Strona 72 z 99 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 983

Wątek: Samsung NX

Domyślnie

Też mi się wydaje że Samsung z serii NX będzie za delikatny na wiekszą wyprawę.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Zależne jest to od sposobu obchodzenia się z aparatem. Jak będziesz nim wbijał śledzie od namiotu to faktycznie jest "za delikatny" :-D
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Domyślnie

Uszczelniony korpus to duży plus, ale można spojrzeć na to z innej strony. Po pierwsze solidność aparatu nie zabezpieczy go przed kradzieżą czy utonięciem w rzece - to też powinno brać się pod uwagę na takich wyprawach. Po drugie w cenie uszczelnionego korpusu można mieć nawet kilka tanich co w jakiś sposób zabezpiecza i przed awarią i przed utratą. Po trzecie jeśli mamy dwa aparaty to nie trzeba tyle zmieniać szkieł - a w kiepskich warunkach zmiana obiektywu naraża nawet uszczelniony korpus.
    Zatem pomyślał bym nie tylko aby mieć uszczelniony aparat, ale też aby mieć zapasowy.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bris Zobacz posta
    mam prośbę znajoma szuka "czegoś?" na długą podróż (Ameryka Pł teren trking w górach) lustrzanka ze względu na wielkość i ciężar- odpada, może zaawansowany kompakt? Zwróciłem jej uwagę na bezlusterkowce chodzi o jeden w miarę uniwersalny zoom plus ultaraszeroki do Olympus m43 jest systemowy 12mm (24mm dla 35mm) szkło zacne ale cena zaporowa jest manualny samyang fish 7,5mm można w sumie prostować beczkę ale odpada bo bez AF! Może ktoś napisać parę słów o samsungu 16mm czy różniacza między 28mm z kita a 24mm ze stałki jest faktycznie duża w tym co wychodzi na obrazku no i przede wszystkim jakości! Co możecie zaproponować jeżeli chodzi o puszkę i 2-3 obiektywy (spacer zoom + stałka raczej szeroko niż tele) cena nie jest bez znaczenia koszt samej wyprawy i potencjalne zniszczenie lub utrata sprzętu.

PS
    NEX odpada powiedziała "... jakieś dziwne te aparaty.." -
    eech kobiety
    Pentax K5 z WR-ami. Do podróży rewelacja. Szkoda pieniędzy na inne wynalazki. Moja znajoma która bardzo dużo podróżuje, a której poleciłem ten zestaw nie może się nachwalić. Przy tym wcale to nie jest ani duże ani ciężkie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

no ale to miało być tanie a k-5 do najtańszych nie należy...
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Coś już napisał

Domyślnie

Zgadzam się w 100% Pentax K-5 to klasa sama w sobie tyle że nie spełnia warunków o których mówiłem ani mały ani poręczny zamiast kompaktu, 3 x więcej waży niż Samsung do tego obiektywy
    http://www.dpreview.com/products/com...tDir=ascending
    wydaje mi się że nawet dla kogoś obeznanego na poziomie amatorskim na wyjazd niekoniecznie stricte fotograficzny to pomyłka lepiej mieć ze sobą sprzęt, który będziemy używać niż superhipperduper pancerny głęboko w plecaku o ile się tam zmieści ale przede wszystkim każdemu wg jego potrzeb!

PS
    jeżeli było by mnie stać albo ktoś by mi ofiarował uszczelniony pancerny sprzęt, marka dowolna C, N, P .... chętnie przygarnę nawet do zdjęć u cioci na imieninach po co mi do zdjęć rodzinno/urlopowych - BO Tak!
    ale póki co ten plastikowy, który mam daje z powodzeniem radę

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Pentax K5 z WR-ami. Do podróży rewelacja. Szkoda pieniędzy na inne wynalazki. Moja znajoma która bardzo dużo podróżuje, a której poleciłem ten zestaw nie może się nachwalić. Przy tym wcale to nie jest ani duże ani ciężkie.
    Ostatnio edytowane przez bris ; 15-04-2012 o 22:47
    opti

Coś już napisał
    Miasto
    ok. Zgorzelca

Domyślnie

weź kup nx100 zakryj torebką foliową, zrób dziurkę na obiektyw i będzie git:razz:
    już bez przesady z tym uszczelnionym sprzętem, pod wodą nie będziesz pływać a na pustyni nie będziesz chodził, a kto rzuca aparatem??? no są na pewno frustraci
    a najlepiej kupić taniego kompakta (np sx130) zrobić na karcie 16GB fotek, kartę wyjąć, a kompakta w razie czego xxxxx....
    pozdrawiam, nie chciałem w żaden sposób, ale wymskło....
    pozdrawiam jeszcze raz
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 19-04-2012 o 09:50

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koberek Zobacz posta
    .......... a kto rzuca aparatem??? no są na pewno frustraci
    a najlepiej kupić taniego kompakta (np sx130) zrobić na karcie 16GB fotek, kartę wyjąć, a kompakta w razie czego xxxx.....
    pozdrawiam, nie chciałem w żaden sposób, ale wymskło....
    pozdrawiam jeszcze raz
    mam takie same podejście
    tym bardziej że laska nie jest tak zdesperowana jak większość facetów żeby mieć zaraz duuużą lufę do swojego aparatu
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 19-04-2012 o 09:50
    opti

Domyślnie Nx20, nx210, nx1000

http://www.dpreview.com/news/2012/04...0-NX210-NX1000

Fajne ale zobaczymy jak z cena i czy w ogole beda w polsce ...

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...0-zmiana-warty

foropolis też pisze o nowościach wujka samiego
    może to był powód dlaczego nie było nx200(?)
    było Lustro jest panasonic lumix Lx3

Strona 72 z 99 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów