Pokaż wyniki od 1 do 10 z 983

Wątek: Samsung NX

Widok wątkowy

Domyślnie Odp: Samsung NX

Tak się zastanawiam... Mam tylko NX10 i NX100, nie mam nowszych modeli z matrycą 20MP, więc nie mogę porównać jakości zdjęć. Z różnych recenzji i zdjęć tam zamieszczanych wynikałoby, że z jakością zdjęć modeli NX1000/200/20 chyba nie jest aż tak bardzo źle, mimo zwiększenia liczby pikseli, uzyskują one dobre noty za szumy, rozpiętość tonalną, itp., porównywalną np. z NEXami.
    To właśnie matryca 14 MP z pierwszych NXów (10/5/100/11) była silnie krytykowana za dość kiepskie szumy, zwłaszcza przy zwiększaniu czułości ISO. Mówiono, że to ta sama "niesławna" matryca co w dość nisko ocenianych Pentaxie K20D / Samsungu GX20, które zdecydowanie nie odniosły sukcesu rynkowego. Złośliwi mówili, że te lustrzanki nie sprzedawały się rewelacyjnie (i zakończyły współpracę Samsunga z Pentaxem), Samsung został z niewykorzystaną linią produkcyjną tych matryc, zastanawiał się, jak ją wykorzystać, i wymyślił, żeby te nierewelacyjne matryce upchnąć w bezlusterkowcach...

Natomiast faktycznie wyraźnie widać, że w przeciwieństwie do pierwszych NX-ów, które można określić jako aparaty dla amatorów-entuzjastów, w nowych NX-ach zdecydowanie postawiono przede wszystkim na gadżety. Myślę, że Samsung postanowił trafić do innej grupy odbiorców - miłośników gadżetów, a nie osób szukających sensownego aparatu fotograficznego. Można odnieść wrażenie, że fotografia znalazła się w tych aparatach na drugim planie. Szkoda. Jakoś zarzucono projekty niektórych fajnych obiektywów (16-50 czy 16-80, 70-300), brak sensownej zaawansowanej lampy błyskowej (SEF-42A to żenada przy jej cenie), itp.

System Samsung NX na pewno broni się niezłymi obiektywami - nawet zoomy są niezłe, nawet ten "dziadowski" 20-50 okazuje się dobry optycznie (szkoda, że nie mechanicznie), podobno tylko 18-200 jest poniżej poziomu pozostałych. Stałoogniskowe są dobre - mam 30 i 16, i lubię je, i chyba będę chciał kupić 60 Makro. 85 kusi znakomitymi podobno osiągami, ale jest droga i chyba bym jej nie wykorzystał. Zamiast wprowadzonego niedawno 12-24 używam Sigmy 10-20 przez adapter, i nie zamieram kupować tego szerokokątnego zooma. Zastanawia mnie natomiast sensowność tego nowego 1,8/45 - po przeliczeniu jest to odpowiednik ogniskowej 68 mm, więc taka trochę dziwna, ani dość krótka, ani dość długa...
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 03-02-2013 o 00:41

Uprawnienia umieszczania postów