a jak z jakością video w nx100?
kurcze.... wychodzi nowy APARAT a wszyscy pytają o VIDEO... jakaś paranoja![]()
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
wyrwiflak UPPZproszę
![]()
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Hmmm...
Ficzery fajne, niemniej po update NX10 do fw 1.20 ACR 5.7 przestał mi otwierać rawy z samiego. Niby nic, bo jest 'samsung raw converter', ale jednak bardziej mi pasiło otwierać je aceerem...
C-F-K - forever
To spróbuj tym DNG Converter 6.2 http://www.adobe.com/support/downloa...jsp?ftpID=4803
Ja ostatnio mam jakiś zastój i przyznam, ze po aktualizacji FW chyba nie robiłem konwersji SRW.
Jest "dostępny" nowy SRW 4, jeszcze nie oficjalnie ale działa. Gdyby coś to mam wersję na OS X
nx100 vs. nex5
http://www.youtube.com/watch?v=jlxJnPRrRG8
![]()
Fajne video, ale tylko do ostatniego zdania gdzie testująca (inaczej) pani wspomina o największej zalecie Nex jako największej wadzie, to ewidentnie ją zdemaskowało jako NX agent i zdyskredytowało całkiem udane video.
Na dzień dzisiejszy najmocniejszą stroną Sony Nex jest sensor, który oferuje usable quality w całym zakresie iso - coś czego nie ma żaden inny system evil (gh1 trzyma fason tylko do 1600).
BTW. Nowy soft do Sony ztc czytałem usprawnia trochę pracę guzikami, ale fakt w stosunku do i-Fn to Nex... Nex nawet nie stał obok i-Fn
NX to imho najlepszy wybór póki co, ale nie jest to zasługą sensora tylko b. udanej szklanej i cenowej polityki w odniesieniu do czasu życia systemu.
the silence is deafening
Przez kilka ostatnich dni mój Starszy Rodzony poszukiwał pierwszego zaawansowanego aparatu dla 10 letniego syna. Przekopano zasoby, przerzucono archiwa i wyeliminowano kolejne lustrzanki. Sporo ZA na szalę dorzucili przedmówcy z tego wątku. Efekt? Stanęło na APSC od Panów z Korei. Nowszy i mniejszy model NX5 - jednak poza jakością LCD (Amoled tak/nie) nie różniący się do parametrami od nx10ki.
Zakupu dokonano w fotoJokerze - korzystając z najnowszej gazetkowej promocji. Body z kitowym zoomikiem 18-55 OIS kosztuje teraz ~1570 PLN. Niestety w odróżnieniu od większego brata, NX5 nie jest objęty trwającym cashbackiem.
Swoją drogą rewelacyjna jest również aktualna cena zestawu NX10
Body + zoom_kit + naleśnik 30 f:2 kosztuje ~ 2100 PLN! No i od tego jest jeszcze prawie 200 PLN cashbacku..
Za plecami brata wrzucam efekty pierwszej "podwórkowej" sesji. Szczerze powiem, że mnie - "współużytkownika" 1000D - te efekty miażdżą
Zdjęcia w 'dżotpegach' prosto z puszki, a za sterami aparatu (w dwóch przypadkach an trzy) 10 latek.
"Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350
Faktycznie cena zestawu nx10 + kit + 30/2 jest bardzo atrakcyjna. Najbliższy konkurent (G2 + 14-42 + 20/1.7) kosztuje co najmniej 1,5 zł więcej. Cieszy też fakt, że Samsung we wspomnianym zestawie jest u nas tańszy niż w USA! Przed wejściem w system NX powstrzymuje mnie jednak brak UWA (zarówno w aktualnej ofercie jak i planach na 2011 rok).