Strona 53 z 99 PierwszyPierwszy ... 343515253545563 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 530 z 983

Wątek: Samsung NX

Domyślnie

Zastanawiam się nad wyborem : 30/2.0 czy 20/2.8
    Czy poza oczywistymi różnicami oba obiektywy są jednakowo dobre czy któryś lepiej ostrzy ??

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

30mm wyciska z matrycy sporo już od f: 2,2, 20mm jeszcze nie mam
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    30mm wyciska z matrycy sporo już od f: 2,2, 20mm jeszcze nie mam
    OK tylko dla mnie trochę wąski ( prawie standard ) i jak zrozumiałem ostry po przymknięciu o 1 działkę ?

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Wąski bo widzi jak 45mm a od f:2 ostry, od 2,2 bardzo ostry . Pełna dziura jak najbardziej użyteczna. Jasność 2 w połączeniu z tą ogniskową daję przy portretach piękne rozmycie tła niedostępne dla aparatów kompaktowych.
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Domyślnie

Czy znacie jakąś sensowną lampkę do 500 zł z pełną automatyką do NX'a alternatywnych producentów. Super byłoby jakby miała obracany palnik i nie była zbyt wielka. Szukałem i kurcze nie mogę nic ciekawego znaleźć. Za pomoc z góry dziękuję.

Domyślnie

Nie ma takiej lampy.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Po pierwszych zalotach (30/2) Sams pokazuje na co ich stać

macro: cena wzrosła z $599 do $799
    portret ogór: cena zmalała z $999 do $899

Ado, B&H
    the silence is deafening

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta

macro: cena wzrosła z $599 do $799
    portret ogór: cena zmalała z $999 do $899
    Całkiem racjonalne działanie, przy starych cenach, to przecież nikt by nie kupił tego ogóra 85mm, bo i po co skoro 60mm/2.8 można ustrzelić przyjemne portreciki.

Sam zastanawiam się nad 16, 30 i właśnie 60 od Sama. Poczekam jeszcze na to jak ustabilizują się ceny za czas jakiś.

12, 20, 45 też nie ma za darmo w ofercie m4/3, jako alternatywa do Sama.

U Sonego jest E16 (niesłusznie poniżany) jest 50mm/1.8 (nieco ogórowaty) ale kompletny brak jakiegoś sensownego 30mm (CZ24 może i fajny optycznie, ale ta cena i ten rozmiar ... )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Całkiem racjonalne działanie, przy starych cenach, to przecież nikt by nie kupił tego ogóra 85mm, bo i po co skoro 60mm/2.8 można ustrzelić przyjemne portreciki.
    Od zawsze obiektyw f/1,4 są dużo droższe, niż f/2,8, a mimo to chętnych na nie nie brakuje. Różnica w cenie między nimi i tak jest mała, biorąc pod uwagę fakt, że 85-tka wpuszcza 4-krotnie więcej światła.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Od zawsze obiektyw f/1,4 są dużo droższe, niż f/2,8, a mimo to chętnych na nie nie brakuje. Różnica w cenie między nimi i tak jest mała, biorąc pod uwagę fakt, że 85-tka wpuszcza 4-krotnie więcej światła.
    A po co Ci 4x więcej światła w obiektywie portretowym? Mi tam nigdy przy portrecie światła nie brakuje nawet w obiektywie z f=2.8 czy nawet więcej (w sensie zapewnienia sobie odpowiedniego czasu naświetlania).

Chętnych to raczej nie brakuje na obiektywy portretowe z f=1.8, które są tańsze od tych z f=2.8, które to z kolei bywają zazwyczaj oznaczone symbolem MACRO :wink:

Strona 53 z 99 PierwszyPierwszy ... 343515253545563 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów