No i doszedł, gdyby nie nasze cło był by nawet jeszcze szybciej.
Aparat jest bardzo poręczny, ale jak na moj gust za lekki - lubie czuć, że trzymam sprzęt. W komplecie jest mini lampa błyskowa.
Wydaje mi się, że da się go po przyzwyczajeniu obsługiwać nawet jedną ręką.
Ogólnie funkcjonalnością i dostępnością funkcji nie odbiega od poprzedników - moim zdaniem tamte rozwiązania były przemyślane.
Niestety zostałem trochę wykolegowany i dostałem aparat z nowym kitem 18-55![]()
16, 60 i 85 mam mieć.
Po kilku godzinach mogę stwierdzić, ze aparat jest na pewno szybszy od 5/10/11/100
Do ręcznego ostrzenia są 3 fjuczery - 5 lub 8-io krotne powiększenie obrazu oraz zielona skala - nie wiem czy to było w 100 bo nie sprawdzałem.
Jest "Framing Mode", ręczne doostrzanie, itd. w sumie załaduję instrukcję zamiast się rozpisywać: http://db.tt/PMbNvvHj
Osobiście najbardziej boli mnie brak wizjera, ale nie będę przecież narzekał
Druga rzecz to olbrzymie pliki 40-50MB! Na razie niestety nie da się ich przekonwertowac na DNG, ale mam nadzieję że Adobe doda szybko aparat do listy obsługiwanych rawów co rozwiąże problem.
FW jest w wersji 1.00 i można na mój gust już dziś go poprawić, pomimo używania karty SD Extreme klasa 6 aparat czasem się zatrzyma przy podglądzie na 1-2 sekundy.
Użyteczność wyższych ISO zdaje się być dosyć dobra, postaram się coś zrobić ponad 800.
Dziś jakoś nie miałem czasu i weny i tylko kilka zdjęć które mogę upublicznić, podejrzewam, że w tygodniu dojdzie sporo zdjęć bo trochę pomysłów czekało.
Te dwa z odwrotnym mocowaniem + 20mm
Something green by Daniel*1977, on Flickr
Pins by Daniel*1977, on Flickr
20mm
Shutters by Daniel*1977, on Flickr