Zamieszczone przez Vitez
![]()
POPIERAM :-D
Zamieszczone przez Vitez
![]()
POPIERAM :-D
20D+BGE2, Canon EF 17-40 L USM, Canon EF 24-105 L USM IS, Canon EF 100-400 L USM IS, EX 580
Przeciez wlasnie tak odpowiedzialem tylko innymi slowamiZamieszczone przez rysiaczek
.
Panowie, dajcie spokój. po części rozumiem tok myśleniowy Viteza który zgadza się z moim. jak kogoś stać na sprzęt klasy 10D plus szkła to kolejna karta niepowinna być wielkim problemem. a osobiście jak mi brakuje miejscato robię na niższej rozdziałce. daje na M i też wychodzą zdjęcia ok. wkońcu EOSy to EOSy. robią porządne 3mp(bo tyle bodajże jest na M).
| yyy...zdjęcia poszedłem robić... |
Mozesz to troche jasniej napisac ? Bo zupelnie nie wiem o co Ci tu chodzi...Zamieszczone przez Il fuoco
chodzi o to, że gdy brakuje mi miejsca, ustawiam na MEDIUM jakośćZamieszczone przez Polaco
nie na Manual
i dalej chodzi o to że EOSy serii D robią lepsze 3mp zdjęcia niż powiedzmy S1 IS. itd. itd.
| yyy...zdjęcia poszedłem robić... |
wg mnie wszystko jest jasne ;-)Zamieszczone przez Nickifor
dla takiego 350D możemy ustawić rozdzielczość:
L = 7,6 Mpix
M = 4,0 Mpix
S = 1,9 Mpix
dzięki temu fotki są mniejsze (tylko JPEG, RAW jest zawsze L) i wejdzie ich więcej na karcie, przy czym nawet rozdzielczość S wystarcza do zrobienia dobrej odbitki 10x15 cm.
wg mnie jest to specyficzna oszczędność i nie popieram jej - być może i nawet S w EOSie jest lepsze od L w S1 IS, ale jednak jest to przetworzony obrazek (resamplowany) przez procesor, a nie nominalna rozdzielczość matrycy. to znacznie pogarsza obrazek i powinno być stosowane tylko w ostateczności, choć zapewne róznicy nie widać... ;-)
no i po raz kolejny popieram vitezia: jeżeli już wydaliśmy siano na aparat 8 Mpix, to nie oszczędzajmy na karcie robiąc fotki 4 Mpixlepiej już pooszczędzać palec i cykać mniej, ale za to bardziej przemyślanych fotek.
a odpowiadając na temat wątku: wg mnie lepiej zwiększyć kompresję, niż zmniejszyć rozdzielczość. (choć i jednego i drugiego lepiej unikać)
pozdro.,
m.
W moim nicku nie ma polskiej litery ź - widzieliscie kiedys polskie slowo, z polska litera ale zaczynajace sie na V?.
A mi cos sie wydaje, ze w 'podstawowce' mnie uczyli, ze w polskim alfabecie litera 'v' nie wystepuje.Zamieszczone przez Vitez
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
oki, viteza też popieram ;-)Zamieszczone przez Vitez
pozdro.,
m.
![]()