[WARSZTATY W STUDIO (i nie tylko) WARSZAWA - 2010] - portret,akt, ślubne

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micles
    Zablokowany
    • 2006
    • 4359

Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz wpis
    micles- jaki klimat? Popatrz uważnie po ścianach i chwilkę pomyśl zanim coś napiszesz.
    Widzę ściany i widzę że są oświetlone głównie światłem zastanym, ale widzę również jebutne cienie od lampy i płaskie oświetlenie samej pary w stylu "a pierdyknę na wprost, przynajmniej nie muszę myśleć". Poprawnie, ale to tylko trochę powyżej poziomu fotoziutków. Sory, ale nie kupuję tego.

Komentarz

• Sergiusz
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2708

Ja nie o tym świetle a tego właściwego, na które powinieneś zwrócić uwagę po prostu nie widzisz. Ale może to i dobrze. Część osób robiła z lampą a część bez. Może ktoś przyśle zdjęcia bez lampy i wtedy porównasz sobie wyniki.
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      PS:
      A tak na marginesie to jeśli ktoś przed pierwszym ślubem dystansuje fotoziutków to bez względu czy to kupujesz czy nie jest to pewien sukces. Nie uważasz?
      Ostatnio edytowany przez Sergiusz; 14465. Powód: Automerged Doublepost
      Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• katharsis
        Bywalec
        • 2009
        • 185

Zamieszczone przez tnts Zobacz wpis

To jest tak jak z tym ostatnio znanym samolocie TU154M - najwięcej można przeczytać opinii na temat pilotażu tej maszyny od osób które nigdy nie były w pobliżu lotniska Jak się okazało mamy cały kraj specjalistów od awioniki

Podobnie w wątku o warsztatach fotograficznych wypowiadają się z upodobaniem ludzie którzy nigdy na tych warsztatach nie byli Co więcej uważają że nie muszą być bo już są zbyt 'pro' ale zawsze życzliwie dorzucą swoje 3 grosze
        No to wypowie się osoba, która na tych warsztatach była.

Pank i Micles mają w tym wypadku rację, bo warsztaty były zorganizowane w oparciu o filozofię "lampą na wprost na iso 200, wysokiej przesłonie i krótkim czasie, a najwygodniejszy obiektyw to zoom ze światłem f4, 24-105 zresztą". Pan Prowadzący po prostu ma taki styl, przy czym narzeka, że nie za bardzo jest w stanie odnaleźć się w aktualnej sutuacji rynkowej i znaleźć sposobu na promocję i pozyskanie nowych klientów. Tego nie komentuję.
        O stylu pracy Prowadzącego można się było przekonać na pierwszym, sobotnim, spotkaniu, gdzie prezentował przykład wykonanego zlecenia, żeby przez to przybliżyć kursantom poszczególne elementy ceremonii ślubnej. Ja mogę powiedzieć krótko - zupełnie nie mój styl, co więcej, błędy techniczne, kadrowanie 'takiese', a to wszystko polane sosem zaawansowanej szumofobii. Ja tego nie kupuję. Reasumując: mea culpa, bo przed zapisaniem się na warsztaty nie sprawdziłam portfolio prowadzącego, no ale człowiek uczy się na bęłdach. Trochę również zostałam wprowadzona w błąd przez deklarację Sergiusza podczas rozmowy telefonicznej (i o to rzeczywiście mam pretensje), kiedy powiedział, że warsztaty zaplanowano tak, aby kursanci pracowali nad poszczególnymi sytuacjami - z modelami - rotacyjnie, po dwie osoby, pod okiem prowadzącego, a reszta w tym czasie czeka z boku/pomaga. Prawda okazała się zupełnie inna: radośnie deptało po sobie 8 osób błyskając an potęgę i niejednokrotnie prześwietlając sobie wzajemnie kadry, a do tego prawie drugie tyle "krewnych i znajomych królika", czyli osób, które raczej uczestnikami warsztatów sensu stricto nie były, a jakimś cudem się na nich znalazły. Co gorsza, miały jakieś absolutnie szalone pracie na szkło i zachowywały się tak, jakby od tego, czy zrobią zdjęcie z tej ustawki czy nie zależały dalsze losy świata. Nie muszę dodawać, jak bardzo było to irytujące i jak bardzo przeszkadzało.

Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz wpis
        Ja nie o tym świetle a tego właściwego, na które powinieneś zwrócić uwagę po prostu nie widzisz. Ale może to i dobrze. Część osób robiła z lampą a część bez. Może ktoś przyśle zdjęcia bez lampy i wtedy porównasz sobie wyniki.
        O ile pamiętam, byłam jedyną osobą, która robiła bez lampy. Pardon, potem swoją lampę wypożyczył także Prowadzący. Natomiast inni warsztatowicze jak jeden mąż walili z lampą, w większości na wprost, zgodnie z instrukcją.
        Czy zdjęcia wrzucę nie wiem, bo jestem z nich na tyle niezadowolona, że nie mam nawet ochoty ich obrabiać.

I tytułem podsumowania: nie polecam tych warsztatów osobom, które nie boją się wysokich iso, stałek, lubią grać głębią ostrości. Nie polecam osobom, które mają już jakiekolwiek doświadczenie, bo niestety reklamująca warsztaty sugestia, że będą możliwością uzupełnienia portfolio, pozostała jedynie hasłem teoretycznym. Nie polecam osobom, które lubią sprawną i sensowną organizację, bo tego też tam nie było, chwilami miałam wrażenie, jakoby cała impreza toczyła się siłą bezwładności. Dlatego podejrzewam, że następnym razem zdecyduję się wydać większe pieniądze, ale wydam je na produkt, który będzie mi odpowiadał, przynajmniej stylistycznie.

A żeby nie było, że potępiam wszystko w czambuł: Prowadzący, Maciek, był fajny i kontaktowy

Komentarz

• pank
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1502

Zamieszczone przez tnts Zobacz wpis

To jest tak jak z tym ostatnio znanym samolocie TU154M - najwięcej można przeczytać opinii na temat pilotażu tej maszyny od osób które nigdy nie były w pobliżu lotniska Jak się okazało mamy cały kraj specjalistów od awioniki

Podobnie w wątku o warsztatach fotograficznych wypowiadają się z upodobaniem ludzie którzy nigdy na tych warsztatach nie byli Co więcej uważają że nie muszą być bo już są zbyt 'pro' ale zawsze życzliwie dorzucą swoje 3 grosze
          Zauważ że Ci ludzie wypowiadają się nie o warsztatach ale ich efektach, wolno?
          Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• michal_sokolowski
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1159

eh....
            muszę jednak dorzucić jeszcze swoje 3 grosze.

niech Prowadzący te warsztaty mi powie proszę:
            Do kogo (do jakich klientów) skierowane będą zdjęcia - owoce tych warsztatów ?
            Bo jeśli ktoś płaci, to po to, żeby jakoś tam odnaleźć swoje miejsce na rynku.... pisał ktoś o uzupełnieniu portfolio - ciekawy jestem ilu klientów złapie się na takie foty...
            Wbrew pozorom ludzie nie są tacy głupi.

to dobrze, że ktoś to organizuje - świetna zabawa, gratuluję, ale jaki związek mają te warsztaty - i owoce tych warsztatów czyli zdjęcia z rzeczywistością - z rynkiem ?
            moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• micles
              Zablokowany
              • 2006
              • 4359

Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz wpis
              to dobrze, że ktoś to organizuje - świetna zabawa, gratuluję, ale jaki związek mają te warsztaty - i owoce tych warsztatów czyli zdjęcia z rzeczywistością - z rynkiem ?
              Na wszystko znajdzie się klient. Tylko po co ludziom wciskać takie coś... Czuję się jakbym się cofnął z 10 lat wstecz. Brakuje jeszcze marmurowej kolumienki w studio...

Komentarz

• Sergiusz
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2708

Zamieszczone przez micles Zobacz wpis
                Na wszystko znajdzie się klient. Tylko po co ludziom wciskać takie coś... Czuję się jakbym się cofnął z 10 lat wstecz. Brakuje jeszcze marmurowej kolumienki w studio...
                Poczytaj sobie komentarze pod zdjęciami ślubnymi we własnym wątku. Masz ku temu doskonałą okazję bo wątek jest zamknięty i możesz trochę czasu poświęć na chwilę refleksji nad własnymi dokonaniami. Na temat cofania się i to nie tylko w czasie też coś tam znajdziesz.
                Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• Parteq
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1159

Zamieszczone przez katharsis Zobacz wpis
                  [...]
                  A żeby nie było, że potępiam wszystko w czambuł: Prowadzący, Maciek, był fajny i kontaktowy
                  To kto w koncu prowadzil te warsztaty?
                  Mozna zobaczyc jakies portfolio prowadzacego?

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• tnts

@pank

Jasne Pank, że wolno
                    W mojej opinii efektem takich warsztatów nie są wyłącznie zdjęcia.
                    Ja wyniosłem z nich np. możliwość poznania na żywo ciekawych osób o podobnym hobby - nawiązałem kontakty z ludźmi a nie z loginami na forum. Nauczyłem się lepiej pracować z modelkami.
                    Byłem na kilku zajęciach bez wcześniejszego doświadczenia w studio i wydaje mi się że dzisiaj jestem w stanie zrobić zdjęcie dużo lepiej - chociażby dlatego że robię to zdjęcie w 70% zanim do studia wejdę - nauczyłem się planować oświetlenie.
                    Wydaje mi się że nastawienie: "niech mi teraz prowadzący pokaże gdzie mam stanąć i kiedy nacisnąć spust migawki", byłoby raczej nudne i mało ambitne.

pozdrowienia,

Komentarz

• katharsis
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 185

Zamieszczone przez Parteq Zobacz wpis
                      To kto w koncu prowadzil te warsztaty?
                      Mozna zobaczyc jakies portfolio prowadzacego?
                      Warsztaty prowadził Maciej Czerniawski, strona: http://www.artfotoprojekt.pl/index.php?str=t1&t=o

[jakby co, ta informacja jest podana tutaj: http://www.fotofanklub.pl/index.php/...taty-w-kociele ]

Komentarz

• Parteq
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1159

Warsztaty prowadził Maciej Czerniawski, strona: http://www.artfotoprojekt.pl/index.php?str=t1&t=o
                        No jesli ta informacja byla podana wczesniej to "widzialy galy co braly"
                        Troche musztarda po obiedzie ale co tu wiecej powiedziec..

Najlepiej uczyc sie na wlasnych bledach, niestety wiem to rowniez z wlasnego doswiadczenia

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• katharsis
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 185

Zamieszczone przez Parteq Zobacz wpis
                          No jesli ta informacja byla podana wczesniej to "widzialy galy co braly"
                          Troche musztarda po obiedzie ale co tu wiecej powiedziec..
                          nie, nie była :P pojawiła się dopiero przy okazji relacji z imprezy.

Najlepiej uczyc sie na wlasnych bledach, niestety wiem to rowniez z wlasnego doswiadczenia
                          wrrrrrrr...

Komentarz

• pank
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1502

[jakby co, ta informacja jest podana tutaj: http://www.fotofanklub.pl/index.php/...taty-w-kociele ]
                            Łojezu. Mister "dopalwszystkolampą" nieźle też szaleje w fotoszopie.
                            Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• Lecter

