Bez sensu jest porównywanie tego obiektywu do Sigmy bo cenowo to jest zupałnie inna półka. Można go porównać do 70-200 4/L bo kosztuja podobnie.
Bez sensu jest porównywanie tego obiektywu do Sigmy bo cenowo to jest zupałnie inna półka. Można go porównać do 70-200 4/L bo kosztuja podobnie.
IMO celowe bo jeśli przy tej cenie sigma optycznie będzie podobna to Canon niech się wypcha...Zamieszczone przez kami74
Nie mam sigmy, nie mam tego canona ale te pierwsze fotki z canona wyglądają zachęcająco i jeśli okaże się że faktycznie optycznie ten canon jest lepszy to chyba warto się nim zainteresować zwłaszcza gdy ktoś kupuje w USA
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
bez sensu to jest porównywanie dwóch szkieł tylko dlatego, że kosztują tyle samo,Zamieszczone przez kami74
20Dset
maj łeb...
Tylko dlatego to pewne, ze bez sensu. Ale obiektywy o zbliżonych ogniskowych to jest juz sens porównania dlatego że kosztują podobnie i to wielki. Bo po co sie je porównuje ??? Dla samego tylko porównywania? Nie, po to, żeby kupić lepszy. I porównujesz obiektywy z pólki cenowej na którą Cię stać. Sigme możesz porównać z EF 100-300 lub z 75-300 bo to jest ta klasa.
moim zdaniem bez sesnu kupowac takie szklo, jezeli niewiele drozej mozna kupic Sigme 70-200 2.8
No nie wiem czy ~1800 różnicy to tak niewiele.Zamieszczone przez sebcio80
Tutaj masz dobry IS i 100mm więcej, o wadze nie wspomnę...
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
jest sens, ja nigdy nie kupię takiej Sigmy z prostego powodu, robię zdjęcia na wyprawach, nie niedzielnych wycieczkach do Powsina, a tam, gdzie liczy się każdy kilogram na plecach i nie są to wyprawy dla zdjęć a zdjęcia robione przy okazji wyprawy, dlatego dla mnie liczy się przede wszystkim waga, funkcjonalność szkła a nie jego jakość, za cenę tego nowego 70-300 IS mógłbym kupić np Sigmę 100-400/4, super szkło, ale nie zabrałbym jej na żaden wyjazd, więc po co mi ona???Zamieszczone przez sebcio80
20Dset
maj łeb...
Na wyprawy ??? No to musisz mieć solidny sprzęt. Czyli L-ka. No to masz 70-200 L/4 taniej niż to nowe "cudo" Canona. No chyba, że waga jest dla Ciebie kryterium nr 1.
Zamieszczone przez kami74
![]()
Nie zauważyłem by 70-200/4 L było tańsze od tego "cuda" choć rzeczywiście rożnica niewielka
EDIT: A co do porownywania do Sigmy to sens jest mimo, że Canon ponad 2X droższy ale ma IS i USM (Micro ale zawsze) bo stara wersja 75-300 też nie mało kosztuje a jakość optyczna wiadomo jaka
Ostatnio edytowane przez piotrgr ; 06-10-2005 o 17:58
bo na wyprawach nosi się to wszystko w plecaku a czasami ma upchane po kieszeniach,
a 70-200/4 to po pierwsze jest za duże, po drugie za krótkie a po trzecie za bardzo rzuca się w oczy...
niestety, człowiek by chciał te jedyne zdjęcia, których powtórzyć się nie da, mieć zrobione najlepszym szkłem, ale jak przychodzi co do czego to zostawia je w domu i bierze coś małego i lekkiego bo inaczej sie nie da...
20Dset
maj łeb...