tyle to wiem ale co bedzie jak założę tą et-54 na obiektyw 75-300. jak przyjdzie obiektyw to się przekonam
tyle to wiem ale co bedzie jak założę tą et-54 na obiektyw 75-300. jak przyjdzie obiektyw to się przekonam
Jakie jest uzasadnienie takiego twierdzenia?
Tiaaa, tym tokiem rozumowania osłona jest tylko dla ogniskowej 75mm, dla wyższych osłony nie ma. No chyba że ta osłona zwęża się sama przy kręceniu zoomem
To, że ogniskowa jest wyższa niż ta, dla której jest przewidziana osłona, nie znaczy że osłona nic nie daje. Po prostu nie osłania szkieł tak mocno, jakby mogła osłaniać, ale przecież i tak niweluje dużą część bocznego światła.
pozdrawiam
czy Pan jest z firmy Canon?
Załóżmy, że z boku mam ostre światło- latarnię np albo zapaloną latarkę (czemu nie), więc wytłumacz mi to proszę- dlaczego osłona zadziała tylko dla określonego przedziału- znaczy jeśli będzie boczne światło, wyłapane przez osłonę przy ogniskowej powiedzmy 180, to dla 220 albo i 300 już nie zostanie wyłapane i sobie pójdzie na soczewki ? - jak niby ?
Rozumiem, że dopasowanie osłony do danego obiektywu ma duży sens, ale takie stwierdzenie mnie zdziwiło troszkę- no tele można lepiej osłonić osłoną , ale każda osłona ma sens, nie tylko wizualny- wszystko zalezy od warunków- pod słońce, albo ostro do niego żadna osłona nic nie da.
Ostatnio edytowane przez pawelsz ; 16-06-2008 o 13:16
40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42
Przyznaję iż niezbyt precyzyjnie i poprawnie "skomponowałem" wcześniejsze zdanie. Chodzi o to iż zastosowanie osłony (w tym przypadku) ET-54, która to jest przeznaczona dla obiektywów o górnej granicy ogniskowej 200 mm, nie da tak dobrych efektów optycznych (nie uwzględniam zastosowania osłony jako ochrony przed uszkodzeniami mechanicznymi) jak zastosowanie dedykowanej osłony dla obiektywów 75-300 mm, czyli ET-60, która to z racji dłuższej budowy odpowienio "współpracuje" z węższym polem widzenia które to występuje przy ogniskowej 300 mm. Zupełnie inną kwestią którą także należy wziąć pod uwagę jest to czy osłonę ET-54 można zamontować na obiektywie EF 75-300.
Ostatnio edytowane przez axk ; 16-06-2008 o 13:27
EOS + Speedlite
dzięki- teraz rozumiem i zgadzam się- osłona zadziała, ale gorzej, niż osłona dedykowana, no i montaż, hmm, ale co kto woli albo co kto ma już
40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42
jak w temacie
z obiektywem dawana jest oslonka ale dla body FF a ja akurat mam crop'a (choc kto wie co za chwile bedzie...) i chcialbym zakupic oslone taka ktora bedzie mi kryła crop'a (w przeciwnym wypadku ta oslona to raczej pic na wode).
czy wiecie moze ktora oslona bedzie pasowac (wiem ze EW-83J nadaje sie do 17-40, ale czy na 24-105 tez bedzie ok)?
z gory dzieki za zainteresowanie.
@Vitez: pamietam ze miales 24-105, stosowales jakies zamienniki na crop'a??
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L