Strona 42 z 57 PierwszyPierwszy ... 32404142434452 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 562

Wątek: [WARSZTATY W STUDIO (i nie tylko) WARSZAWA - 2010] - portret,akt, ślubne

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Tak wygląda dziewięć osób, które były na warsztatach w studio a samo pomieszczenie jest ze sto razy mniejsze niż kościół. Wyglądają na bardzo niezadowolonych http://canon-board.info/showthread.php?t=57023&page=22

A tu wprowadziłem wszystkich w błąd bo nie pokazałem jak będzie na kolejnych warsztatach tylko jak było jesienią http://fotofanklub.pl/index.php/joom...az-w-kosciele- A było dwa razy więcej osób. I co ciekawe Karol też był i jakoś nie było z tego powodu afery.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    A tu wprowadziłem wszystkich w błąd bo nie pokazałem jak będzie na kolejnych warsztatach tylko jak było jesienią http://fotofanklub.pl/index.php/joom...az-w-kosciele- A było dwa razy więcej osób. I co ciekawe Karol też był i jakoś nie było z tego powodu afery.
    Sergiusz, może tak ad rem... Przyjmij do wiadomości, że nie interesuje mnie, ile było osób wiosną, latem, jesienią czy zimą. Ja odnoszę się do tego, o czym z Tobą rozmawiałam. Ty sam powiedziałeś mi, że po jesiennych warsztatach było sporo komentarzy na temat zbyt dużego tłoku, w związku z czym postanowiłeś trochę zmienić formułę. Rozumiem, że od czasu naszej rozmowy telefonicznej zmieniłeś zdanie i w tej chwili będziesz udowadniał, jak bardzo efektywne były jesienne warsztaty. Biznes to biznes. BTW, wiem, że [współ?]prowadził je Jarek Grabek i jeśli o mnie chodzi to Grabka z dużą chęcią i przyjemnością posłuchałabym nawet, gdybym miała w ogóle nie wyjmować aparatu z torby. Mam niezwykle dużo szacunku do jego warsztatu i umiejętności.

Coś już napisał Awatar 7osiem
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

a mnie dziwi kto z taaaaaką szklarnia idzie na takie warsztaty..?!
    jest strona, sa zdjecia ..uczestnikow..prowadzacych to daje spory obraz czego mozna sie spodziewac.. ja kiedys sam spojrzałem w strone tych warsztatow na szczescie szybko mi przeszlo..

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Poczytaj sobie komentarze pod zdjęciami ślubnymi we własnym wątku. Masz ku temu doskonałą okazję bo wątek jest zamknięty i możesz trochę czasu poświęć na chwilę refleksji nad własnymi dokonaniami. Na temat cofania się i to nie tylko w czasie też coś tam znajdziesz.
    Tyle że ja warsztatów ślubnych jeszcze nie prowadzę...

Z dwojga złego wolę nie wybrać się na takie warsztaty i uczyć się sam.
    Cytat Zamieszczone przez Lecter Zobacz posta
    Podkreślałem konieczność korzystania z ustawienia „manual” w tym z długich czasów i odpowiednio dobranej przysłony, aby wykorzystać do maksimum światła własne obiektu, w którym fotografujemy, a światło flesza zalecałem traktować jako element składowy tzw. „dopalenie pierwszego planu”. Zaznaczałem, że jest to trudny sposób fotografowania, ponieważ przy ISO 200 (czułość dająca najniższe szumy matrycy) wymaga wyjątkowej koncentracji fotografa nad stabilnością układu fotograf-aparat ze względu na to, iż czasy robocze mogą zawierać się w przedziale od 1/20 do ½ sek. z ręki. Na marginesie podtrzymuję tezę, że na „Twój pierwszy ślub” lepszy jest obiektyw uniwersalny 24-105 niż „stałka” czy kilka "stałek" przy wielu korpusach, ponieważ wyprawa na reportaż ślubny to nie wyprawa Arnolda S. – vel „Commando”; krótko mówiąc nadmiar sprzętu jest jak całowanie tygrysa w d…: ani to przyjemne, ani wygodne, ani bezpieczne - szczególnie dla sprzętu.
    A to iso100 daje już większe szumy? W jakim aparacie? Kto w ogóle robi śluby na 1/20-1/2s z ręki? Jeżeli miałbym wybrać jedno szkło na ślub, to na pewno nie padłoby na 24-105 4.0L IS. Jeżeli już zoom, to 24-70/28-75, ale raczej skłaniałbym się do 35L/50L w zależności od przestrzeni dostępnej wokół pary młodej.
    Tak wygląda dziewięć osób, które były na warsztatach w studio a samo pomieszczenie jest ze sto razy mniejsze niż kościół. Wyglądają na bardzo niezadowolonych http://canon-board.info/showthread.php?t=57023&page=22

