Zanussi, oly pokazał swoim m.zuiko 9-18, że da się zrobić bardzo małe i bardzo lekkie UWA. Samsung też pokazał, że małego zooma umie zrobić (20-50mm). Ale mi by wystarczył naleśnik o kącie widzenia >=100 stopni i świetle f4.
Myślę że się doczekamy. Koreańczyki nie są kretynami, i nie stworzyli nowego systemu tylko dla prania szemranej gotówki
Poza tym..
Skoro samyang już tu jest, może niedługo dostaniesz fisha z mocowaniem pod NX?
Będziesz miał wtedy nExtremely UWA![]()
"Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350
jasne że Samsung wypuści jakieś fajne szkła - przecież każdy dodatkowy obiektyw na rynku to co najmniej jeden więcej sprzedany aparat![]()
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Samyangi z bagnetem NX już są http://www.optyczne.pl/3372-nowo%C5%...amsung_NX.html
Niemniej uważam, że siłą bezlusterkowców są małe rozmiary w połączeniu z przyzwoitym obrazkiem z naleśników. Mocowanie większych obiektywów ma sens jedynie dla userów dla których jest to jedyna puszeczka.
Czekam na 20/2.8 na alle ;-)
C-F-K - forever
u mnie 30/2 sprawdza się wyśmienicie - od pełnej dziury rysuje bardzo dobrze - wystarczająco dobrze na moje dość wyśrubowane oczekiwania (ach ta 135/2 od Canona - to jest mój wzór ostrości od pełnej dziury)
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Witam,
Jeśli chodzi o super szeroki kąt widzenia, to według mnie Samyang rozwiązuje tylko problem braku rybiego oka. W przypadku normalnego UWA najszersze co można podłączyć to Samyang 14mm f/2.8 który na cropie nie jest już taki super szeroki, a poza tym jest dość spory.
Gdzieś obiło mi się o uszy, że Tamron interesuje się robieniem obiektywów pod NX-a. Może wypuści coś ciekawego. Ale i na to będzie trzeba trochę poczekać.
Przy okazji, czy istnieje jakaś alternatywa dla lampy Samsung SEF-42A? Wydaje mi się, że jej cena jest dość mocno przesadzona (775 zł). A jeśli się nie mylę to jest ona na poziomie lampy Nissin Di622 kosztującej poniżej 400zł.
Mam nadzieję, że wzrok mnie nie myli![]()
Obiektywy w środkowym rzędzie już są. Interesująco wygląda rządek z lewej strony.
Mogą to być oczywiście atrapy, lub stare obiektywy "Samsunga" do GXów.