasie jechal do NY i mogl mi cos kupic a potem przywiezc. I tutaj pojawia sie pytanie: czy ryzyko, ze paczka zostanie 'przeswietlona' przez odpowiednie sluzby po dotarciu do obszaru celnego UE jest faktycznie tak wysokie, ze nie warto w ten sposob dokonywac zakupow?

Czy mozna zmniejszyc to ryzyko w ten sposb, ze sprzet kupilby mi ktos w NY a potem wyslal to do Europy (tzn nadawca paczki nie bylby juz B&H Photo Camera tylko zwykly Jan Kowalski)?

Czy, ktos to juz przerabial?

Dzieki za info.
    Było już o tym wiele razy - na to że paczka z US trafi na cło szanse są wysokie (koledze np. modele samolotów trafiły na cło) - większe jak paczka będzie z B&H ale wysłana przez osobę prywatną tak samo na nie może trafić.
    Moim zdaniem przy odpowiednio dużych zakupach opłaca się po prostu kupić bilet i polecieć samemu, przy mniejszych się nie opłaca już choćby z kosztów przesyłki.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jak podasz wartosc paczki, co jest raczej konieczne aby przesylka byla ubezpieczona, to obecnie, praktycznie masz clo jak w banku. Z BH do Polski zawsze wysylka jest z opisem/wartoscia, wiec clo masz praktycznie pewne, nawet nie musza zagladac do srodka

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie

dzieki za info ;-(
    "Dziś w nocy śniła mi się rzeczywistość. z jaką ulgą się obudziłem" S.J.Lec .

flickr

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uprawnienia umieszczania postów