the silence is deafening
1. Poznaniak jestem, więc cena ma zawsze znaczenie
2. nie ukrywajmy, że aparacik typu NX nie służy do super-ujęć, więc jakość nie musi być super-hiper w każdym calu
Myślę, że będzie lepsze od Sony. Czy lepsze od Panasa 14? Nie sądzę. Przy tej konstrukcji (pancake) i realistycznej cenie końcowej, pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Wołanie za jakiegokolwiek naleśnika pow. 1000 złotych jest po prostu przegięciem. Pisząc o cenie, bardziej myślałem nawet o 85/1.4, bo to może być zaskoczenie (in plus).
To jest tylko tania zabawka do zdjęć "okolicznościowych". Myślisz, że NX-em albo jakąkolwiek puszką/obiektywem m43 można robić np. fotografię sportową albo przyrodniczą? Zapomnij. Nie mam specjalnych wymagań, od tego jest Canon. Poza tym rozważania lepszy, gorszy nie bardzo mają sens. NX z 30/2 spełnia założenia, którymi się kierowałem przy wyborze i koniec.
Dlatego, że naleśnik to jest prosta konstrukcja, masowa. Żadnego specjalnego szkła, soczewki wielkości paznokcia. Wyprodukowanie czegoś takiego to koszt max. 50 dolarów.
Samsung zazwyczaj miał rozsądne ceny więc mam nadzieję, że tak będzie nadal. Ja oczekuję dobrej jakości za adekwatną cenę, wtedy może się skuszęNie za pół-darmo, ale też bez przesady w stylu Panasonica (3 tys. zł za szkło macro 45mm f/2.8!).
Natomiast jeśli chodzi o jakość Samsunga to na razie to co wyszło wygląda ok, to co jest planowane również (szczególnie 16-50 f/2.8 OS, 24mm f/2, 35mm f/1.4, 50mm f/1.4 itp. - jeśli to nie są tylko plotki). Niech jeszcze poprawią szybkość AF i wypuszczą bardziej zaawansowany korpus.
Dla mnie tez, dlatego staram sie kupowac dobre, a czasem najlepsze rzeczy - jak najtaniej, a nie "tanie rzeczy".
Ale dlaczego? Dlaczego ma byc gorszy od innych aparatow z matryca APS-C?
Jakim przegieciem... Niby dlaczego?
Pozdrawiam!
W sklepach Euro NX100 + 20-50 za 1599 złotych.
A w Fotojokerze NX5 + 18-55 za 1199,-
Ostatnio w słupskim FJ ojciec kupił NX10 w zestawie z Samsung 18-55mm oraz 30mm za 1850 zł. Teraz widzę, cena wzrosła ponownie do 2200![]()
W sumie zastanawiałem się chwilę czy to pokazać:
http://www.youtube.com/watch?v=M4IZgSkTT4w
Proszę potraktować jako ciekawostkę, a nie przyczynek do dyskusji o wyższości Świąt Wielkanocnych nad Bożego Narodzenia![]()