Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
NX mały? Przecież to byk podobny do lustrzanek EL typu k-x, e450 czy 1000d.
Tak, mały. Chyba najmniejszy aparat na rynku z cropem 1,5x. To mi wystarczy.
Jaki sens kupować takiego samsunga, kiedy masz sporo taniej wspomniane lustrzanki razem z gigantycznym, w porównaniu do tego samsunga, wyborem obiektywów?
Przecież nigdzie nie napisałem, że lepiej kupić nx10 niż 1000d lub inny EL.
Natomiast nowa puszka olympusa już znacznie mniejsza i chociaż to jeszcze niezła cegła to przynajmniej kierunek dobry.
Moim zdaniem kierunek zły. Równie dobrze można by zrobić kompakty z matrycą 1/1,6" z wymienną optyką i te byłyby o połowę mniejsze niż oly, byłyby kieszonkowe. Tylko po co? Dla samej wymienności obiektywów? m4/3 nigdy nie będzie systemem kieszonkowym, a skoro crop 2x nie jest kieszonkowy, to chyba lepiej mieć tylko nieco większy aparat (porównuję nx10 do gh1, bo oba mają wizjer i lampę) z cropem 1,5x. Tym bardziej, że zoom 18-55/3,5-5,6 na cropie 1,5 da efekty takie jakie dałby na m4/3 zoom 14-40/2,5-3,5. A taki 24-105L na FF da nam to co na 4/3 12-50/1.6 i ciekawe jakie miałby rozmiary ten obiektyw skoro zuiko 12-60 już do małych i tanich nie należy. A chyba o to chodzi w tej całej zabawie - żeby mieć trochę plastyki, której m4/3 gubi jak dla mnie zbyt wiele w stosunku do FF. A pomijając plastykę lepiej kupić g11 albo lx3 niż m4/3.
Dobry kierunek, to kompakt z matrycą FF i naleśnikami.