Jaka rzesza! Ja osobiście byłbym niezadowolony
    Cytat Zamieszczone przez 7osiem Zobacz posta
    a mnie dziwi kto z taaaaaką szklarnia idzie na takie warsztaty..?!
    jest strona, sa zdjecia ..uczestnikow..prowadzacych to daje spory obraz czego mozna sie spodziewac.. ja kiedys sam spojrzałem w strone tych warsztatow na szczescie szybko mi przeszlo..
    Cóż... Dużo pieniędzy to to nie było, można odżałować jako karę za zły wybór.

Bywalec Awatar Saapcio
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Witam serdecznie.

Jako jeden z uczestników rzeczonych (i innych) warsztatów, pozwolę sobie zabrać głos w sprawie.
    Jestem zadowolony. Czegoś nowego się nauczyłem. Miałem okazję pogadać z Fotografami o sporym doświadczeniu. Karol mi się nie wpierdzielał (stał z boku i podpowiadał) i jak na początek to otrzymałem to za co zapłaciłem. Czy styl "pierdzielnięcie lampą" na wprost będzie moim faworytem - tego nie wiem, ale wyjście ponad poziom "fotoziutka" to jak dla mnie kopniak do dalszej pracy.

Tak na marginesie. Warsztaty dla początkujących, a komentarze jak do Hasiora.

Pozdrawiam serdecznie. S.
    ....C50E....C40D

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lecter Zobacz posta
    ponieważ przy ISO 200 (czułość dająca najniższe szumy matrycy)
    A czy ja tak technicznie mógłbym spytać - a dlaczego?

Dla uściślenia - dyskutujemy obecnie na forum Canona i zaryzykuję stwierdzenie że wszystkie obecnie używane dSLR Canona mają natywną i dostępność czułość iso100 i tak samo wszystkie mają niższe szumy na tejże czułości, nie na 200. Tak więc tego typu argument jest adekwatny tylko do odpowiedniego segmentu dostępnych na rynku lustrzanek (nie wymienię nazw firm mających natywne iso200 ), ale nie wszystkich i nie użyłbym go przy prowadzeniu warsztatów .

I subiektywny szczegół też że ja osobiście w kościele nie robiłbym nigdy na iso100 czy 200, nawet z lampą. Bo nie jestem szumofobem - wiele lat temu wyleczyły mnie z tego niezaszumione odbitki 20x30 z dobrze naświetlonego iso800 z Canona 10D .

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Vitez- prowadzący miał ze sobą Canon 5D ale inni uczestnicy mieli aparaty tych firm gdzie czułość zaczyna się od 200. Dlatego zapewne aby nie robić zamieszania była podana taka czułość.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie łatwiej powiedzieć : "im niższa liczba po prawej stronie od napisu ISO tym lepiej"? Z tego co widzę, to katharsis ma w stopce 5dII...

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Nie lepiej. Micles nie odróżniasz cienia który daje lampa błyskowa od cienia z kościelnego żyrandola a sugerujesz jak lepiej prowadzić warsztaty?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Widzę, że nie ma sensu dalej się spierać. Są 2 drogi : niskie iso i pierdut lampami, albo średnie iso + jasne szkła i lampa tylko wtedy, kiedy nie idzie inaczej. I klient, i fotograf muszą sami wybrać co jest dla nich najlepsze.

Strona 42 z 57 PierwszyPierwszy ... 32404142434452 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów