Ja bym jeszcze lekko pociągnął ekspozycje, ale może to moje stare oczy i kiepski laptop![]()
Tu miał być mądry tekst ale się skasował.
21 01 czwartek godzina 17
Modelka Sandra: http://www.maxmodels.pl/-sandra-.html
Zapraszam!
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Chcę być.....postaram się coś wykombinować by być na pradzę o 17. Jest tam miejsce na zaparkowanie samochodu? Czy jest jakis problem? dzieki za info
Alex
--------------------------
5D MKII. 24-105 F/4 IS L. 70-200 F/4 IS L
Parę postów wcześniej stoi jak na warsztaty się zapisać. Owszem tak jak dzisiaj ktoś wpada na ostatnią chwilę. Ale nie mogę gwarantować miejsca. Jeśli chcesz się zapisać to mogę wysłać na PW numer konta.
Twój pierwszy ślub 29 01 piątek godz 17
Warsztaty skierowane są do osób chcących w niedalekiej przyszłości wykonać samodzielnie zdjęcia ślubne. I to nie tylko dla osób myślących o karierze „fotografa ślubnego” ale również dla tych, którzy niebawem zmierzą się z problemem wykonując zdjęcia na ślubie u znajomych lub rodziny. W obu przypadkach jest to jak by nie było „pierwszy ślub” i wiedza, którą przekazuję na spotkaniu przyda się i jednym i drugim.
O czym rozmawiamy na spotkaniu?
Zaczynamy od określenia czy istnieje takie pojęcie jak „fotograf ślubny” oraz czy tego typu zdjęcia i kiedy mieszczą się w kategoriach fotografii profesjonalnej lub amatorskiej. Potem przechodzimy do sedna sprawy czyli do podziału na części uroczystości ślubnej.
Zdjęcia Ślubne można podzielić na przynajmniej cztery rodzaje. Zdjęcia w plenerze, w studio, reportaż z kościoła lub USC oraz reportaż z przyjęcia weselnego. Taki podział powstał w wyniku zapotrzebowania klientów albo na kompleksową obsługę uroczystości lub w zależności od upodobań Młodej Pary na jej fragment. Zdarzają się Młode Pary, które świadomie rezygnują z usług fotografa na rzecz filmu lub dokumentacja imprezy jest im zbędna. Ale jest też pewien niewielki ułamek osób, które zażyczą sobie zdjęcia pozowane w „cywilnych ciuchach z „okresu narzeczeństwa” oraz zdjęcia, które będą wykorzystane na etykiety do napoju pitego w nadmiarze na przyjęciu weselnym jak również będą widoczne na zaproszeniach...
Trochę o sprzęcie...
Aby uprzedzić ewentualne pytania o sprzęt fotograficzny wychodzę z założenia, że jeśli ktoś myśli o warsztatach w tym temacie to zapewne jakiś sprzęt posiada. Skoro tak jest to jest to sprzęt wystarczający. Jeśli ktoś czerpie satysfakcję ze zdjęć wykonywanych do tej pory to da radę przy pomocy tego sprzętu zrobić reportaż w kościele. Aby to zrobić nie potrzeba sprzętu będącego cudem techniki. Wystarczy lustrzanka, lub m4/3 obiektyw i przyzwoita lampa błyskowa. Oczywiście pod jednym warunkiem, że wykonujemy zdjęcia pamiątkowe dla kogoś z rodziny czy znajomych. Natomiast, jeśli marzy nam się zawodowstwo, czyli branie pieniędzy za wykonywanie zdjęć to nie ma zmiłuj. Tu nie ma możliwości poruszania się na skróty. Przynajmniej średniej klasy lustrzanka i oryginalny obiektyw profesjonalny. Oryginalny, czyli tej samej marki, co lustrzanka. ( na doświadczenia będzie jeszcze czas ) Do tego lampa błyskowa o odpowiedniej mocy i rozsądnej prędkości ładowania...
O preferencjach...
Czyli od oczekiwaniach Młodej Pary. Jak je poznać? To proste. W momencie, kiedy składane jest zamówienie. Jeśli zamawiający to znajomi nie ma problemu. Natomiast, jeśli są to obcy należy rozmawiając o pogodzie zadać kilka podchwytliwych pytań. Pytając o preferencje pytasz o oczekiwania. Jeśli nie mają tych pierwszych mogą mieć te drugie, więc spytaj. Nie dziw się niczemu tylko daj poznać, że to naturalne. Popatrz jak wygląda Para Młoda lub sama przyszła Panna Młoda, bo często to ona zamawia zdjęcia. Na zdjęciach każdy chce wyglądać lepiej niż w rzeczywistości. A w dniu ślubu wyjątkowo lepiej. Musisz patrzeć na szczegóły. Jeśli osoba jest w okularach a do ślubu idzie bez to macie jak w banku, że będzie mrużyła oczy. I o ile w plenerze czy w studio problem ten można rozwiązać w prosty sposób to podczas reportażu kiepska sprawa. Na zdjęciu przymknięte oczy wyglądają jak zamknięte...
O pewności siebie...
W tym miejscu należy w dwóch słowach wspomnieć o pewności siebie. Nie można dać poznać przyszłej Młodej Parze, że to nasz pierwszy raz o ile jest tak w rzeczywistości. Propozycje w rodzaju drugi, trzeci fotograf na ślubie mogą i nie spodobają się klientom. Może paść pytanie o zdjęcia, których nie posiadacie. Klient często chce w jakiś sposób zweryfikować Wasze umiejętności. Jeśli nie macie za bardzo się, czym pochwalić najlepiej użyć jakiejś wymijającej odpowiedzi w rodzaju: Fotograficzny zapis uroczystości ślubnej to intymne wspomnienia Młodej Pary...
O treningu „na sucho”...
Najlepiej jest wybrać się w sobotę tydzień lub dwa wcześniej i zobaczyć jak wygląda sama ceremonia. Zobaczymy wtedy gdzie stoi ksiądz a gdzie Młodzi i Świadkowie. Ale to nie wszystko. Na 99% podczas Ślubu będzie robił zdjęcia ktoś inny. Wtedy można sobie podpatrzeć...
I o samych zdjęciach ślubnych...
Ale w końcu przychodzi dzień próby. Sprzęt przygotowany czeka w torbie od poprzedniego dnia akumulatory naładowane a karty sformatowane. W torbie oczywiście wszystko mamy podwójnie. Dwa body, dwa obiektywy i dwie lampy błyskowe na wypadek jakiejś nieprzewidzianej awarii, przewidzieć wszak awarię trudno...
I tak krok po kroku kontynuujemy aż do momentu wydania zdjęć...
Zapraszam! Koszt spotkania to 199zł.
Na warsztatach 21 01 oczywiście poza modelką będą dwa mobilne studia. Pierwsze błyskowe D-Lite 200/400 firmy Elinchrom oraz First Studio firmy Fhotoflex oparte o specjalne żarówki halogenowe. Tak, że na spotkaniu będzie można porównać oba systemy.
Cześć,
Zachęcam do krytyki zdjęcia. Tematem była sylwetka.
Zdjęcie zostało zmodyfikowane jedynie poprzez usunięcie niedoskonałości tła na podłodze (ślady butów), kolory i kontrast są "prosto z puszki".
Pozdrowienia,
Dawała tyle ile powinna dawać a nawet mniej.