Pozostaje czekać na testy i opinie nowego NX-a, wg suchych danych wygląda ciekawie pytanie tylko czy użytkownicy będą zadowoleni. Ja Samsunga odpuszczam, na polu "bitwy" zostaje Olympus i Sony.
Pozostaje czekać na testy i opinie nowego NX-a, wg suchych danych wygląda ciekawie pytanie tylko czy użytkownicy będą zadowoleni. Ja Samsunga odpuszczam, na polu "bitwy" zostaje Olympus i Sony.
Pojawiły się też pierwsze zapowiedzi nowego NX30, z wizjerem. Ciekaw jestem, czy będzie wspierał ten nowy tryb 3D?
Ale w ogóle mam wrażenie, że Samsung teraz raczej "idzie w gadżety", a nie stara się poprawić jakości obrazu. W ten sposób być może przyciągnie do siebie pewną grupę odbiorców, lubiących gadżety (WiFi, itp.), ew. także lubiących wygodę obsługi, ale ludzi poszukujących dobrej jakości obrazu raczej nie przekona, bo gadżety powinny być dodatkiem do jakości obrazu, a nie zastępować ją. Cena nowych Samsungów też nie jest szczególnie atrakcyjna - NX20 kosztuje jakieś 3700 zł, a to sporo.
Ja lubię swojego Samsunga NX5 - mały, ergonomiczny, całkiem szybki, nie żre za dużo prądu.
Samsung 30/2.0 to naleśnik którego zazdrościć powinni użytkownicy innych systemów.
Ale szukam jeszcze fajniejszego aparatu i teraz zastanawiam się nad Fuji X100 lub X-E1
Dlatego nie skreślaj tej firmy z kręgu swoich zainteresowań.
Ja myslalem juz nad zamiana na nex3 ze wzgledu ze np tamten ma dynamike tonalna wieksza o 2EV czyli 12 a to juz prawie tyle co w 5d.
No i lepsze iso by sie przydalo bo NX100 powyzej ISO800 to juz kicha.
Niestety sony nie ma nalesnika 30mm z f2 a to moj ulubiony obiektyw ktorego uzywam przez 80% czasu kiedy nx jest w rece.
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
Zrobił się mały zastój albo wszyscy na plenerach. :razz:
Mam takie przekonanie, nie poparte własnym doświadczeniem, stąd ta teza :
że każdy kolejny aparat Samsunga wnosił jedynie wodotryski a wręcz pogarszał jakość wypluwanych fotek.
Pierwsze NX-y były całkiem niezłe i miały sensowną cenę.
Potem wyszły 3 niezłe naleśniki w tym rewelacyjna 30/2.0
Może ktoś z kolegów posiadających kolejne modele aparatów podzieli się swoimi doświadczeniami.
Temat umarl, wszyscy wrocili do canonow![]()
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
Tak się zastanawiam... Mam tylko NX10 i NX100, nie mam nowszych modeli z matrycą 20MP, więc nie mogę porównać jakości zdjęć. Z różnych recenzji i zdjęć tam zamieszczanych wynikałoby, że z jakością zdjęć modeli NX1000/200/20 chyba nie jest aż tak bardzo źle, mimo zwiększenia liczby pikseli, uzyskują one dobre noty za szumy, rozpiętość tonalną, itp., porównywalną np. z NEXami.
To właśnie matryca 14 MP z pierwszych NXów (10/5/100/11) była silnie krytykowana za dość kiepskie szumy, zwłaszcza przy zwiększaniu czułości ISO. Mówiono, że to ta sama "niesławna" matryca co w dość nisko ocenianych Pentaxie K20D / Samsungu GX20, które zdecydowanie nie odniosły sukcesu rynkowego. Złośliwi mówili, że te lustrzanki nie sprzedawały się rewelacyjnie (i zakończyły współpracę Samsunga z Pentaxem), Samsung został z niewykorzystaną linią produkcyjną tych matryc, zastanawiał się, jak ją wykorzystać, i wymyślił, żeby te nierewelacyjne matryce upchnąć w bezlusterkowcach...
Natomiast faktycznie wyraźnie widać, że w przeciwieństwie do pierwszych NX-ów, które można określić jako aparaty dla amatorów-entuzjastów, w nowych NX-ach zdecydowanie postawiono przede wszystkim na gadżety. Myślę, że Samsung postanowił trafić do innej grupy odbiorców - miłośników gadżetów, a nie osób szukających sensownego aparatu fotograficznego. Można odnieść wrażenie, że fotografia znalazła się w tych aparatach na drugim planie. Szkoda. Jakoś zarzucono projekty niektórych fajnych obiektywów (16-50 czy 16-80, 70-300), brak sensownej zaawansowanej lampy błyskowej (SEF-42A to żenada przy jej cenie), itp.
System Samsung NX na pewno broni się niezłymi obiektywami - nawet zoomy są niezłe, nawet ten "dziadowski" 20-50 okazuje się dobry optycznie (szkoda, że nie mechanicznie), podobno tylko 18-200 jest poniżej poziomu pozostałych. Stałoogniskowe są dobre - mam 30 i 16, i lubię je, i chyba będę chciał kupić 60 Makro. 85 kusi znakomitymi podobno osiągami, ale jest droga i chyba bym jej nie wykorzystał. Zamiast wprowadzonego niedawno 12-24 używam Sigmy 10-20 przez adapter, i nie zamieram kupować tego szerokokątnego zooma. Zastanawia mnie natomiast sensowność tego nowego 1,8/45 - po przeliczeniu jest to odpowiednik ogniskowej 68 mm, więc taka trochę dziwna, ani dość krótka, ani dość długa...
Ostatnio edytowane przez puch24 ; 03-02-2013 o 00:41
Może jest w tym jakaś odrobina prawdy.
Sam w tej chwili poszukuję jakiegoś fajnego aparatu.
Czekam na opinie i cenę nowego Fuji X100s
Samsunga NX5 + 30/2.0 zostawiam jednak na wyjazdy wakacyjne.
Zgoda. Firmie bez wielkiego doświadczenia fotograficznego udało się wyprodukować niezłą optykę.
Ostatnio edytowane przez waldekgdynia ; 03-02-2013 o 02:52
Niewykluczone, że Samsung wspiera się wiedzą i technologią firmy Schneider - Kreuznach.
Chętnie zobaczyłbym w systemie NX:
- obiektyw dłuższy niż 200 mm
- telekonwerter
- pierścienie do makro
- lampę błyskową z głowicą odchylaną w każdym kierunku
- kabel TTL do lampy błyskowej
Pytanie do użytkowników Samsunga NX.
Jpg z mojego aparatu ( NX5 ) ma minimalnie nadmiar niebieskiej barwy.
W aparacie mam ustawiony : pejzaż a w nim ostrość na -1.
Jak pozbyć się tego niebieskiego zafarbu ?
Domyślam się, że 2 suwakami : kolor i nasycenie.
Ale jak konkretnie mam je ustawić ?
Ostatnio edytowane przez waldekgdynia ; 06-02-2013 o 20:33