Witam wszystkich forumowiczów, a szczególnie sympatyczną „Katharsis”, z którą pragnę wdać się w polemikę mającą na celu obronę wizerunku warsztatów ślubnych, na które raczyła wylać wiadro pomyj.
                              Warsztaty „Twój pierwszy ślub” przeznaczone są dla osób nie parających się profesjonalnie fotografią ślubną, a pragnących poznać podstawy fotografowania w realiach uroczystości ślubnej.
                              Odnosząc się do wypowiedzi przemiłej „Katharsis” muszę stwierdzić, iż nie była dostatecznie skoncentrowana w czasie trwania zajęć, ponieważ już w pierwszym zdaniu swojego tekstu mocno rozmija się z prawdą (sądzę, że za sugestią wpisów „Panka” i „Micles’a” ) określając „filozofię” warsztatów cyt. „lampą na wprost, na ISO 200, wysoka przysłona, krótki czas, najwygodniejszy obiektyw f4 24-105…”. Wszyscy uczestnicy z wyjątkiem „Katharsis” słyszeli ,zarówno na części teoretycznej jak i praktycznej, coś wprost przeciwnego. Podkreślałem konieczność korzystania z ustawienia „manual” w tym z długich czasów i odpowiednio dobranej przysłony, aby wykorzystać do maksimum światła własne obiektu, w którym fotografujemy, a światło flesza zalecałem traktować jako element składowy tzw. „dopalenie pierwszego planu”. Zaznaczałem, że jest to trudny sposób fotografowania, ponieważ przy ISO 200 (czułość dająca najniższe szumy matrycy) wymaga wyjątkowej koncentracji fotografa nad stabilnością układu fotograf-aparat ze względu na to, iż czasy robocze mogą zawierać się w przedziale od 1/20 do ½ sek. z ręki. Na marginesie podtrzymuję tezę, że na „Twój pierwszy ślub” lepszy jest obiektyw uniwersalny 24-105 niż „stałka” czy kilka "stałek" przy wielu korpusach, ponieważ wyprawa na reportaż ślubny to nie wyprawa Arnolda S. – vel „Commando”; krótko mówiąc nadmiar sprzętu jest jak całowanie tygrysa w d…: ani to przyjemne, ani wygodne, ani bezpieczne - szczególnie dla sprzętu.
                              „Katharsis” biegnie, w swej błyskotliwej ocenie, po przełęczach bezsensu próbując zrywać kwiaty mowy – ocenia mój styl na podstawie zestawu dydaktycznego, przeznaczonego dla początkujących. W dodatku realną ocenę rynku interpretuje jako moją frustrację spowodowaną brakiem zleceń i trudnością odnalezienia się na współczesnym świecie komercji.
                              Wobec powyższego pozwolę sobie zasugerować, że sympatyczna „Katharsis” zamiast myśleć o innych warsztatach fotograficznych powinna pierwej udać się na warsztaty czytania ze zrozumieniem, ponieważ kurs taki pomoże jej nie tylko czytać ze zrozumieniem, ale lepiej przyswajać słowo żywe. To zaś z kolei pozwoli na lepsze wykorzystanie czasu na innych droższych zajęciach dotyczących fotografowania i umożliwi osiągnięcie pełnej satysfakcji.
                              Uwagę o „znajomych królika” skierowaną do zaprzyjaźnionego fotografa Karola uważam za niestosowną. Karol, będąc zaawansowanym fotografem, starał się pomagać i zwracał uwagę uczestników na ważne elementy między innym, jak zachowanie w okolicach prezbiterium podczas liturgii Słowa Bożego, itp. (takich uwag nigdy za wiele!)
                              Jako prowadzący pragnę zaznaczyć, że warsztaty nie są lekcjami stylu. Filozofią, którą kieruję się na spotkaniach nie jest dawanie gotowych rozwiązań stylistycznych lub powielanie kreacji innych fotografów, Każdy twórca musi wypracować samodzielnie własny styl. Ja staram się, czy to na warsztatach ślubnych, czy poświęconych fotografii produktu, czy „błyskaniu w plenerze” dać „wędkę”, czyli bazę podstawowych umiejętności, która pozwoli rozumieć jak oświetlać, jak poradzić sobie, gdy nie mamy studia i gdy nie mamy lamp wyładowczych typu Broncolor, jak mieszać różne rodzaje oświetlenia, czyli jak skutecznie fotografować. Tego będę bronił, bo to obrona warsztatu, który powinien być bazą każdego twórcy.
                              Pamiętajmy że „STYLE” i „MODY” żyją krótko i giną we mgle zapomnienia, natomiast prawdziwe umiejętności i znajomość materii, w której się poruszamy, pozwalają tworzyć style lub kreatywnie dostosowywać się do zmiennych trendów.
                              Serdecznie pozdrawiam, Lecter.

Komentarz

• pank
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1502

Hej, Panie kanibal, pan chyba powinien się wybrać na lekcję czytania w ogóle, na zrozumienie przyjdzie czas później. Czym, sądzi Pan zasugerowałem cokolwiek katharsis, bo zapytałem tylko czy na warsztatach uczycie łazić po prezbiterium? Może przeczyta Pan jeszcze raz ostatnie kilka postów zanim zaczniesz Pan sugerować kto co sugerował? Swoją drogą, takie publiczne mieszanie z błotem uczestniczki warsztatów i próba robienia z niej idiotki jest czystej wody buractwem i niezbyt przystoi mężczyźnie, zwłaszcza że konfrontując jej (spokojną i rzeczową) opinię ze ze zdjęciami Pańskimi i uczestnika warsztatów łatwo sobie wyobrazić że ma sporo racji.

Komentarz

Pracuję...
                                X