Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Jaka rozdzielczosc lepsza?

Bywalec Awatar Hipek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Masz problem z pojemnoscia - powieksz pojemnosc a nie pomniejsz jakosc.
    POPIERAM :-D
    20D+BGE2, Canon EF 17-40 L USM, Canon EF 24-105 L USM IS, Canon EF 100-400 L USM IS, EX 580

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek
    Myślę, że to by była znacznie lepsza odpowiedź (z którą zresztą się zgadzam)
    Przeciez wlasnie tak odpowiedzialem tylko innymi slowami .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

Panowie, dajcie spokój. po części rozumiem tok myśleniowy Viteza który zgadza się z moim. jak kogoś stać na sprzęt klasy 10D plus szkła to kolejna karta niepowinna być wielkim problemem. a osobiście jak mi brakuje miejsca to robię na niższej rozdziałce. daje na M i też wychodzą zdjęcia ok. wkońcu EOSy to EOSy. robią porządne 3mp(bo tyle bodajże jest na M).
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Il fuoco
    a osobiście jak mi brakuje miejsca to robię na niższej rozdziałce. daje na M i też wychodzą zdjęcia ok. wkońcu EOSy to EOSy. robią porządne 3mp(bo tyle bodajże jest na M).
    Mozesz to troche jasniej napisac ? Bo zupelnie nie wiem o co Ci tu chodzi...
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polaco
    Mozesz to troche jasniej napisac ? Bo zupelnie nie wiem o co Ci tu chodzi...
    chodzi o to, że gdy brakuje mi miejsca, ustawiam na MEDIUM jakość nie na Manual i dalej chodzi o to że EOSy serii D robią lepsze 3mp zdjęcia niż powiedzmy S1 IS. itd. itd.
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nickifor
    Troszkę to pogmatwałeś.
    wg mnie wszystko jest jasne ;-)

dla takiego 350D możemy ustawić rozdzielczość:
    L = 7,6 Mpix
    M = 4,0 Mpix
    S = 1,9 Mpix

dzięki temu fotki są mniejsze (tylko JPEG, RAW jest zawsze L) i wejdzie ich więcej na karcie, przy czym nawet rozdzielczość S wystarcza do zrobienia dobrej odbitki 10x15 cm.

wg mnie jest to specyficzna oszczędność i nie popieram jej - być może i nawet S w EOSie jest lepsze od L w S1 IS, ale jednak jest to przetworzony obrazek (resamplowany) przez procesor, a nie nominalna rozdzielczość matrycy. to znacznie pogarsza obrazek i powinno być stosowane tylko w ostateczności, choć zapewne róznicy nie widać... ;-)

no i po raz kolejny popieram vitezia: jeżeli już wydaliśmy siano na aparat 8 Mpix, to nie oszczędzajmy na karcie robiąc fotki 4 Mpix lepiej już pooszczędzać palec i cykać mniej, ale za to bardziej przemyślanych fotek.

a odpowiadając na temat wątku: wg mnie lepiej zwiększyć kompresję, niż zmniejszyć rozdzielczość. (choć i jednego i drugiego lepiej unikać)
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie Ot

Cytat Zamieszczone przez mxw
    no i po raz kolejny popieram vitezia
    OT ale napisze publicznie bo co jakis czas sie ten blad powtarza: odmienia sie viteza.

W moim nicku nie ma polskiej litery ź - widzieliscie kiedys polskie slowo, z polska litera ale zaczynajace sie na V? .

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

W moim nicku nie ma polskiej litery ź - widzieliscie kiedys polskie slowo, z polska litera ale zaczynajace sie na V? .
    A mi cos sie wydaje, ze w 'podstawowce' mnie uczyli, ze w polskim alfabecie litera 'v' nie wystepuje.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

OT ale napisze publicznie bo co jakis czas sie ten blad powtarza: odmienia sie viteza.
    oki, viteza też popieram ;-)
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    A mi cos sie wydaje, ze w 'podstawowce' mnie uczyli, ze w polskim alfabecie litera 'v' nie wystepuje.
    No przeciez to wlasnie napisalem, tylko delikatniej by znowu na mnie nie wsiedli "co ty ludzi od braku w wyksztalceniu wyzywac bedziesz panie moderatorze"

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów