Strona 55 z 99 PierwszyPierwszy ... 545535455565765 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 983

Wątek: Samsung NX

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

koniecpolska. Zerknij na tytuł. Czy temat jest o obiektywach 60 i 85 mm czy o Samsungu NX ogólnie? Dla mnie oczywistym jest że 85/1,4 będzie robił lepsze portrety. Za to 60mm jest bardziej uniwersalny ponieważ ma w sobie macro czego nie ma 85mm.
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    koniecpolska. Zerknij na tytuł. Czy temat jest o obiektywach 60 i 85 mm czy o Samsungu NX ogólnie? Dla mnie oczywistym jest że 85/1,4 będzie robił lepsze portrety. Za to 60mm jest bardziej uniwersalny ponieważ ma w sobie macro czego nie ma 85mm.
    Tu się zaczęła szczegółowa dyskusja o 85 i 60 (które są w systemie NX):
    http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=527
    Zaś posunięcie zmiany cen przez Samsunga, wyraźnie wskazuje, ze przy starych cenach większość kupowała by 60mm niż 85mm i pewnie Samsung przy takich układach nie zarabiałby optymalnie, więc zmienił ceny na nowe.
    Moją opinię o przydatności 60mm/2.8 do portretu wyrobiłem sobie na podstawie Heliosa 58mm/2.0 podpiętego do NEX'a (matryca o takiej samej wielkości co w NX, czyli aps-c).
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 20-09-2011 o 12:06

Domyślnie

GO na tych zdjęciach jest zbyt duża jak na możliwości typowego szkła portretowego. Ostatnia fotka pod tym względem szczególnie leży i kwiczy.

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Tu należy postawić sobie pytanie, czy fotki będą reporterskie czy ustawiane. Jeśli reporterskie, to należy zapytać czy 85mm1,4 jest obiektywem stworzonym do reporterki? Jeśli ustawiane, to powiedzmy sobie, że sprawy tła też są do "ustawienia" :wink:
    No sorry, ale fotografia nie dzieli się tylko reporterkę i niereporterkę. Czasem ludzie mają ochotę ustawić fotografowaną osobę na tle czegoś, co jest tuż za nią, i jednocześnie mieć nieostre tło. Ba, w portretach to nawet nie czasem, a często. Są na rynku narzędzia, które pozwalają ludziom robić takie zdjęcia i obiektyw f/2,8 na cropie się do nich nie zalicza.

Błagam, tam jest tło w odległości kilometra...
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Błagam, tam jest tło w odległości kilometra...
    Zerknij jak rozmywa się trawa i nie egzaltuj się tak więcej.

Ok lubisz rozmywać, więc pewnie kupiłbyś 85mm za 999$ (jak i wiekszość użytkowników NX)
    Mi wystarczy 60mm/2.8 więc kupiłbym (jak mniejszość uzytkowników NX) macrówkę za 599$ (i 400$ zastałoby mi w kieszeni) ... a i mniejszy garb na plecach.

A tu niemądry Samsung podniósł cenę niepopularnego szkła (do 799$) i obniżył cene (do 899$) na szkło bardzo pożądane ... :wink: Jaki ten Samsung dobry.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 20-09-2011 o 12:28

Domyślnie

Zerknij jak rozmywa się trawa ...
    No widzę. Tylko że ona zaczyna się rozmywać dopiero kilka metrów dalej. Gdybyś użył obiektywu f/1,4 to nawet jednego ostrego źdźbła trawy nie byłoby za tymi ludźmi.

Ok lubisz rozmywać, więc pewnie kupiłbyś 85mm za 999$ (jak i wiekszość użytkowników NX)
    Mi wystarczy 60mm/2.8 więc kupiłbym (jak mniejszość uzytkowników NX) macrówkę za 599$ (i 400$ zastałoby mi w kieszeni) ... a i mniejszy garb na plecach.
    To nie jest kwestia tego, co kto lubi i co komu wystarcza, tylko kwestia obiektywnych faktów, o których rozmawiamy.

Ja osobiście w ogóle nie kupiłbym takiego szkła na cropa, bo 85 mm x 1,5 to dla mnie za wąsko.

A tu niemądry Samsung podniósł cenę niepopularnego szkła i obniżył cene na szkło bardzo pożądane ... :wink: Jaki ten Samsung dobry.
    Nie interesuje mnie co robi Samsung ze swoimi cenami.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    No widzę. Tylko że ona zaczyna się rozmywać dopiero kilka metrów dalej. Gdybyś użył obiektywu f/1,4 to nawet jednego ostrego źdźbła trawy nie byłoby za tymi ludźmi.
    A przy okazji rozmyłbym łeb konia i wiele innych detali ... GO trzeba używać z głową, a nie śrubować przysłonę na f=1,4 czy 1,2 ...

Domyślnie

A przy okazji rozmyłbym łeb konia i wiele innych detali ... GO trzeba używać z głową, a nie śrubować przysłonę na f=1,4 czy 1,2 ...
    Czyli po prostu podałeś zły przykład. Zastanawiasz się, po co są jasne obiektywy. Dostałeś odpowiedź: dla uzyskiwania bardzo małej GO. Próbujesz jednak temu zaprzeczać podając przykłady zdjęć, które wcale bardzo małej GO nie wymagają.

Nie pokazuj zdjęć, które nie wymagają papierowej GO, tylko takie, na którym taką GO widać przy użyciu Twojego wspaniałego obiektywu. Wtedy dopiero będziesz gadał na temat, do czego sam mnie przywołujesz.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Niezłe jajka, dzięki Łukasz.
    the silence is deafening

Początki nałogu

Domyślnie

Zadałem, w wypowiedzi poniżej, pytanie
    http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=533

Ty opdowiedziałeś:
    http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=537
    żeby bardziej odseparować, bo za mało odseparowane.
    http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=543

Ja wyjaśniam:
    http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=544
    że użycie mniejszej GO nie ma sensu.

A ty na to, że w takim razie na tych fotkach nie musiała być mała GO ...
    http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=547

No to w końcu jak to jest, ma być mniejsza GO czy nie ma być mniejszej GO? Coś się chłopie plątasz strasznie.

PS
    Może tu jest wytłumaczenie
    http://forum.olympusclub.pl/threads/...jskie-depresje
    Tyle w Twoich wypowiedziach frazesów o małej GO, a w praktyce cieniutko ...
    Czyli jak zwykle w Twoim przypadku teorie i teoryjki ...
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 20-09-2011 o 14:18

Domyślnie

koniecpolska, jesteś przezabawny. W dyskusji o tym, czy szkła f/1,4 w portretach mają mniejszy czy większy sens, niż f/2,8, podsyłasz linki do streetowych zdjęć, które nie są zdjęciami portretowymi.

Ale to nic, bo sam przy okazji nieświadomie pogrążyłeś się w swoim bełkocie. Otóż te zdjęcia w większości robione były na f/4 na FF (do każdego z nich jest exif), czyli GO jest na nich mniej więcej taka, jak na f/2,8 na cropie. Sam więc widzisz, że przy szerszych ujęciach, gdzie w kadrze chcesz zmieścić coś więcej, niż tylko popiersie, a tło za fotografowanym obiektem jest blisko, pojęcie małej GO praktycznie nie istnieje. Te zdjęcia jedynie podkreślają zalety obiektywów f/1,4.

Strona 55 z 99 PierwszyPierwszy ... 545535455565765 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów