Pokaż wyniki od 1 do 10 z 983

Wątek: Samsung NX

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    ...Generalnie najwięcej detalu powinno być w natywnej rozdzielczości, czyli w tym przypadku 14Mpx. Po przeskalowaniu w dół obraz może być ostrzejszy i mniej zaszumiony ale więcej detalu nie będzie, bo niby skąd?
    Niby racja.
    Rawy mają tą samą wielkość przy 10 MP i 14 MP, zmienia się tylko wielkość jpg-a.
    Szum gęściej upakowanego pixela ( 14 MP ) być może subiektywnie wpływa na odbiór zdjęcia.
    I wtedy wydaje się, że jest gorzej. A może wydziwiam ?

Jpg-i z Samsunga i tak są bardzo dobre a balans bieli na automacie ustawia się idealnie
    ( lepiej niż w Nikonie i Canonie )
    Z drugiej strony wydaje mi się, że Samsung wprowadził zbyt agresywne odszumianie
    ( nawet w rawach ) i dlatego zdjęcia tracą detal.
    No cóż - nie ma idealnego bezlusterkowca w rozsądnej cenie.
    Tych w cenie z kosmosu nie miałem w ręce.
    Może tam jest lepiej ?
    Ostatnio edytowane przez waldekgdynia ; 12-04-2012 o 13:54

Dopiero zaczyna

Domyślnie 10 czy 14

Zauważyłem to samo i nie wiedząc co wybrać (osiołkowi...) powróciłem do RAWów i jestem szczęśliwy. Jestem niezwykle mile zaskoczony możliwościami tego maleństwa. Obrazek na niskim iso cudny (jak z kloca - tzn d2xa)
    Oczywiście szybkość AF hmmm, okropna. No i wizjer w NX5 słabiusieńki, ale to wszystko przy dosyć statycznych zdjęciach jest mało ważne. Obrazek jest cudny. Przyspawał mi się 30mm do puszki i poza iso 800 nie wychodzę. Jak trzeba to błysnę, bo maleństwo lampkę posiada. Świetna zabawka. Obsługuje fajnie Samyanga 85/1,4 - choć tu znowu rozdzielczości wyświetlacza brakuje. Polecam jednak ten zestaw - NX5 z 30ką. Właściwie do wszystkiego. Całkiem jak w Analogu.
    Grzegorz
    ps no i piękne fotki Pana Waldka można w jego wątku obejrzeć robione tym maleństwem
    Ostatnio edytowane przez Plessis ; 12-04-2012 o 22:02 Powód: skleroza
    Grzegorz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waldekgdynia Zobacz posta
    ...Rawy mają tą samą wielkość przy 10 MP i 14 MP, zmienia się tylko wielkość jpg-a...
    Zacytuje sam siebie ponieważ muszę sprostować mój błąd.

Wielkość rawa jednak nieznacznie się zmienia.
    O tyle ( w przybliżeniu ) o ile ulega zmianie wielkość jpg-a.

Coś już napisał
    Miasto
    ok. Zgorzelca

Domyślnie

wreszcie odespałem nocki, chyba....
    waldekgdynia tak patrząc na jpg z rozdz. 10 i 14 jakoś moje oko nie widziało żadnych różnic, dziwne, ogólnie trzepie w raw i jest ok, nie jestem żadnym szumofobem czy coś w tym rodzaju, ale jednak raw daje większe pole do manewru i oczywiście więcej pracy, ale po jpg oczekujemy minimum ingerencji, czego ja po zmniejszeniu, czy zwiększeniu mp nic nie zauważyłem, czyli wg mnie można focić w jpg 10 mp nie widząc żadnej różnicy, więcej na karcie więcej miejsca, ale i tak polecam raw
    Plessis również podzielam Twą opinię co do jakości obrazka z nx, miałem już krocie aparatów, ale nx100 najbardziej przypadł mi do serca...szybko się nudzę i szukam nowości, taki stratny na kasę tester, żona pytana czy dobry wybór, czy fotka lepsza, to już spiernicza jak najdalej, żeby nie wiedzieć co ją czeka, ale ten nx100 jakoś mnie zatrzymał, żeby chociaż tą lampę wsadzili, ale praktycznie da się żyć
    Panowie, przyszła dziś do mnie moja pierwsza stałka w życiu 30/2, jeszcze nie zdążyłem powojować z nią, na początku po podpięciu jakoś dziwnie się czuję, nie można zmieniać ogniskowych ..
    trzeba się będzie przyzwyczaić do nożnego zooma

Coś już napisał

Domyślnie

mam prośbę znajoma szuka "czegoś?" na długą podróż (Ameryka Pł teren trking w górach) lustrzanka ze względu na wielkość i ciężar- odpada, może zaawansowany kompakt? Zwróciłem jej uwagę na bezlusterkowce chodzi o jeden w miarę uniwersalny zoom plus ultaraszeroki do Olympus m43 jest systemowy 12mm (24mm dla 35mm) szkło zacne ale cena zaporowa jest manualny samyang fish 7,5mm można w sumie prostować beczkę ale odpada bo bez AF! Może ktoś napisać parę słów o samsungu 16mm czy różniacza między 28mm z kita a 24mm ze stałki jest faktycznie duża w tym co wychodzi na obrazku no i przede wszystkim jakości! Co możecie zaproponować jeżeli chodzi o puszkę i 2-3 obiektywy (spacer zoom + stałka raczej szeroko niż tele) cena nie jest bez znaczenia koszt samej wyprawy i potencjalne zniszczenie lub utrata sprzętu.

PS
    NEX odpada powiedziała "... jakieś dziwne te aparaty.." -
    eech kobiety
    opti

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Trzeba szukać gdzie indziej, NXy nie są dostosowane do ciężkich warunków.
    Grzegorz

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bris Zobacz posta
    mam prośbę znajoma szuka "czegoś?" na długą podróż (Ameryka Pł teren trking w górach) lustrzanka ze względu na wielkość i ciężar- odpada, może zaawansowany kompakt? Zwróciłem jej uwagę na bezlusterkowce chodzi o jeden w miarę uniwersalny zoom plus ultaraszeroki do Olympus m43 jest systemowy 12mm (24mm dla 35mm) szkło zacne ale cena zaporowa jest manualny samyang fish 7,5mm można w sumie prostować beczkę ale odpada bo bez AF! Może ktoś napisać parę słów o samsungu 16mm czy różniacza między 28mm z kita a 24mm ze stałki jest faktycznie duża w tym co wychodzi na obrazku no i przede wszystkim jakości! Co możecie zaproponować jeżeli chodzi o puszkę i 2-3 obiektywy (spacer zoom + stałka raczej szeroko niż tele) cena nie jest bez znaczenia koszt samej wyprawy i potencjalne zniszczenie lub utrata sprzętu.

PS
    NEX odpada powiedziała "... jakieś dziwne te aparaty.." -
    eech kobiety
    Pentax K5 z WR-ami. Do podróży rewelacja. Szkoda pieniędzy na inne wynalazki. Moja znajoma która bardzo dużo podróżuje, a której poleciłem ten zestaw nie może się nachwalić. Przy tym wcale to nie jest ani duże ani ciężkie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Domyślnie

Zgadzam się w 100% Pentax K-5 to klasa sama w sobie tyle że nie spełnia warunków o których mówiłem ani mały ani poręczny zamiast kompaktu, 3 x więcej waży niż Samsung do tego obiektywy
    http://www.dpreview.com/products/com...tDir=ascending
    wydaje mi się że nawet dla kogoś obeznanego na poziomie amatorskim na wyjazd niekoniecznie stricte fotograficzny to pomyłka lepiej mieć ze sobą sprzęt, który będziemy używać niż superhipperduper pancerny głęboko w plecaku o ile się tam zmieści ale przede wszystkim każdemu wg jego potrzeb!

PS
    jeżeli było by mnie stać albo ktoś by mi ofiarował uszczelniony pancerny sprzęt, marka dowolna C, N, P .... chętnie przygarnę nawet do zdjęć u cioci na imieninach po co mi do zdjęć rodzinno/urlopowych - BO Tak!
    ale póki co ten plastikowy, który mam daje z powodzeniem radę

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Pentax K5 z WR-ami. Do podróży rewelacja. Szkoda pieniędzy na inne wynalazki. Moja znajoma która bardzo dużo podróżuje, a której poleciłem ten zestaw nie może się nachwalić. Przy tym wcale to nie jest ani duże ani ciężkie.
    Ostatnio edytowane przez bris ; 15-04-2012 o 22:47
    opti

Coś już napisał
    Miasto
    ok. Zgorzelca

Domyślnie

weź kup nx100 zakryj torebką foliową, zrób dziurkę na obiektyw i będzie git:razz:
    już bez przesady z tym uszczelnionym sprzętem, pod wodą nie będziesz pływać a na pustyni nie będziesz chodził, a kto rzuca aparatem??? no są na pewno frustraci
    a najlepiej kupić taniego kompakta (np sx130) zrobić na karcie 16GB fotek, kartę wyjąć, a kompakta w razie czego xxxxx....
    pozdrawiam, nie chciałem w żaden sposób, ale wymskło....
    pozdrawiam jeszcze raz
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 19-04-2012 o 09:50

Uprawnienia umieszczania postów