Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: 1000D zgubił zdjęcia

Domyślnie 1000D zgubił zdjęcia

Witam, mam następujący problem. Przez ostatnie kilka dni byłem na wyjeździe i miałem oczywiście ze sobą aparat. Robiłem zdjęcia i wszystko było bez problemu. Fotek było około 180, jedyna rzecz jaką robiłem z aparatem to wymiana akumulatora na drugi ponieważ pierwszy był już słaby. Teraz przechodzę do sedna sprawy, po tej zmianie znikły mi losowe zestawy zdjęć i co ciekawe pojawiły się zdjęcia które usunąłem przed wyjazdem (około 20). Chronolagia jest taka, że mam wszystkie zdjęcia z pierwszego dnia, zdjęcia robione wieczorem znikły (około 10), wszystkie zdjęcia z sylwestra poza tymi które robiłem na sam koniec około 3 w nocy, około 60% zdjęć z wycieczki ostatniego dnia pobytu brak kilku na początku i całkowity brak około 30 zdjęć które zrobiłem po zmianie akumulatora. Wśród zgubionych zdjęć było kilka naprawdę ważnych dla mnie, odpaliłem probgram do odzyskiwania danych ale znalazł tylko 5 fotek z czego 3 są uszkodzone. Ma ktoś jakiś pomysł co mogło się stać i ewentualnie jak odzyskać te zdjęcia? Bateria którą włożyłem była oryginalna canona taka sama jak wcześniej tylko naładowana, pierwszej nie rozładowałem do końca. W aparacie mam ustawione numerowanie ciągłe czyli licznik sie nie zeruje w żadnej opcji.

Bywalec
    Miasto
    Koziegłowy

Domyślnie

myślę że masz wadliwą kartę pamięci

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Również tak uważam. Jeśli masz inną kartę, sprawdź czy problem pojawia się na innej karcie pamięci, żeby wykluczyć wadę aparatu.

Domyślnie

Cięzko to określić ponieważ wszystko jest już po staremu i zdjęcia sie normalnie zapisują. Mam teraz druga kartę i potestuję czy temat się powtarza. Najdziwniejsze jest to że te zdjęcia były na kacie po zmianie akumulatora bo pamiętam że je jeszcze w drodze do kwatery oglądałem.

Domyślnie

Miałem tak samo w 350D... Przyczyną była tania, wadliwa karta z allegro, która po tym zdarzeniu poszła pod buta. Aby nie być gołosłownym - kolega z identyczną trefną kartą miał taki sam problem. W moim przypadku wystarczyło skasować jedno zdjęcie z poziomu aparatu, a wywalał tak z 60 hurtem... Jako tako pomogło wtedy odzyskiwanie zdjęć. Od tej pory na kartach nie oszczędzam. Kup porządnego SanDiska Extreme.
    Ostatnio edytowane przez Bodzius ; 07-01-2010 o 09:58
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Kilka lat temu tez mialem tak z A100+tania karta kupiona w FJ. Po wylaczeniu aparatu okazywalo sie, ze czesci zdjec brak.
    Winna byla karta.

Uprawnienia umieszczania postów