Możliwość bezgłośnej pracy na elektronicznej migawce mają też nowsze panasy (G5 i G6, GH3, GX7 nie wiem jak w pozostałych).
A jak ktoś chce, to mechaniczna też jest.
Możliwość bezgłośnej pracy na elektronicznej migawce mają też nowsze panasy (G5 i G6, GH3, GX7 nie wiem jak w pozostałych).
A jak ktoś chce, to mechaniczna też jest.
NX1000 po prostu jest słyszalny. Nie jest super cichy, ale też nie razi. Bez porównania cichszy od luster.
A ja odkryłem przedziwną wadę (migawki?) w swoim Samsungu. Dla kombinacji krótkich czasów (<1/1000) i małych wartości przysłony (<2.2) na górze kadru mam jasny, prześwietlony pasek stanowiący do ~12% kadru. Na kicie tego nie widać, o ile nie zrobi się jednego ujęcia normalnie i do góry nogami, ale z jasnym szkłem w słoneczny dzień katastrofa. Czas reklamować.
Widzę, że przyjdzie mi Nikona 1 kupić ;-) Ehh... żeby te Nexy były trochę cichsze. Inne są poza zasięgiem budżetu przeznaczonego na ten cel.
albo Pentaxa Qa teraz nastepca wchodzi Q7 na rynek -> Pentax Q7 Review: Digital Photography Review
powiem szczerze ze ogladalem sample ze starszego modelu (Q) gdzie byla mniejsza matryca (1/2,3) i lekkie zdziwko zrobilem:
- Adapted lenses tested on the Q : the reference thread - PentaxForums.com
- PENTAX@PL :: Pentax Q7
Witam
Miał już ktoś doczyinenia z 45/1.8 ?
Chyba sam będę miał z nią doczynienia, gdyż na allegro pojawiły 45mm się wersje 2d/3d za 1000zł co jest dobrą ofertą patrząc na ceny zagraniczne.
Dostałem także informacje, że za 2 tyogdnie mają pojawić się 10mm jakby ktoś szukał takiego szkła. Ciekawe jak będzie z ceną.
Cichutko tutaj. A w systemie zaczyna się robić naprawdę ciekawie. Myślę nie tylko o rewelacyjnym (przynajmniej na papierze) NX 1, ale o bliskim już 300/2.8![]()
No, niestety, Samsung duża firma, szybko generuje nowe produkty i szybko je porzuca, często niedorobione. Coś jak Sony. Co do optyki, to trudno generalizować. Widziałem Samsungi 18-55 rozpadające się w dniu kupna, sam używam 30/2.0 już trzeci chyba rok i jestem super zadowolony. Z kupnem 300/2.8 miałbym chyba problem psychologiczny, nawet nie ze względu na obawy o jakość. U Canona mogę kupić dziś taki obiektyw i jutro go sprzedać, to tylko kwestia ceny. Natomiast Samsung pozostanie głęboką niszą jeszcze przez parę lat, nawet jeśli będzie mieć znacznie lepsze produkty od Canona...