Pokaż wyniki od 1 do 10 z 983

Wątek: Samsung NX

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar homesicalien

Domyślnie Odp: Samsung NX

Zakupiłem przejściówkę na M42, drżąc czy nie będzie kolizji z popychaczem przysłony w SMC Takumar 50mm f/1.4. Lekko obciera, w niczym to nie przeszkadza. NX1100 to po Pentaxie K-m pierwszy aparat, który lubi się z Takumarem. Jest chyba jakiś mały problem z przejściówką, bo miałem jedną zwiechę.
    Ciężar zestawu całościowo... mmm. Kiedy widzi się mały sprzęt, a czuje dużą masę, ma się poczucie porządności, która dla takumara jest właściwa, a NX powiedzmy jest przyzwoitym kawałkiem plastiku. Trochę ma się wrażenie jakby trzymać aparat wyższej klasy. Przejściówka masywna też, chyba z mosiądzu. Środek ciężkości przy trzymaniu oburącz ok. Przy chwycie jedną ręką, aparat leci do przodu. Ale to tylko teoretyzowanie, bo żaden z tych chwytów nie stanowi problemu.
    Ostrzenie po naciśnięciu ok poprzez powiększenie 5x, 8x (jedyna sensowna opcja) lub za pomocą wskaźnika ostrości. Biorąc pod uwagę, że tego typu AF, jaki oferuja takie aparaty raczej nie daje poszaleć na imprezach sportowych, i tak nie porobimy zdjęć w ruchu. Takie ostrzenie manulane jest prawie równie szybkie, jak AF w NXie. Wygodna szybka metoda przybliżania, moim zdaniem lepsza od kropki potwierdzenia ostrości.
    Ogólnie współpraca bardzo dobra, widać że producenci Samsunga brali pod uwagę takie działania użytkowników (choćby aktywowanie się przycisku ok do powiększenia środka kadru, kiedy nie widzi dedykowanego obiektywu). Na trybach A, M żadnych problemów z fotografowaniem. Podobnie w tych samych trybach w filmowaniu. Swoją droga widzę dla niego filmowe zastosowanie, bo o ile bałem się zajeżdżać matrycę 5D, to tego już mniej.
    Aha, zmiany do recenzji. Po zakupieniu przyzwoitej karty SD 8GB za 45zł czekanie na RAWa trwa trochę ponad 1 zamiast 3 sekund. Funkcja wireless dla wysyłania gmaili jest bardzo wygodna i działa. Pamięta sieci WiFi oraz adresy mailowe. Po sparowaniu z telefonem udostępniającym swój internet na wakacjach można zapomnieć o pocztówkach i słać zdjęcia ludziom live na maila. Oczywiście dla większości to rozwiązanie będzie bzdurne, ja widzę jednak że mnie jako zwykłemu pstrykaczowi technika wyszła na przeciw i nie będę już musiał wysyłać mmsów z wakacji rodzinie, tylko wyślę z aparatu prawdziwe zdjęcia na maila. Razem z pozdrowieniami.

Czy nie wygląda uroczo?

Dwa z kilku pierwszych zdjęc z Takumarem. Na obu przysłona gdzieś między 1,4 a 2,0.

Ostatnio edytowane przez homesicalien ; 28-06-2013 o 23:31

Uprawnienia umieszczania postów