Niech wszyscy opuszczają ceny, byle nie cierpiała na tym jakość produktu.
Niech wszyscy opuszczają ceny, byle nie cierpiała na tym jakość produktu.
Jest nadzieja, Samsung słucha juzerów!
Daniel, jak masz układy przekaż panom z Korei następne propozycje (ekwiwalenty 35mm):Zamieszczone przez samsung
1. IBIS !
2. sensor BSI... kiedyś
3. 24mm f/2.8 pancake lub 24mm f/2
4. 50mm f/1.4
5. 90mm f/1.8
do high endów:
6. 8 MPx gapeless design, 2 wersje: z i bez filtra AA
7. możliwość całkowitego wyłączenia NR/long NR z poziomu menu dla jotpega i raw![]()
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 19-02-2010 o 10:45
I dla nich będzie kolejny aparat - budżetowe NX.
Dla pozostałych 10% (wg ciebie; bythom całkiem słusznie zauważył, że i Olo i Panas źle zdefiniowali swój target m/43) zrobią NX'a z mniejszą ilością MPx i droższymi szkłami.
Jeśli obserwują wpadkę PanaOlka i wyciągną wnioski jest duże prawdopodobieństwo, że będą to jasne 24mm i jasna portretówka - 90mm
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 19-02-2010 o 11:03
Miałem napisać w cudzysłowie...
W skrócie: wg bythom.com PanaOlek skroił m/43 pod osoby oczekujące lepszej jakości od swoich kompaktów i jako oferta dla takiego targetu m/43 jest bardzo mocno overpriced - to jednak nie przeszkodziło w odniesieniu imho olbrzymiego sukcesu (patrz wyniki sprzedaży Amazon USA, Japan), ale głównie dzięki użytkownikom lustrzanek szukających bardziej mobilnego sprzętu, świadomych kompromisów (jakość na h-iso). Co więcej, również wg niego Panas (w przeciwieństwie do Olka) olewa inne rynki niż rodzimy. Tak czy siak ja już się pogodziłem, że Olek optycznie odstaje od Pana (by zaproponować niższą cenę) i chyba skończę z 14/2.8 i PL45 w torbie.
edit:
Wpadka (z pktu widzenia juzera) to też wypuszczenie przez Olka 9-18 za aż $700 podczas gdy za $1100 jest dostępne coś co może stawać w szranki z Nikkorem 14-24 czyli Pana 7-14.
Imho osoba mająca wydać aż $700 za słoik, który jest tylko m/43, ciemny i się wysuwa nie będzie miała problemów z wyborem czy nie warto dołożyć do 7-14. Jest jeszcze temat filtrów... wczoraj ktoś prezentował fotki z ND i PL umieszczonymi przed 7-14.
Druga sprawa: 50mm f/2 macro: czekam na niego, ale czy nie powinni wydać go teraz zamiast 9-18? Wielu osobom nie za bardzo widzi się i przysłona i cena Elmarita a kupili aparat m. in. po to by robić zdjęcia dzieciakom. Z drugiej strony jak sobie pomyślę o ile wysuwa się protoplasta to mam ochotę na Elmarita mimo, że ciemniejszy i zapewne optycznie "gorszy".
Naprawdę ciekawe co (ze szkieł) pokaże Samsung, bo może zakończyć gierki Olka/Panasa z użytkownikami w ciuciubabkę tj. niezrozumiałą politykę jeśli chodzi o szkła.
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 19-02-2010 o 15:49