Są w sprzedaży osłony na zatrzaski oraz takie z gwintem które wkręca się w gwint filtra na obiektywie. IMHO nie warto przepłacać za oryginał, bo cena zabija a to tylko kawałek plastiku.
Miałem i używałem osłony JJC i uważam że są niezłe. Teraz mam osłony dedykowane, ale tylko dlatego że w Sigmie, Samyangu i Tamronie fabryczne osłony są w zestawie![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Mówisz o takich, które na allegro są nazywane np. "Osłona TULIPAN do CANON 500D 1000D 450D 550D 58mm" albo "Gumowa osłona przeciwsłoneczna 3-pozycyjna 58mm"? Szkoda kasy... Albo będzie winietować, albo w ogóle nic nie dawać, bo wystarczy spojrzeć po zamiennikach osłon do Canona. Praktycznie każda jest zupełnie inna. No chyba, że ktoś sobie dla lansu taką kupi...
mam oryginał i sobie oczywiście chwalę.
miałem ją od 28-105 usm - to ta sama osłona (teraz oba szkła współdzielą tę osłonę).
plastik dość solidny, choć to tylko mały tulipan.
w środku matowy, ale nie jest to żaden meszek.
do 50/1.4 mam osłonę zamiennik (doniczka, chyba JCC) i plastik wydaje się słabszy, cieńszy, ale jedną glebę już zaliczył i nie pękł, porysował się jedynie dość mocno (teraz wygląda to jak memento) ale i szkło i body całe i bez uszkodzeń.
pozdro.,
m.
moze ten zamiennik co prawda tytul sugeruje Lens Hood for Canon (EW-63) ale w opisie jest kompatybilne Canon EF28-105/f3.5-4.5, EF28/f2.8
niestety już przegrzebałem takie rozwiązania - osłona musi być montowana nie na przekręcenie tylko na wypustki z dwom przyciskami