Postaram się dowiedzieć co i jak.
Co z tego, że szkło jest '********e" skoro dostępne dla... jednejosoby?
Wiadomo chociaż jaka jest cena 'sugerowana" w PL?
Postaram się dowiedzieć co i jak.
Co z tego, że szkło jest '********e" skoro dostępne dla... jednejosoby?
Wiadomo chociaż jaka jest cena 'sugerowana" w PL?
chodziło mi o Twoje linki z youtub'a.
tam są testy sony i samszajsa.
pytanie było, czy masz może podobne testy na temat E-PL1.
interesuje mnie kupno tego aparaciku.
najgorsze, że pojawiają się kolejne ciekawostki typu pasikonik malutki i samszajs malutki ale z wiekszą matrycą.
a mi poprosyu potrzebne jest "potwierdzenie" mojego wyboru, który padł na E-PL1
takie tammm ... :rolleyes:
było Lustro jest panasonic lumix Lx3
Jak dla mnie testy w stylu "wywijania aparatem" są równie interesujące co testy na zamrażanie, podtapianie czy upadki z wysokości. Owszem, można sobie popatrzećale ile osób kupuje aparat pod kątem focenia podczas skakania czy akrobacji?
C-F-K - forever
no niby masz rację... ale ja to traktuję jako test focusa.
wyraźnie widać opóźnienie (chyba) w samsungu.
oznacza to wg mnie, ze ciut dłużej łapie ostrość.
mylę się ?
Wiesz grzeSiuu, przytoczone w tym wątku porównania z sony wyraźnie pokazują uprzedzenia autorów i ich preferencje w porównaniach, to normalne, bo różne mamy oczekiwania w stosunku do takiego sprzętu. Proponuję byś z ciekawości zaszedł do jakiegoś "fotopajaca" chociażby, obojętnie, wziął w ręce i po kilka minut pobawił się obydwoma. Ogólnie jakiś dramatycznych różnic w nich nie ma, często stoją wręcz koło siebie na tej samej półce.
Nie wiem czy ma opóźnienie w automatycznym ostrzeniu w stosunku do sonego, nie porównywałem. Nie wiemy też czy filmiki były robione z włączonym IS czy nie. Z innego testu wiemy z kolei, że czas uruchomienia aparatu jest u sony ok. 2s, u samiego ok. 1s.
Jedni wolą efektowne blondynki, inni brunetki z charakterem ;-)
Dla mnie samsung wygrał designem, wizjerem, stopką, flashem, pancake'iem i prostotą menu.
Ja tam spokojny facet jestem. Kupiłem samiego "na spacer". Jak trafi się coś ciekawego, to wyciągam z kieszeni, przystaję, załączam, a następnie trzymając oburącz ostrzę w trybie pojedynczego AF tam, gdzie uważam za stosowne. Nie biegam z nim robiąc zdjęcia, nie spotuję samolotów, nie używam w studio ani w nocy. Dla mnie taki jaki jest, jako uzupełnienie tego co mam, jest cool.
C-F-K - forever
całkowita racja.
mam zamiar iść do namacarni
u mnie raczej wybór jest inny: E-PL1 vs. NX100
świadomie i z zamiłowania muszę qpić szerokie oko.
dlatego raczej wygrywa olek. jest tylko jedno ale...
wychodzą ciągle nowe propozycje i oczywiście nowe rozwiązania tech (lepsze lub gorsze).
mi generalnie się nie spieszy stąd moje zainteresowania (narazie) teoretyczne są wszystkimi modelami. i tu największa bolączka... za duzo czytam, za duzo analizuję za mało kupuję.
mam jak w stopce L'kęi też jestem zadowolony (ale chwilowo), ponieważ brak mi mojej miłościwej, znaczy szerokiego
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
..
...
...
..
.
tak widziałem test olek vs. pasikonik.
tu jestem jednak za kompromisem na korzyść olka (stabilizacja + flash, który można z łatwością kierować w sufit).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
...
..
.
miało być "namacalni" (chyba).
i wybór sprostuję:
olek vs. pasikonik vs. samszajs.
wszystkie te modele najmniejsze.
narazie wygrywa E-PL1 ale właśnie tego nie jestem pewien... czy to dobry wybór.
zainteresował mnie jeszcze fuji ale jeszcze go ni ma.
Ostatnio edytowane przez grzeSiuu ; 15-11-2010 o 22:00 Powód: Automerged Doublepost
Jeśli potrzebujesz bardzo szeroko to tylko u4/3 (oly 9-18 lub panas 7-14). A jeśli do tego nie chcesz za dużo grzebać w rawach, to chyba dobrze kombinujesz z tym e-pl1, który został okrzyknięty mianem "best jpg camera ever"... Co do af w e-pl1 to działa moim zdaniem szybko z 9-18, 14-42 i 14-150 (testowałem w MegaMacalni)