Strona 34 z 99 PierwszyPierwszy ... 2432333435364484 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 983

Wątek: Samsung NX

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    a jakie to ma znaczenie. że co? z jednego wychodzą gorsze zdjęcia niż drugiego? i w jaki sposób gorsze? gorzej skadrowane? gorzej naświetlone? co to za różnica?
    Nie wiem, zapytaj gości z marketingu w Sams. Ja do dziś nie mogę się doszukać high iso fotek z NX pokazujących więcej detalu niż z mojego GF.
    the silence is deafening

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    No ale przewaga APS-C nad m43 jest chyba oczywista?
    Niby dlaczego? Jak ktos uzywa ISO do 200 i potrzebuje szczegolow?
    Nie pisze o sobie, ale juz 3 osoby takie poznalem. Im nic po NEX, czy Samsungu. Podpinaja Olympus 50mm f/2.
    W lutym Panas wypuszcza 25mm f/1.4 w u43 - jakosci odpowiednika 43.

Jak na razie - matryce bez lub z bardzo slabym filtrem AA to jedynie M9, u43 Panasonica (Olympus tylko w E-PL1) oraz ostatnie E-5.

Podpinam rozne manualne szkla dalmierzowe do NEX'a i podpinalem do u43. Matryca NEX ma mocny filtr AA, matryca GH1 i G2 - prawie w ogole.
    I co? Ktos mysli, ze NEX da mi wiecej szczegolow? Bo APS-C? Bo wieskza rozdzielczosc? To sie grubo pomyli, ilosc szczegolow np. we wlosach nie jest wieksza. Owszem - wszystko jest WIEKSZE, ale nie ma wiecej szczegolow.

Drugie owszem - w przypadku u43 zrezygnowalem z podpinania szkiel Leici, gdyz cokolwiek co mialo sens dawalo tele. Ja wole raczej szerszy kat. W przypadku NEX mam go wreszcie.

Kupilbym jedno body NX rowniez, ale jak widze RAWy wyprane ze szczegolow jeszcze bardziej niz NEX, to poczekam.

Polecam lekture:
    http://www.wrotniak.net/photo/43/sensor-size.html

- zolty 43
    - ciemny niebieski APS-C Canon

Obciac APS-C do proporcji 43 i jest ronica? Minimalna. To tylko dla pokazania, ze roznice to sa, ale miedzy kompaktem i u43 oraz APS-C, a nie u43 vs APS-C. Jak ktos woli oczywiscie 3:2 - niech uzywa oczwyiscie APS-C.

Kolejne powtarzane bzdury to roznica 2 EV miedzy u43 a APS-C...
    http://www.dxomark.com/index.php/en/...(brand3)/Canon

Ludzie sie podniecaja odszumionym ISO 1600 z NEX, bo nie wiedza, ze ten sam czas naswietlania LUMIX da im na ISO 800 ze wzgledu na zawyzanie ISO przez SONY...

Uzywajac NEX z kitem, z Sigma 8-16mm (bagnet Sony) - musze je PRZYMYKAC zeby miec tak ostre zdjecia tak jak w u43. Bo ostrzejszych i tak nie uzyskam!

Chce miec mniejsza glebie? w U43 mam szkla ze swiatlem f/0.95, f/1.7, w lutym f/1.4. Cholernie ostre. Gdzie ten zysk z APS-C?

Na koniec dodam, ze jedynie GH1 i GH2 uzywaja SZERSZEGO kawalka matrycy w trybie 16:9.
    Robi to jakies APS-C?

Ech...
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Co do tych 2EV, które tak bolą, to opinia z mojej praktyki. Rezultatów takich jak na ISO3200 z 18MPix (7d/550d) Canona nie udało mi się uzyskać na ISO 800 w G1 czyli 12Mpix... Te pierwsze mam jeszcze, drugie niestety wyrzuciłem, bo były źródłem frustracji.
    Co do NX, to dopiero poznaję możliwości, ale nie jest to system, od którego oczekują detali i braku szumu na poziomie pojedynczych pikseli.
    Tak jak pisałem już wiele razy, chętnie poświęcę trochę czasu na porównanie APS-C Canona z 300mm z m43 z 300mm, jeśli ktoś ma takie możliwości. Nie po to, żeby udowadniać, że coś jest lepsze lub gorsze. Z czasem pewnie dołączy do tego NX (300/4).

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Gdyby w m43 było szkło 20/2 z AF za 500zł to by nikt nie musiał pisać o filtrach AA, bajecznym WB, pięknych jpegach, rozbudowanej funkcjonalnosci itp
    600D | X-M1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wyrwiflak Zobacz posta
    Gdyby w m43 było szkło 20/2 z AF za 500zł to by nikt nie musiał pisać o filtrach AA, bajecznym WB, pięknych jpegach, rozbudowanej funkcjonalnosci itp
    Ma ktoś może NX'a w Kielcach?

BTW. Zapomniałeś o AF
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

i crop 50%:

Pierwszy plan niedoświetlony (mój błąd), ostrzone na kartę, ISO 3200 prosto z puszki, włączone odszumianie. Więcej po świętach, bo już zapakowany (NX100).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Lepiej nie będzie na razie (najnowszy firmware). Chyba, że ktoś poświęci więcej niż moje 5 sekund i prawidłowo naświetli
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 23-12-2010 o 12:47 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    imageshack.us i crop 50%:
    Dzięki. Co to było za szkło, w sensie jaka ogniskowa?

(NX100).
    Dlaczego nie 10?
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Dzięki. Co to było za szkło, w sensie jaka ogniskowa?
    30/2, przymknięte do f/5, ale tylko dlatego, że za statyw robiła ława, na której zwierzątka stały, więc GO była malutka.

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Dlaczego nie 10?
    Na razie NX10 ma wgrany stareńki firmware (3 wersje wstecz), więc nie chcę uprzedzać faktów. Więcej fotek (także z NX10), po świętach.

Domyślnie

30/2, przymknięte do f/5, ale tylko dlatego, że za statyw robiła ława, na której zwierzątka stały, więc GO była malutka.
    Na razie NX10 ma wgrany stareńki firmware (3 wersje wstecz), więc nie chcę uprzedzać faktów. Więcej fotek (także z NX10), po świętach.
    Ja uprzedzę mój wrzut (szukam po znajomych modeli w ten sam deseń) i jednocześnie fyi: NX10 zawyża iso bardziej od NX100

7D w ogóle nie komentuję
    Niedługo będziemy poruszać się w slangu filmowców: na maksymalnym podbiciu zamiast na iso 12800
    Ciekawe czy ktoś z marketingowych jajogłowych potrafi rozwinąć skrót iso....
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 24-12-2010 o 08:59 Powód: Automerged Doublepost
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

jajogłowa to jest wikipedia http://pl.wikipedia.org/wiki/Czu%C5%...9B%C4%87_filmu
    ale widać że konstruktorzy mają gdzieś głębiej coś takiego jak ISO co jest przecież jakąś tam sztywną normą
    Ostatnio edytowane przez zanussi ; 27-12-2010 o 00:45 Powód: Automerged Doublepost
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Strona 34 z 99 PierwszyPierwszy ... 2432333435364484 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów