Strona 29 z 99 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 983

Wątek: Samsung NX

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wczoraj stałem się posiadaczem nowego naleśnika 20/2.8, kupiłem w euro rtv za 799zł.
    Wrażenia: optyki jeszcze gruntownie nie przetestowałem, bo wczoraj kupowałem wieczorem i światła nie było, ale szkło ostre od pełnej dziury (robiłem tylko na 2.8), wykonanie lepsze niż w 30/2 - plastik lepszej jakości + gumowany pierścień. Ifunction działa wspaniale - świetnie zmienia się za pomocą pierścienia MF czułość lub np. przysłonę / kompensację ekspozycji - dziwne że nikt na to wcześniej nie wpadł.
    Największe zaskoczenie to jak dla mnie AF! NX10 z 20/2.8 ostrzy dużo szybciej niż z 30/2. Doostrzanie w wizjerze jest niezauważalne - chociaż występuje jeśli popatrzeć obudowę i ruchy przedniej grupy soczewek (ale to urok detekcji kontrastu), ale mam wrażenie że Samsung tym obiektywem dogonił Panasonica, jest naprawdę szybko a testowałem tylko w słabym świetle.
    Dzisiaj zobaczę jak szkiełko sprawi się w krajobrazie
    5D mkI + C50/1.4 + C20-35 + C16-35 + C85/1.8 // Voigtlander Bessa R2a + Nokton 35/1.4 SC

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Morg Zobacz posta
    mam wrażenie że Samsung tym obiektywem dogonił Panasonica, jest naprawdę szybko a testowałem tylko w słabym świetle.
    Rozumiem radość z nowego szkła, ale o dogonieniu GH2 z zapiętym 14-140 raczej nie ma mowy. Szczerze, to od kilku tygodni używam 14/2.5 "tylko" na GF1 i myślę, że nawet to szkiełeczko będzie ciężko dogonić konkurencji, ale oczywiście trzeba by było sprawdzić na tych samych czasach, przysłonach, iso, cwb i w tych samych warunkach.
    A propos słabego światła: imho konkurencja dogoni Panasa kiedy będzie oferować automatyczne przełączenie się na hiperfokalną po nieudanej próbie złapania AF.

Gratuluję zakupu! Ja za swojego "nano" dałem trochę więcej .

Dopiero zaczyna

Domyślnie

gietrzy - jutro się przekonam, będę porównywał przy piwku z GF1 + 20/1.7 kumpla. W każdym razie Samsungowi ostro przyśpieszył AF z nowym szkłem, w porównaniu do kita i 30/2.

Co do tej hiperfokalnej, to świetne rozwiązanie, a największą wadą Samsunga jest brak wyświetlania nastawionej odległości w wizjerze przy manualnym ostrzeniu, co bardzo utrudnia korzystanie z hiperfokalnej.

Nie mogę się nadziwić że tak malutkie szkła mogą być tak ostre W rogach na f2.8 Samsung rozkłada Canona 20/2.8 i to całkowicie, a po przymknięciu jeszcze bardziej widać przewagę naleśnika.

Pozdrawiam
    5D mkI + C50/1.4 + C20-35 + C16-35 + C85/1.8 // Voigtlander Bessa R2a + Nokton 35/1.4 SC

Domyślnie

będę porównywał przy piwku z GF1 + 20/1.7 kumpla.
    A to przepraszam, w tym przypadku to nic trudnego, bo ten naleśnik demonem prędkości nie jest. Poproś kumpla o zapięcie 8/3.5, 14/2.5 czy starego 14-45.

Nie mogę się nadziwić że tak malutkie szkła mogą być tak ostre W rogach na f2.8 Samsung rozkłada Canona 20/2.8 i to całkowicie, a po przymknięciu jeszcze bardziej widać przewagę naleśnika.
    Ten Canon już swoje przeżył

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Pozdrawiam
    na pełnej klatce? (joke)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

gavin - jak na razie to porównując Canona 40D + 20/2.8 + 28/1.8 z NX10 + naleśniki 20/2.8 i 30/2 ten drugi zestaw daje lepszą jakość obrazu przy kilkakrotnie niższej masie i 2x mniejszej cenie. Wiadomo obiektywy Canona są już starymi konstrukcjami, ale nadal trzymają ceny i następców nie widać, więc porównanie jest jak najbardziej sensowne.

Wracając do głównego wątku to ergonomia NX10 dostała dużego kopa z obiektywem wyposażonym w I-function, bardzo fajnie pracuje się w priorytecie przysłony, kiedy za pomocą kółka w aparacie ustawia się przysłonę a pierścieniem na obiektywie korekcję ekspozycji, lub w manualnym gdy kółkiem ustawia się czas a pierścieniem przysłonę, to jest to!

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

ja z tym nie dyskutuje, pewnie daje lepszą jakość obrazu, ale porównanie jest bez sensu bo szkła ef muszą pokryć pełną klatkę i są robione z pewnymi kompromisami,

porównaj te samsungi do szkieł na cropa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    No właśnie (sorki, że się powtarzam ), ale ja o tym cały czas. Samsung (imho) wyciągnął wnioski z (imho) porażki in union we stand Oly/Panasa i zaproponował baaardzo przemyślany/optymalny zestaw szkieł w czasie.
    Do czego porównać to 30/2 w Canonie ef-s, istniejącym od 300D czyli pi razy drzwi 7 lat?
    Samsung strzela z grubej rury, na początek b. dobre 30/2, teraz jak pisze jotes, ściął cenę do 5 stówek, niedługo wszędzie będzie 20/2.8, tylko czekać na 16/2.8 i makro lub 85/1.4.
    Nie wierzę by udało im się to co Olkowi czyli 10x zoom: tak mały, taj fajny optycznie przy tak małej liczbie optycznych kompromisów (miękki w rogach na 14mm, duża MFD).

Imho Sams pokazuje, że bardziej precyzyjnie wybrał target w odniesieniu do ceny.
    Sensor naprawią lub odkupią od Sony, wtedy będzie jazda (E16 2.8 vs. NX 16/2.8)

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    ja z tym nie dyskutuje, pewnie daje lepszą jakość obrazu, ale porównanie jest bez sensu bo szkła ef muszą pokryć pełną klatkę i są robione z pewnymi kompromisami,

Przecierz Morg porównał szkła pod FF, ale na cropie. Czyli porównanie jak najbardziej zasadne (odpadły główne wady jasnych szkieł na FF - winieta i miękkie rogi). Nikon ma nowego 35/1.8 na cropa, który z tego co widzę w testach nie przebija osiągami Samsunga 30/2.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

gavin - tyle że Canon nie ma stałek pod cropa który nadałby się do porównania, bo z czym pod cropa porównać 20/2.8 lub 30/2, skoro Canon nie ma nawet EF-S 35/1.8, a cała konkurencja ma już cropowe 35 - Sony, Nikon i ostatnio nawet Pentax.

Zgadzam się że Samsung dużo lepiej wystartował niż Sony, oferując sensowny zestaw szkieł o niezłej optyce, a przy tym w dobrej cenie. Faktycznie największą słabością Samsunga jest matryca - prawie 3 letnia konstrukcja.
    Rozmawiając ostatnio ze znajomym pracującym z fotojokerze, dowiedziałem się że w ich sieci sklepów furorę robi NEX + 16/2.8 + kit, stanowiąc ponad 60% całości sprzedaży bezlusterkowców. Mimo dość korzystnych cen na np. NX10 + kit + 30/2.

Jak dla mnie przy wyborze GF1 a NX10, przeważyło to że NX10 posiada EVF za pomocą którego jednak najczęściej kadruję, oraz stosunek cena/jakość.
    Gdyż w sumie (dzięki szczęściu), za zestaw NX10 + 18-55 + 30/2 zapłaciłem 1600zł + 800zł za 20/2.8 = 2400zł (wszystko nowe z polskiej dystrybucji).
    Zaś za Panasonica w październiku (gdy kupowałem NXa), musiałbym zapłacić 2900zł za GF-1 + 20/1.7 (teraz można dostać za 2500zł taki zestaw) i 1600zł za 14/2.5 co po dodaniu ceny zewnętrznego wizjera (o mizernej rozdzielczości) i kita daje 2x większą cenę takiego zestawu

Strona 29 z 99 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów