A jakiego masz PS ? bo u mnie CS3 nie ma linijki ? Jest siatka.
A jakiego masz PS ? bo u mnie CS3 nie ma linijki ? Jest siatka.
Jacek Paduszyński
40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro
CS3 też ma linijkę![]()
Ja nie korzystałem z linijki. Obróciłem cały obrazek na oko do pionu, później wykadrowałem do krawędzi a konkretniej do rogów bo obraz nie jest idealnie prostokątny a brakujące rogi (tzn wolne miejsce w rogach) dociągnąłem narzędziem transform z opcją warp.
A nie łatwiej zaznaczyć plakat polygonal lasso toolem, utworzyć nową warstwę ctrl+j, później ctrl+t i z wciśniętym controlem poprzesuwać rogi plakatu do rogów zdjęcia? Nawet nie trzeba kadrować![]()
Ale to za dużo rozciągania i ostrość się bardziej pogorszy niż przy kadrowaniu ;p
No tak, zawsze można wykadrować na początku, do dłuższego boku plakatu, wtedy obejdzie się bez dużego rozciągania...
CS3 i 4 - Lasso wielokątne i bezporoblemowo można wykadrować bez rozciągania. Nawet zostanie ci oryginalna bryła nieforemna
Canon FF i słoików kilka
Dzięki wszystkim już sobie poradziłem
Ale dobre rady napewno się sprzydadzą
Ja bym użył Free Transform
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
Wybierasz narzędzie do przycinania (c), mniej więcej zaznaczasz obszar wycięcia ale nie klikasz jeszcze, zaznaczasz "perspective" i możesz każdy róg dowolnie przesuwać.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący