mam canona 70-200 f4 l i zastanawiam sie czy dokupic sobie telekonwerter 1,4 lub 2x czy poprostu sprzedac i kupic cos innego? co wy byscie zrobili na moim miejscu?
z gory dziekuje za odpowiedzi
mam canona 70-200 f4 l i zastanawiam sie czy dokupic sobie telekonwerter 1,4 lub 2x czy poprostu sprzedac i kupic cos innego? co wy byscie zrobili na moim miejscu?
z gory dziekuje za odpowiedzi
najwazniejsze to miec pasje....
telekonwerter do zooma? e-e nie tędy droga
Jak starczy kasy, to lepiej kupić "coś dłuższego", a jak nie to TCx1,4.
A zamiana dla zamiany, czy jest jakaś konkretna potrzeba? Ja mam TC 1,4 i jak dla mnie starczy. Więcej niż 200 mm używam nieczęsto. Przy TC sporym ograniczeniem jest światło i stosować go można tylko w dobrych warunkach. Gęsty las oraz podchody o wschodzie i zachodzie słońca, obiekty sportowe raczej odpadają. Nie specjalizuję się w niczym, do czego potrzebne długie tele, więc szkoda kasy.
Ostatnio edytowane przez Biperek ; 03-01-2010 o 21:37
Pozdrawiam
Marek/Biperek
Skoro tylko się zastanawiasz to znaczy że nie jest Ci potrzebnyto taka mała moja uwaga. To jest trudny wybór żeby jedno szkło poświęcić na drugie, wiem że przydatne są oba.
Jeżeli nie chcesz stracić kasy na TC to od razu zainwestuj w dłuższe szkło. Przerabiałem zagadnienie 70-200/2.8 z TC 2x okropność ....
TC x1.4 - tak, jak najbardziej
TC x2 - po trzykroć nie
Zestaw 70-200/4 + TC x1.4 (oryginał, innych nie próbowałem) daje całkiem fajne efekty, nawet na pełnej dziurze. Aby zobaczyć różnicę w jakości obrazu pomiędzy szkłem bez i z tym telekonwerterem trzeba się mocno przyjrzeć.
W dodatku z TC x2 przy szkle o jasności f/4 stracisz AF. Da się to oszukać (lub zastosować konwerter niezależnego producenta, który nie blokuje AF) ale przy f/8 to i tak Twój eos 30D będzie ostrzył bardzo wolno i niedokładnie.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj