Kupując osłonę przeciwsłoneczną należy zawsze pamiętać iż jej kształt oraz wymiary są ściśle powiązane z ogniskową obiektywu (im dłuższa ogniskowa tym mniejszy kąt widzenia). Nie bez znaczenia jest także jej kształt ("tulipan" lub standardowy pierścień). Jeżeli przy kupnie osłony kierujemy się tylko średnicą mocowania lub materiałem z którego osłona jest wykonana to taki zakup jest bezsensowny. Każda szanująca się firma produkująca obiektywy podaje modele osłon zalecanych do konkretnego modelu obiektywu lub konkretnego przedziału ogniskowych.
Czasami zdarza mi się widywać (w plenerze lub co ciekawe na aukcjach Allegro) różne "ciekawe" połączenia np. osłona typu "tulipan" założona na KIT-a 18-55. Widząc takie połączenie odrazu wiem iż osoba która używa takiego zestawu kompletnie nie wie do czego służy osłona przeciwsłoneczna. Dla niej jest to zwyczajny dodatek poprawiający ogólny wygląd aparatu (że niby bardziej profesjonalny) a nie element który w pewnych warunkach znacząco wpływa na wygląd oraz jakość wykonanych zdjęć.