Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
Konieczne byłyby zatem nowe szkiełka, podczas gdy Samsung praktycznie nie produkuje i nie sprzedaje obiektywów do obecnej linii bezlusterkowców (oferta w znacznej mierze tylko na papierze).
Czy ja kiedykolwiek ci mówiłem, że 2+2=5?

A przy okazji mogę dokonać pewnych podsumowań co do bezlusterkowców (myślę, że nie tylko Samsunga).
już w tym miejscu czułem pismo nosem

Przypomnę tylko, że na Gwiazdkę wyposażyłem rodzinę w NX10 i NX100 + obiektywy. Docelowi użytkownicy są zachwyceni. Problem w tym, że nigdy nie mieli wcześniej lustrzanki, więc to, że porównanie wychodzi na plus w stosunku do kompaktów, jest raczej oczywiste.
Problem w tym, że bezlusterkowce - przynajmniej w strategii m/43 - to następcy kompaktów. A, że w porównaniu z aps-c nie mają się czego wstydzić na h-iso jednocześnie posiadając tyle fajnych rozwiązań...
Nie zapominaj proszę o b. agresywnych obrazkach naśmiewających się z m/43: jakoby mniejsza matryca np. mojego GF1 była gorsza (na h-iso jak przypuszczam) od aps-c NX10.
Tymczasem ani Daniel ani ty z twoim 50% słomianym cropem nie .... brakuje mi tu słów akustyka - coś w deseń: nie powala.

Dla mnie to tylko kompakty z wymienną optyką, a nie nawet namiastka lustrzanki.
Zapewne (piszesz o bezlusterkowcach w ogóle nie o Sams, pamiętasz?) używałeś PEN z VF-2 albo G/H1 czy GH2... to po pierwsze.
Po drugie sam tu kiedyś ztcp pisałeś, coś w deseń, że wystarczy ci NX z 30/2 - czy twojej dslr towarzyszy w torbie tylko kit...

1. Wolny AF, który potrafi się częściej mylić niż w lustrzance.
Oj, czy masz rację? Ostatnio mój E-PL1 z PL45 macro zawiódł mnie przestrzeliwując kilka kadrów (uradowanego nagłą wizytą wujka) dziecka. BTW. Szkło było ustawione w trybie full (zakres AF)...

To tyle na temat najczarniejszego scenariusza (korpus ze średnim AF, bez lampki doświetlającej, szkło z wolnym AF (tryb - FULL), zastane, 3200 oczywiście Panasa CDAF komentować po raz kolejny nie zamierzam, jest tego od cholery w Mediach, każdy może zweryfikować "już na kicie", że piszesz bzdury (piszesz o bezlusterkowcach w ogóle nie o Sams, pamiętasz?). Co śmieszniejsze teraz nawet już na kicie Olympusa (szkła z literkami MSC w nazwie). W ogóle pomińmy temat GH2 i 14-140...

2. EVF nie nadaje się do pracy ani w słabym ani ostrym świetle. Najgorszy mały wizjer lustrzankowy z 1000d jest o wiele praktyczniejszy.
Po ostatnim przestrzelaniu D90, 50D i GF1 w ostrym słońcu, niestety muszę zainwestować w VF-2.

3. Szybko wykańczająca się bateria (w praktyce lustrzanką zrobię 3-4 razy więcej zdjęć).
Tu masz rację. Temat załatwia hack albo w baterii (chińskie podróbki) albo w fw (pozwala na używanie chińskich podróbek), ale co tam mój kumpel pojechał po bandzie i kupił 10 sztuk bateryjek

4. Spore opóźnienia wykluczające fotografowanie dynamicznych scen.
Wiesz tak w zasadzie to jest D3 (39 ms) i jest reszta...

A tu bonus
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=38553618

Warto zatem zastanowić się zanim "wdepnie" się w temat bezlusterkowców. Rozumiem, że teraz jest to po prostu modne. Tyle tylko, że najtańsza i najprostsza lustrzanka jest znacznie lepszym narzędziem do robienia zdjęć.
Zapomniałeś dopisać "w Samsunga" albo "dla sportu". Poza tym nie sądzę (po kieleckim sklepie foto, nie MM etc.), żeby sprzedawca wciskał na wydrę bezlusterkowca komuś, kto przyjdzie i powie, że chce focić sport "na Koronie" czy jest soccer mamą na etacie w komitecie rodzicielskim.
Ztc mi wiadomo Grzesiek jednej koleżance "wcisnął" D90 (jest mega zadowolona), teraz zapewne by to było D7000...

Tak, m/43 ma drogie szkła, tak? Sams jest zapewne tańszy. Wolny wybór. Nikt nikogo za łańcuch nie prowadzi do sklepu po "jedyny słuszny system".
Ja tylko napiszę tak: zanim ktoś kto ma system dslr wdepnie (ja to piszę w innym kontekście niż ty) w NX, warto prześledzić podnietkę jotesa tym systemem i potem jeszcze raz na koniec przeczytać jego niewątpliwie rozczarowanie.
Jakość optyki i jej cena to nie wszystko